calbaleth Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Witam wszystkich na forum z racji tego że pierwszy raz zabieram głos, to powiedzieć wypada że od roku zajmuje się piwowarstwem domowym, za mną jest już 8 warek z puchy i dwa razy zacieranie. Ostatnio zrobiłem Pszeniczne z coopersa. To moje pierwsze pszeniczne piwo, rozlałem je 20 sierpnia, skosztowałem wczoraj i niestety jestem zawiedziony. Piwo smakuje tak jakby było rozcieńczone, praktycznie nie wyczuwalna pszenica, lekko cierpkie. Kolor taki bardzo klarowny, piana w porządku, nagazowany też ok. Teraz moje pytanie do tych co to piwo próbowali, czy to jest normalne, czy to piwo tak smakuje. Ono jest takie lekkie, ale mało pszeniczne. Może z czasem się poprawi bo teraz jest bardzo młode, czy może się zakaziło gdzieś i przez to taki efekt? Edytowane 9 Września 2012 przez elroy Poprawione błędy ortograficzne w tytule Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kwinto Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Ja też robiłem kiedyś to piwo i niestety, ale takie ono właśnie jest. Pomimo tego, że nastawiłem 20 litrów, a nie 23 jak sugeruje instrukcja obsługi, posmak pszeniczny był prawie niewyczuwalny. Spróbuj zrobić z ekstraktu pszenicznego niechmielonego i sam dochmiel. Będzie lepsze. Edytowane 9 Września 2012 przez Henryk Kwinto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Wersji piwa pszenicznego jest przynajmniej kilka. Pszenica amerykanska, hefeweizen, krystalweizen, dunkelweizen, weizenbock, nasze pszeniczne typu grodziskie... itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Ja p....e student :-P Edytowane 9 Września 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Jak Ty zdałeś maturę popełniając 4 byki w jednym zdaniu Jest jeszcze nowa kategoria piw pszenicznych - "Złote Pszeniczne" z KP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calbaleth Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Ach, czyli to raczej normalne, że tak smakuje. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Błędy w tytule poprawiłem za kolegę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 pszenica Coopersa tak ma: http://www.piwo.org/topic/4632-brew-kit-nachmielony-ekstrakt-gatunki-i-smak-porownanie/#entry104177 Mało w nim pszenicy - ale wypić sie da... Z czasem nic się nie poprawi - tylko się zestarzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się