mcpol1 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Jak wyżej. Jestem w temacie grafiki kompletnym dyletantem i nie ukrywam od jakiegoś czasu na skutek prób rozpracowywania kolejnych programów graficznych kompletnie pozbawiony do nich cierpliwości (proszę się nie śmiać). Potrzebuję coś prostego. Doradźcie proszę. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 To może spróbuj Gimpa. Prosty i darmowy. http://www.dobreprog...dows,13219.html panszpik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 A do jakiej grafiki. Bitmapowej, czy wektorowej ? Co chcesz tworzyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Gimp, z racji używania w pracy corela, doprowadza mnie do szału. W sumie w corelu biegły nie jestem, w życiu nie przeczytałem żadnego poradnika, nie kończyłem żadnego kursu, ale coś tam daję radę robić, np. oraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Gimp jest godny polecenia dla początkujących ( którym sam jestem). Jest strona gimpuj.pl gdzie są gotowe instruktaże jak uzyskać zamierzony efekt coś się także znajdzie na youtube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 A do jakiej grafiki. Bitmapowej, czy wektorowej ? Co chcesz tworzyć ? Oczywiście etykiety no i pracuje nad Logo. Już z tej desperacji chwyciłem za kredki syna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Gimp jest godny polecenia dla początkujących ( którym sam jestem). Jest strona gimpuj.pl gdzie są gotowe instruktaże jak uzyskać zamierzony efekt coś się także znajdzie na youtube. Hmmm gimpa kiedyś miałem ale nie pamiętam czy coś na nim zwojowałem. Zaraz ściągnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Jeżeli etykiety które później chciałbyś drukować, to polecałbym jednak grafikę wektorową. Tylko tutaj nie jestem w temacie, jeśli chodzi o darmowe rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Męczę właśnie tego Gimpa ale noga ze mnie w tej dziedzinie. Chyba to rzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Jeżeli etykiety które później chciałbyś drukować, to polecałbym jednak grafikę wektorową. Tylko tutaj nie jestem w temacie, jeśli chodzi o darmowe rozwiązania. Do druku nadają się projekty tworzone tak i wektorowo (corel, ilustrator) jak i rastrowe (photoshop, gimp) jednak faktycznie to programy do grafiki wektorowej najbardziej nadają się do tworzenia efektownych ilustracji, np etykiet o piwa, w photoshopie i gimpie też takie stworzysz jednak są to programy stricte przeznaczone do obróbki fotografii. GIMP ma też dużą wadę jeżeli chodzi o przygotowanie projektów do druku, mianowicie nie obsługuje przestrzeni kolorystycznej CMYK, której to używa większość maszyn drukujących tak i cyfrowych jak i offsetowych, więc jak sobie zaprojektujesz żarówiasty kolor który pięknie wygląda na ekranie monitora, zapomnij o nim w druku... monitor (i GIMP) obsługuje przestrzeń kolorystyczną RGB która jest dużo bogatsza od CMYK'a więc jeżeli w druku nie zastosujesz drogich technik np druk z palety PANTONE zapomnij o złocie, srebrze, jaskrawych zieleniach, różach itp... przykład? etykiety koncernówek, pooglądajcie te złote i srebrne kolory, to wynik używania kolorów z palety PANTONE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Gimp nie jest prostym programem wię nie polecam. Jeśli chcesz tworzyć loga to zacznij od inkscape'a - prosty program do grafiki wektorowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 jak potrzebujesz naprawdę prostego programu to proponuję program Mały Malarz Używają jego moje wnuki a i ja czasem do druku etykiet. bez śmiechu - bardzo prosty. znajdziesz go wyszukiwarką google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Gimp nie jest prostym programem wię nie polecam. Jeśli chcesz tworzyć loga to zacznij od inkscape'a - prosty program do grafiki wektorowej. Tak jak pisałem cienki jestem w grafice i próbowałem inkscapea i dałem sobie z nim spokój. Już lepiej podchodzi mi gimp. Jest bardziej przejrzysty jak dla mnie choć i tak nie kumam wszystkiego. Pierwsze i jedyne grafiki to ja robiłem jeszcze na Amidze i na tym się zatrzymałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Jak masz Windowsa to spokojnie podstawową etykietę złożysz w Publisherze. Ambitne to to nie jest, ale na początek może starczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Gimp, próbka Proszę się nie śmiać, tylko podpowiedzieć który lepszy? Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Pierwszy. Zdecydowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Na 100% pierwszy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Absolutnie pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Do prostych i szybkich rzeczy znam taki edytor online: http://pixlr.com/editor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Pierwszy Na 100% pierwszy! Absolutnie pierwszy Drodzy koledzy, chciałem zauważyć, że to ja byłem pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Do naklejek na flaszki używam: ( BusinessCardsMX) prosty Polski program do wizytówek a na moje potrzeby wystarcza w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Do naklejek na flaszki używam: ( BusinessCardsMX) prosty Polski program do wizytówek a na moje potrzeby wystarcza w 100%. dokładnie tak; robiłem nim wcześniej wizytówki na własny użytek i także wpadłem na to że się do tego nada; do tego grafika z: http://start.beerlabelbuilder.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Tylko tutaj nie jestem w temacie, jeśli chodzi o darmowe rozwiązania. Od dłuższego czasu do wektorów używam Inkscape - zgrabny zamiennik komercyjnego softu, ale open source Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi