koval_blazej Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 A mnie zastanawia inna kwestia. Są przecież dedykowane do piwa pojemniki PET - butelki dostępne w sklepach czy petainery. Wg. opisu są one z tworzywa nieco zmodyfikowanego, tak aby nie przepuszczało (przepuszczało mniej) tlenu. Są też oczywiście brązowe. I tu zastanawia mnie, czy te cechy są niezależne, a występują razem bo obie są potrzebne przy przechowywaniu piwa, czy też brązowy PET to zawsze taki o mniejszej przepuszczalności. Mam kilka butelek PET 0.5L po wodach 'mineralnych leczniczych' z Krynicy. Mają tą zaletę że są brązowe. Używam zawsze jednej na warkę do kontroli nagazowania. Pytanie jak będzie z dłuższym przechowywaniem. Teraz idzie sezon grillowo wycieczkowy i waga butelek plastikowych zyskuje na znaczeniu. Z drugiej strony piwa na lato to raczej nie będą to długo leżakowane. Może pokuszę się o test, z którejś warki zostawię na rok butelkę szklaną, pet brązowy i pet zwykły, a potem sprawdzę czy jest jakaś różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Podczas rozlewu jedną butelkę leje w PET, brązowy, po piwie, żeby sprawdzać nagazowanie. Fakt, że zawsze jest to końcówka piwa i nie myję ich tak dokładnie jak szklanych (szklane myje sodą kaustyczną, potem do zmywarki, na końcu płukanie StarSanem, PET tylko płukanie nadwęglanem i StarSan), ale zawsze mam wrażenie, że to piwo jest gorsze. Ale wodę mineralną pije z PETów bez obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Miałem już wczoraj pisać tu posta, ale nie mogłem znaleźć "odpowiedniego źródła wiedzy". Temat dotyczy ogólnie plastikowych opakowań, butelek, itp. Gorąco polecam ten artykuł jak i wiele innych opracowań tej autorki https://katarzynaswiatkowska.pl/plastic-is-not-fantastic/ Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez asasyn Piwer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Myślę że to jest groźniejsze https://www.google.pl/amp/s/grypa666.wordpress.com/2009/11/29/opryski-chemiczne-sprobujmy-to-wytlumaczyc-jak-sie-bronic/amp/ krzysiek9999 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Myślę że to jest groźniejsze https://www.google.pl/amp/s/grypa666.wordpress.com/2009/11/29/opryski-chemiczne-sprobujmy-to-wytlumaczyc-jak-sie-bronic/amp/ No właśnie, a jak taki chemitrails wpadnie do plastikowej butelki, to już nic, tylko umierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Nie zapomnijmy o tym, że „wszystkiemu winni Żydzi, masoni i cykliści” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 No i nie myjcie broń Boże tych butelek pastą do zębów (linka na forum nie chce mi się szukać...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Nie zapomnijmy o tym, że „wszystkiemu winni Żydzi, masoni i cykliści” Racja. Moje pierwsze piwo w PET nazwałem Zyklon A a drugie Zyklon B i jakoś to drugie było lepsze, może przez to że się Żydzi do niego nie dobrali. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi