Mero Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Witam, Przeszukałem forum pod kątem tematów dotyczących fałszywego dna, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na kilka pytań (może źle szukałem), byłbym wdzięczny za spostrzeżenia osób, które korzystają z takiego rozwiązania: 1) Jaki powinien być dystans między dnem kadzi a fałszywym dnem i w związku z tym na jakiej wysokości od dna nawiercić otwór pod nypel? 2) Wybrać zawór 3/4 czy 1/2? 3) We wszystkich rozwiązaniach widziałem, że rurka odprowadzająca brzeczkę spod FD znajduje się na środku kega. Rozumiem, że jest to spowodowane tym, że keg ma wklęsłe dno. Czy w przypadku garnka z płaskim dnem ta rurka (a właściwie samo kolanko) mogłaby znajdować się tuż przy ściance garnka? 4) Wyczytałem, że w razie grzania kadzi od dołu konieczne jest zawracanie zacieru, aby nie przegrzewał się pod FD. Czy ktoś zawraca zacier przy użyciu pompy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 1) Jaki powinien być dystans między dnem kadzi a fałszywym dnem i w związku z tym na jakiej wysokości od dna nawiercić otwór pod nypel? Jak najmniejszy, czyli taki jak masz nypel. Jak mam nypel 3/4 cala a odległość od dna jakieś 2,5 cm. 2) Wybrać zawór 3/4 czy 1/2? Przez 1/2 może Ci nic nie polecieć. Bierz 3/4. 3) We wszystkich rozwiązaniach widziałem, że rurka odprowadzająca brzeczkę spod FD znajduje się na środku kega. Rozumiem, że jest to spowodowane tym, że keg ma wklęsłe dno. Czy w przypadku garnka z płaskim dnem ta rurka (a właściwie samo kolanko) mogłaby znajdować się tuż przy ściance garnka? Jak masz taboret rurka z dna może być problematyczna. Ale poza tym ja nie widzę żadnej różnicy czy była by z boku przy dnie czy ze środka dna. 4) Wyczytałem, że w razie grzania kadzi od dołu konieczne jest zawracanie zacieru, aby nie przegrzewał się pod FD. Czy ktoś zawraca zacier przy użyciu pompy? Jest to konieczne gdyż z fd robi się membrana i brzeczka może Ci się przypalać, a na pewno będzie miała większą temp. niż zacier. Ja mam osobny gar do wysładzania i filtracji a osobny do zacierania, żeby nie bawić się w zwracanie zacieru. Jak masz pompę będzie Ci szło szybciej z tym zwracaniem. Ale zauważ też to że śruta może Ci przytkać sito i nic Ci nie poleci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojosik Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 3) We wszystkich rozwiązaniach widziałem, że rurka odprowadzająca brzeczkę spod FD znajduje się na środku kega. Rozumiem, że jest to spowodowane tym, że keg ma wklęsłe dno. Czy w przypadku garnka z płaskim dnem ta rurka (a właściwie samo kolanko) mogłaby znajdować się tuż przy ściance garnka? Mogłaby, ale odprowadzanie brzeczki ze środka zwiększa wydajność wysładzania. Nie pamiętam dokładnej liczby ale różnica wydajności pomiędzy odpływem na ściance i ze środka była powtarzalna i wynosiła dobrych pare procent. Qxa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury żniwiarz Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 (edited) a mnie zastanawia dlaczego fałszywe dno działa jesli jest metalowe z podłużnymi otworami i wszyscy zachwalają a plastikowe wiadra z ponawiercanymi dziurami już nie? czy chodzi tylko o kształt otworów ? Edited September 18, 2012 by toldo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Jak będę warzył sprawdzę jak działa plastikowe z podłużnymi otworami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 czy chodzi tylko o kształt otworów ? Otóż to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 czy chodzi tylko o kształt otworów ? Otóż to. a jak w plastiku zrobisz odpowiednią ilość szczelin to pod wpływem ciśnienia się odkształci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 ciśnienia czy ciężaru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 ciśnienia czy ciężaru? pod sitem masz mniejsze ciśnienie niż nad sitem, co powoduje powstawanie siły. Na młóto w roztworze działa przecież siłą wyporu więc ono samo w sobie nie powoduje takiego nacisku na dno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Wiktorze, nie odkształca się bardziej niż całe dno w fermentorze. Szczeliny zbytnio się nie powiększają. To tak z wstępnych testów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shayboos Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 (edited) Po moim teście z fałszywym dnem z plastikowego wiadra wzrosła mi wydajność, jednak długo musiałem zawracać - chyba z 6 litrów - zanim filtrat był w miarę klarowny - niestety szczeliny wykonywałem kątówką z tarczą 1mm - mniejszych się nie da. Możliwe że to jest problem. Z drugiej strony w zasypie było około 2kg pszenicznego. W przyszłym tygodniu będę robił Bittera, to zobaczę jak wyjdzie tym razem. Edit: dodam, że pod fałszywym dnem znajdował się filtrator z oplotu luźno leżący na dnie fermentora z kranikiem. Edited September 19, 2012 by shayboos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabe Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 Z tego co wiem, to oplot w tym wypadku nic nie daje, bo działa on jedynie w połączeniu z młótem (młóto to warstwa filtracyjna, a wężyk to kanalik, którym ma wypływać przefiltrowana brzeczka). Link to comment Share on other sites More sharing options...
shayboos Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Z tego co wiem, to oplot w tym wypadku nic nie daje, bo działa on jedynie w połączeniu z młótem (młóto to warstwa filtracyjna, a wężyk to kanalik, którym ma wypływać przefiltrowana brzeczka). W moim wypadku trochę jednak dał - 1mm otwory w plastiku, które pod naciskiem jednak troszeczkę się wyginają i rozszerzają na początku puściły trochę młóta i filtrator zatrzymał trochę tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek85 Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 czy ktoś z was używał: http://marxam-enology.pl/pl/p/Falszywe-dno-z-podpora/4176? jakieś opinie? warto nie warto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gruby. Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 Co myślicie o takim wynalazku na FD? https://allegro.pl/oferta/blacha-nierdzewna-perforowana-rv-1-2-1mm-kolo-7563541576 [/Code] [/Spoiler] Średnica otworów 1mm co 1mm, tj mm dziury mm blachy, 1mm grubości. Dorobić parę dobrych podpór (z śrub nawet) i będzie gitara, czy sie mylę? 50% prześwitu, więc wydajność być powinna i brak problemu z zatkanymi dziurami - na taką ilość nawet jak sie połowa zatka to i tak dobry wynik w porównaniu do nacinanych FD(?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gruby. Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 1 minutę temu, Gruby. napisał: Co myślicie o takim wynalazku na FD? Bbcode coś nie halo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 Trochę przyduże otwory (1mm), ale też pewnie da radę, na początku przeleci trochę młóta, ale i tak się ułoży i będzie funkcjonowało poprawnie. Grubość 1mm też OK dasz kilka podparć i się nie będzie uginać. Gruby. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted November 21, 2019 Share Posted November 21, 2019 Mam podobny problem, bo chciałem zrobić mieszadło ale kilka osób pisało że lepiej zrobić fałszywe dno pompke i zacierac z przelewaniem. Napisz czy kupiłeś tą blachę. I jaka masz pompke Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now