Pieron Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 ....rzecz jasna zastosuję sobie mały mechaniczny wspomagacz. Zasysacz filtratu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Wszystko mam już prawie gotowe. Czekam na zespawanie stelaża i na dodatkowe taborety. Niebawem fotorelacja. Pytanie - czy jest jakiś wzór na obliczenie wymaganej ilości wody do wysładzania. Czy około 30 litrów wystarczy do wysładzania 10-15kg słodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Pytanie - czy jest jakiś wzór na obliczenie wymaganej ilości wody do wysładzania. Czy około 30 litrów wystarczy do wysładzania 10-15kg słodu ? Wzoru nie znam, ale mi ostatnio nie wystarczyło. Zacierałem 10,5kg słodów. Przy(e)gotowałem sobie ok 70l oligocenu, z czego do zacierania dałem ok 30l. Czyli do wysładzania zużyłem jakieś 40l. Ale to był pils 11,5blg. Przy mocniejszym piwie może by starczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Przy około 6 kg słodu wychodzi mi 15 litrów do wysładzania. Brzeczka ok 13-15°Blg. Całość końcowa ok 25-27 litrów. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Jako, że sam ostatnio myślę by co nie co zmienić w swoim browarze chciałem zapytać jak wygląda sprawa Twojego browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Jako, że sam ostatnio myślę by co nie co zmienić w swoim browarze chciałem zapytać jak wygląda sprawa Twojego browaru? Ano taka, że mam wszystko co trzeba, tylko ze spawaczem się jeszcze nie ugadałem co do czasu. Pewnie jakoś w sierpniu skończę. Roboty to jest raptem na 2-3 dni jak się człowiek weźmie w garść Mi schodzi drugi sezon :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Skoro czekasz na samego spawacza jak rozwiązałeś sprawę kadzi filtracyjnej? Ja zastanawiam się nad takim rozwiązaniem: 1) kadź zacierno warzelna ( po zacieraniu przepompować do kadzi filtracyjnej -tu bez taboretu gaz.- gdzie już czysty filtrat wraca do kadzi zacierno-warzelnej. 2) tylko kadź filtracyjna, która to miała by filtrator z rurki miedzianej z nacięciami. Kadź zacierno-warzelna była by przedłużona o 1,3 wysokości kega, by móc spokojnie warzyć 50l-tu może i 65l. Nie mam pojęcia czy sprawdziło by się to dlatego chciałbym zapytać o Twój pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Mój pomysł jest mniej więcej taki 1) Kadź zacierono-warzelna z wkładem z rurki (choć testowałem i oplot i 3/4" daje radę spokojnie, więc jeszcze nie wiem) 2) Kadź warzelna Nie przewiduję przepompowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Masz na myśli kadź zacierno-filtracyjna, a druga to kadź warzelna? Taki pomysł obił mi się. Tu trzeba dwa taborety, a w kadzi zacierno -filtracyjnej dodatkowo filtrator, który jak większość mówi, że będzie się przypalać. Tu mówię o podgrzewaniu gazowym. A jakby zrobić elektryczne-? I jak woda do wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 1) Kadź zacierono-warzelna z wkładem z rurki (choć testowałem i oplot i 3/4" daje radę spokojnie, więc jeszcze nie wiem) Lepiej weź filtrator z rurki. Ja się na oplocie kiedyś zawiodłem przy większym zasypie. Zgniata się czy co? Z ponacinaną rurką miedzianą nigdy nie miałem problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się