Misz Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Niby proste pytanie, a nie mogę znaleźć nigdzie na nie odpowiedzi. Czytam, że można dodać do refermentacji suchy ekstrakt słodowy, moje pierwsze piwo (BrewKit: Black Rock Whispering Wheat + Ekstrakt WES Pszeniczny) nieuchronnie zbliża się do butelkowania. Tutaj pojawia się moje pytanie, chciałem refermentować ekstraktem, ale nie ma w sklepach, do których mam łatwy dostęp suchego pszenicznego i co tak właściwie powinienem teraz zrobić: - machnąć ręką i zrobić na glukozie - użyć innego suchego słodu - użyć płynnego słodu (a jeśli tak to ile?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Ja bym dał cukier biały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Ja bym nie kombinował tylko na glukozę zrobił, a i tak nie zmienia to smaku więc szkoda kasy na ekstrakty... Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 - machnąć ręką i zrobić na glukozie O to, ... albo cukier z kuchni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misz Posted September 4, 2012 Author Share Posted September 4, 2012 (edited) Ok. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Pewnie zrobie w takim razie na glukozie, zawsze mam jej trochę w domu. Edited September 4, 2012 by Misz Link to comment Share on other sites More sharing options...
pszemas Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 bierz każdy cukier który masz w domu... (oprócz laktozy bo tej drożdże nie tkną) czy dasz trzcinowy, zwykły, glukozę, brzeczkę, ekstrakt czy nawet melasę... wszystko przerobi się na Co2, a na smak nie wpłynie, na początku też się tym przejmowałem ale do refermentacji dodajesz tego tak niewiele że nie jest to w stanie wpłynąć na smak gotowego piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts