Misz Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Niby proste pytanie, a nie mogę znaleźć nigdzie na nie odpowiedzi. Czytam, że można dodać do refermentacji suchy ekstrakt słodowy, moje pierwsze piwo (BrewKit: Black Rock Whispering Wheat + Ekstrakt WES Pszeniczny) nieuchronnie zbliża się do butelkowania. Tutaj pojawia się moje pytanie, chciałem refermentować ekstraktem, ale nie ma w sklepach, do których mam łatwy dostęp suchego pszenicznego i co tak właściwie powinienem teraz zrobić: - machnąć ręką i zrobić na glukozie - użyć innego suchego słodu - użyć płynnego słodu (a jeśli tak to ile?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Ja bym dał cukier biały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Ja bym nie kombinował tylko na glukozę zrobił, a i tak nie zmienia to smaku więc szkoda kasy na ekstrakty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 - machnąć ręką i zrobić na glukozie O to, ... albo cukier z kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misz Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Ok. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Pewnie zrobie w takim razie na glukozie, zawsze mam jej trochę w domu. Edytowane 4 Września 2012 przez Misz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 bierz każdy cukier który masz w domu... (oprócz laktozy bo tej drożdże nie tkną) czy dasz trzcinowy, zwykły, glukozę, brzeczkę, ekstrakt czy nawet melasę... wszystko przerobi się na Co2, a na smak nie wpłynie, na początku też się tym przejmowałem ale do refermentacji dodajesz tego tak niewiele że nie jest to w stanie wpłynąć na smak gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi