Papa Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Wybaczcie, że podepnę się pod temat, ale również zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem domowym. W ten weekend czeka mnie moja pierwsza warka i dopiero po przeczytaniu tego wątku uświadomiłem sobie pewien mały problem logistyczny. Nie przemyślałem zupełnie sprawy odprowadzania gazu podczas fermentacji burzliwej. Innymi słowy - nie posiadam rurki fermentacyjnej. Mam więc do wyboru: 1. Na gwałt szukać rurki fermentacyjnej. 2. Niedomknięty fermentor na burzliwej, dla bezpieczeństwa przykryty jakimś materiałem, żeby w razie czego jakieś latające hultajstwo mi do piwa nie wpadło. Co będzie lepszym wyborem w warunkach domowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Nie zamykaj szczelnie pokrywki. Papa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1_o Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Wystarczy aby w jednym miejscu pokrywa fermentora była niedociśnięta, nie ma potrzeby przykrywania całości materiałem. Papa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papa Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Dzięki, ten materiał przyszedł mi do głowy, bo ostatnio trochę tych diabelskich muszek latało mi po kuchni. Przy okazji takie mam pytanko kontrolne - żeby robić piwko w niedzielę wystarczy "uruchomić" drożdże Activator dzisiaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) A z tym to różnie. Może wystarczy a może nie. Wiele było o tym ostatnio. A jaka data drożdży? Edytowane 2 Listopada 2012 przez klisz Papa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papa Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) No nic, spróbujemy i zobaczymy jak wyjdzie. EDIT: Niestety nie mogę teraz sprawdzić daty, jestem w pracy a drożdże w domu. Edytowane 2 Listopada 2012 przez Papa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Witam serdecznie. Jestem początkującym piwowarem. .... Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc. Swoją drogą, to szkoda, że kolega się nie przedstawił i nie powitał w odpowiednim dziale. Zawsze warto wiedzieć, że ma się nowego sąsiada piwowara Jak będziesz potrzebował szybkiej konsultacji, czy jakiś surowców na już to kontakt do mnie jest na forum. Zawsze można tradycyjnie wymienić się drożdżami itp Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papa Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 A z tym to różnie. Może wystarczy a może nie. Wiele było o tym ostatnio. A jaka data drożdży? Właśnie wróciłem do domu. Trochę mi to zajęło, ponieważ po drodze musiałem odwiedzić sklep z piwem . Saszetka z drożdżami (produkcja 23 sierpnia) napęczniała jak bania. Może poleżeć do niedzieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Czyli dla pewności zebym czegos nie pochrzanił. Jak mi ten pet będzie dzwonił (nie szklana butelka) to wtedy mam raczej pewność ,że lepiej butelki zacząć powoli detonować i spijać co zostanie ?? dokładnie Hę? Leszczu, to gdzie ma dzwonić - w uszach czy w butelce, bo to dla mnie jakaś nowość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Witam serdecznie. Gratuluje koledze odwagi, ja pierwsze piwo bedę robił z Brewkitu... Mam pytanko, czy termometr ciekłokrystaliczny przyklejamy na dole, po środku czy na górze fermentatora? No chyba , że nie ma to znaczenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) na dole, po środku czy na górze wcale ja spotkałem się z teorią że należy poziomo ale dla mnie to bez znaczenia bo jak poddasz go wysokiej temp. jak np. przy filtrowaniu/wysładzaniu to szlag go trafi Edytowane 6 Listopada 2012 przez lkulos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 na dole, po środku czy na górze wcale ja spotkałem się z teorią że należy poziomo ale dla mnie to bez znaczenia bo jak poddasz go wysokiej temp. jak np. przy filtrowaniu/wysładzaniu to szlag go trafi A dlaczego ma być poddany wysokiej temperaturze ? Jeżeli używamy danego fermentora tylko do fermentacji i wlewamy do niego już schłodzoną brzeczkę, to może pożyć dość długo. Dla przykładu: na akwarium mam przyklejony podobny termometr, z podobnym zakresem temperatur i od 8 lat działa i ciągle pokazuje poprawnie i wyraźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 jak poddasz go wysokiej temp. jak np. przy filtrowaniu/wysładzaniu to szlag go trafi A tutaj sie stanowczo nie zgodze..mam takie termometry na fermentorach i przeprowadzam w nich zarowno filtracje/wysladzanie jak i chlodzenie w wannie i fermentacje i wcale szalg ich nie trafia..co wiecej pokazuja temperature zgodna z termometrem zarowno rteciowym jak i elektronicznym Troche wariuje przy chlodzeniu brzeczki ale to nie dziwne jak goraca brzeczka stoi w wannie lodowatej wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Czyli dla pewności zebym czegos nie pochrzanił. Jak mi ten pet będzie dzwonił (nie szklana butelka) to wtedy mam raczej pewność ,że lepiej butelki zacząć powoli detonować i spijać co zostanie ?? dokładnie Hę? Leszczu, to gdzie ma dzwonić - w uszach czy w butelce, bo to dla mnie jakaś nowość ? "Dzwoni" butelka jak jest mocno napompowana, gdzieś widziałem filmik na jutubie, oraz kolega raz mi coś takiego "unauszniał" brzmi to jak szklany dzwoneczek, prawie jak by butelka była szklana. Po otwarciu Piwo w 70% wydostaje się same z butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Mam pytanko, czy termometr ciekłokrystaliczny przyklejamy na dole, po środku czy na górze fermentatora? No chyba , że nie ma to znaczenia:) Z wysokością nie przesadzaj, żeby się nie okazało, że będzie wyżej niż to co w środku fermentuje. Bo wtedy za bardzo nie będzie z tego termometru pożytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się