Piwer Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Piwer, po co gotować ksylitol? Po prostu go rozpuść w cydrze. Możesz też kupić ksylitol w lidlu (piszą o nim w wątku kartonikowym na forum winiarskim) Do refermentacji cukier lub sok. Jak robię syrop cukrowy do refermentacji, zawsze gotuję 5 minut dla sterylizacji. Tutaj kierowałem się tą samą logiką, gdybym chciał przygotować "syrop ksylitolowy" - żeby nie sypać do każdej z butelek osobno. Napisz proszę jak wyglądało odfermentowanie na tych dwóch próbkach? Cydrowa tłocznia: po 10 dniach 0 blg, mętne (takie pozostanie zapewne) Riviva (koncentrat): po 8 dniach 0 blg, powoli sie klaruje; po 17 dniach (teraz sprawdziłem): -1blg, idealny klar - wygląda jak wyjściowy sok Obecnie Cydr z koncentratu czas jest mocno kwaśny, ale może nie wykręca twarzy, więc może nic nie będę dodawać? Nie wiem.... W temperaturze pokojowej jest idealny klar, więc chyba daruje sobie cold crash i po prostu to zabutelkuję Edit: następnym razem zastosuję Ciderini Sweet, może faktycznie jakoś "zredukują" ten kwas.. Edytowane 15 Maja 2017 przez Piwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Zostało mi po imprezie 16l soku jabłkowego z biedronki. Myślę aby dokupić jakiś inny sok tak z 8l aby zrobić jakiś mix. Jaki sok polecacie? PS mam 8l pomarańczowego - ale raczej się nie nadaje. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Mi bardzo dobry wyszedł z tego soku https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120449963 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechum Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Czym jest cold crush? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Czym jest cold crush? Przekręceniem angielskiego terminu "cold crash". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechum Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 I dalej mi to nic nie mówi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Zostało mi po imprezie 16l soku jabłkowego z biedronki. Myślę aby dokupić jakiś inny sok tak z 8l aby zrobić jakiś mix. Jaki sok polecacie? PS mam 8l pomarańczowego - ale raczej się nie nadaje. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Mi bardzo dobry wyszedł z tego soku https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120449963 Bardziej mi chodziło o mix z innymi owocami - np gruszkami Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) I dalej mi to nic nie mówi . Jak robisz piwko, na ostatnie kilka dni fermentacji wrzucasz wiadro do lodówki, żeby pomóc drożdżom opaść na dno i wyklarować. Edit: Ściśle rzecz biorąc, cold crash robimy oczywiście PO zakończonej fermentacji, jednak PRZED zabutelkowaniem Edytowane 15 Maja 2017 przez Piwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechum Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Moje butelki: Te, z których etykiety schodziły, to ściągałem, ale z niektórych ciężko było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Popełniłem nastaw na 4 litrach "Tłonecznej słoczni" , dodałem drożdże do wytrawnego cydru prod. Biowinu. Nie dałem pożywki, bo nie miałem, ot zawartość saszetki siup do bańki z sokiem, korek, rurka, i leci. Stoi toto od 18.05, pieniło się, ale niezbyt obficie, ale rureczka bulkała fest, nastaw jest mętny, bulkać przestało, klarować się niebardzo chce. Z tego co przeglądam ten wątek, to ten soczek tak ma, pytanie-butelkować ten majdan już czy dać mu jeszcze szanse. Dla mnnie "leży jeść nie woła", ale żona strasznie piłuje "kiedy będzie gotowe" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Cydry schodzą do zera podczas fermentacji. i o klarowności na tym soku zapomnij żona strasznie piłuje "kiedy będzie gotowe" . No tak właściwie to najlepszy będzie tak za ok 1/2 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Przy tej ilości nastawu to nie wiem czy się zdąży dobrze nagazować i zniknie na próbowaniu (o ile ta nieprzejrzysta breja nadaje się do picia ). Myślę czy nie rozlać do bączków 0,33 żeby więcej flaszek wyszło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Nie wiecie ile trzeba dodać cukru aby zwiększyć alkohol o 2%? Cydr będzie z kartonika jabłko-gruszka 15lSok ma 12blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 z 12 BLG będzie ok 6%. 2% więcej to ok 2 BLG więcej w nastawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Polak Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 2 hours ago, INTseed said: Nie wiecie ile trzeba dodać cukru aby zwiększyć alkohol o 2%? Cydr będzie z kartonika jabłko-gruszka 15l Sok ma 12blg. Żeby zwiększyć o 2% alko, musisz podnieść BLG nastawu o 4 stopnie Plato. To będzie dość dużo cukru, który może wpłynąć na smak cydru. Przeglądając fora o cydrach, ortodoksi zasadniczo twierdzą, że BLG cydru się nie podbija. Nie należy dospywać cukru, dać drożdżom przefermentować wyłącznie fruktozę z owoców. Niektórzy nawet twierdzą, że jeżeli dosłodzisz, to mowa już o winie, a nie o cydrze. Ja się nie chce mądrzyć, powiem tylko, że zdarzyło mi się przyprawiać cydr czerwonym pieprzem, który ugotowałem przez 5 minut w małej ilości wody z rozpuszczoną melasą z trzciny cukrowej, tak aby poziom cukru dodatku zgadzał się z poziomem nastawu. Generalnie cydr ma być lekki i ożeźwiający, a zatem niskoalkoholowy. Przynajmniej tak rozumiem logikę "lekki" i "ożeźwiający". Cukier z owoców powinien wystarczyć do osiągnięcia tego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 A czy wiesz ile tego cukru trzeba by dodać? Gdzieś czytałem że aby powstało wino 14% to trzeba mieć 5.5kg cukru łącznie. Nie wiem czy to prawda. Jeśli tak to na jeden procent wychodziło by 400g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) wszystko zależy od objętości. wcześniej się pomyliłem, myślałem o 4 BLG a napisałem 2. kolega wyżej dobrze sprostował. zasada dla winiarstwa jest taka że aby uzyskać 14% wina nastaw musi przefermentować 28 BLG. winiarze nie polecają nastawiać więcej jak 20BLG, dlatego też resztę cukru dodaje się partiami po pewnym czasie fermentacji, np po pierwszym zlaniu wina znad osadu i oddzielaniu owoców. 5,5 kg cukru to tak na oko na 20-25L wina w zależności z jakich owoców - jedne mają więcej cukrów w soku inne mniej. winiarze mają taką miarkę - 170g cukru na 1 litr wina daje trunek o mocy 10%. większy % trzeba sobie przeliczyć do pożądanej objętości. Edytowane 16 Września 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Polak Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 36 minutes ago, INTseed said: A czy wiesz ile tego cukru trzeba by dodać? Gdzieś czytałem że aby powstało wino 14% to trzeba mieć 5.5kg cukru łącznie. Nie wiem czy to prawda. Jeśli tak to na jeden procent wychodziło by 400g cukru. Nie jestem pewny, ale zakładam, że istnieje kalkulator, który powie ci dokładnie ile należałoby dodać. Poszukałbym na forach winiarskich. Niemniej jednak, trzymając się logiki skali plato, to jeden stopien to 10 g na 1kg roztworu. Jeżeli zalozymy, ze jeden kilogram roztworu to ok 1l nastawu to powinienes dodac 40g aby podbic o 4BLG nasycenie nastawu. A zatem 400g na 10l ikonsekwentnie 600g na 15l. Ja działałbym z refraktometrem i wysterelizowaną pipetką, dodając po trochu, aż do uzyskania pożądanego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CycliB Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Witajcie, jestem nowicjuszem, zakupiłem 25 litrów soku jabłkowego, oraz 2 opakowania drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego Ciderin Sweet firmy Browin, na opakowaniu napisane jest że porcja, paczka starcza na 15-20 litrów cydru, ile powinienem dodać z drugiej paczki na te dodatkowe 5 litrów ? Czy może jedna paczka wystarczy ? Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Jak masz opcje kup kup inne drozdze pare osob juz ich chciało użyć i często nie ruszały ale u ciebie może wystartują aczkolwiek osobiści bym ich nie dodał. Cydr słodki ci i tak nie wyjdzie tylko dlatego że tak pisze na opakowaniu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CycliB Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Jakie inne drożdże najlepiej kupić ? Jakiś konkretny producent ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 mi na Cider dry przefermentowało do 0. gdzieś czytałem że polecają drożdze do tokaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 czy tokay czy malga moga byc. https://www.piwowin.pl/pl/p/DROZDZE-DO-CYDRU-Spiritferm/2188 dobre drozdze nie wnosza nic zlego do trunku pod warunkiem fermentacji w temp ponizej 19 stopni. poszukaj na necie na pewno znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Tokay od Zamojskich chyba najlepszą prasę mają.Ciderini nie startują? Jakoś nie przypominam sobie takich wpisów. Te sweet (jak już tu ustalono) redukują kwas jabłkowy, ale nie czynią jabłecznika słodkim.Ile drożdży dodać? Poważnie? Tak prostego obliczenia nie dasz rady sam zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Panowie, mój ostatni nastaw "cydru z kartona" po otwarciu fermentora strasznie walnął na "dzień dobry" siarkowodorem. W smaku nie wyczułem nic niepokojącego, no może trochę siarę było czuć;). Normalnie zabutelkowałem z cukrem, teraz pytanie-czy siara się ułoży czy może niepotrzebnie się narobiłem jak kretyn zamiast to do kanału puścić? Spotkał się ktoś z czymś takim? Podczas fermentacji było pare dni kiedy temperature w nocy spadła, okno w pokoju z fermentorem było otwarte i pewnie dżordże stresika złapały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się