antonio Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 co sadzicie o zbudwaniu pudla do utrzymywania temperatury podczas przerw w zacieraniu. Wygladaloby to tak, ze konstrukcja bylaby z drewnianych listewek, wnetrze bylo by ze styropianu a z zewnatrz dalbym plyte wiorowa. Od gory dwie warstwy styropianu. W srodku bede kladl garnek z zacierem zeby temperatura sie utrzymywala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Moim zdaniem to zbędna rzecz. Zacieranie trwa 60-90 max w tym czasie mamy 2-4 przerwy w trakcie których, ja osobiście bardzo rzadko muszę podgrzewać gar z zacierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Prościej i szybciej owinąć gar karimatą, albo podobną izolacją. Zwłaszcza, że spadki temperatur przy zacieraniu nie są ani duże, ani znaczące. Skrzynię można wybudować jako miejsce do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 ok wykorzystam karimate albo ekran cieplny od grzejnikow i zobaczymy, bo ostatnio pod kocem nie moglem temp utrzymac odpowiednio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Polecam koc, jest miękki (w sensie, że nie sztywny jak karimata), więc łatwo owinąć nim garnek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 ja używam karimatę docietą +szeroka gumka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Albo płyty (miękkie) z wełny mineralnej. Ja takie założyłem na kegi (grubość 5cm), docelowo chyba obszyję je jakimś materiałem pościelopodobnym. Ciepło prawie nie uciekało, moja mała kubatura browaru nic się nie nagrzewała. Ani przy zacieraniu, ani o dziwo przy warzeniu (z tym, że miałem nałożony dekiel z wystającym kawałkiem rurki fi50 (ok.1m) jako komin ) Polecam ten materiał izolujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Ekran do grzejników w zupełności wystarcza. Tyle, że najlepiej położyć go aluminium do WEWNĄTRZ. Ja nic nie podgrzewam w kociołku z Lidla w czasie przerw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Owijam folią NRC i kołdrą i po 60' praktycznie nie mam straty ciepła. Przy przerwach poniżej 30' niczym nie owijam - stracę stopień, dwa? Przy dokładności termometrów to i tak się mieści w granicach błędu pomiarowego. Szkoda sobie warzenie komplikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Zacieram jednotemperaturowo i stosuje takie pudło w czasie zacierania. Przed umieszczeniem garnka, rozgrzewam wnętrze "lodówki" PET-ami z gorącą wodą. Niepolecam sposobu dla ciężkich zacierów, szkoda kręgosłupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Taką skrzynię lepiej zrób sobie do fermentacji, ja zrobiłem coś takiego: hrabia komorra i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 fajna sprawa do fermentacji. dolniaki tam trzymasz rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Do dolniaków to jednak chyba lepsza by była lodówka z termostatem, fermentuje tam górniaki, jednym PETem 1,5l chłodzę nawet do 16 stopni celsjusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się