Misz Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Niby proste pytanie, a nie mogę znaleźć nigdzie na nie odpowiedzi. Czytam, że można dodać do refermentacji suchy ekstrakt słodowy, moje pierwsze piwo (BrewKit: Black Rock Whispering Wheat + Ekstrakt WES Pszeniczny) nieuchronnie zbliża się do butelkowania. Tutaj pojawia się moje pytanie, chciałem refermentować ekstraktem, ale nie ma w sklepach, do których mam łatwy dostęp suchego pszenicznego i co tak właściwie powinienem teraz zrobić: - machnąć ręką i zrobić na glukozie - użyć innego suchego słodu - użyć płynnego słodu (a jeśli tak to ile?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Ja bym dał cukier biały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Ja bym nie kombinował tylko na glukozę zrobił, a i tak nie zmienia to smaku więc szkoda kasy na ekstrakty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 - machnąć ręką i zrobić na glukozie O to, ... albo cukier z kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misz Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Ok. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Pewnie zrobie w takim razie na glukozie, zawsze mam jej trochę w domu. Edytowane 4 Września 2012 przez Misz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 bierz każdy cukier który masz w domu... (oprócz laktozy bo tej drożdże nie tkną) czy dasz trzcinowy, zwykły, glukozę, brzeczkę, ekstrakt czy nawet melasę... wszystko przerobi się na Co2, a na smak nie wpłynie, na początku też się tym przejmowałem ale do refermentacji dodajesz tego tak niewiele że nie jest to w stanie wpłynąć na smak gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się