KosciaK Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 No to chyba pora się przywitać. Jeszcze jakieś 3 lata temu pijąc głównie koncernówki wydawało mi się, że za piwem nie przepadam. Po odkryciu jak piwo powinno smakować wiedziałem, że to jest to. Od jakiegoś czasu chodziło za mną spróbowanie samodzielnego warzenia i w końcu postanowiłem zrealizować ten pomysł. Jak na razie plan jest taki: 2-3 brewkity by nauczyć się podstaw i zobaczyć jak piwo powinno się zachowywać; potem może jakiś zestaw z ekstraktów słodowych z samodzielnym chmieleniem i dopiero potem zacieranie (o ile przekonam się, że warunki w domu pozwalają na takie "szaleństwa"). W tym czasie starając się jak najwięcej czytać i uczyć się o warzeniu. Pierwszy brewkit na dniach pewnie będzie butelkowany, na razie nie mam pewności czy fermentacja już się zakończyła. Mam nadzieję, że wyjdzie poprawne, smaczne piwo. Już nie mogę się doczekać pierwszych degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Cześć! Cierpliwość - to podstawa w piwowarstwie Powodzenia w piwowarskich bojach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Witaj na forum! Życzę samych udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Cześć! Witaj na forum i wytrwałości w piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 witaj na piwnym pokładzie. Tak przy okazji masz fajny plan zupełnie taki sam jak mój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Cześć! Przede wszystkim witaj i powodzenia w warzeniu. Odnośnie pewności (i jej braku) tego, czy fermentacja się zakończyła, polecam robić test fermentowalności (wiki), dobry nawyk i warto go wprowadzić od początku. Ja po prostu szklankę, w której uwadniam drożdże (zawsze po wlaniu trochę ich zostaje na ściankach) przpłukuję chochelką brzeczki i wlewam do czystego (zdezynfekowanego) słoiczka, który stoi kilka dni w cieple. Zawsze bedziesz miał pewność, że fermentacja przebiegła prawidłowo, a jeżeli nie, unikniesz przykrych niespodzianek i będziesz mógł odpowiednio wcześniej reagować (; Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Dzięki za miłe przyjęcie! nachteil - jakoś informacja o FFT umknęła, następnym razem pewnie skorzystam z tej metody. Wczoraj robiłem pierwszy pomiar areometrem, zeszło z 10,5 do 2,5 Blg więc chyba całkiem dobrze, ale jeszcze bulka raz na kilkanaście minut (stąd te wątpliwości, choć z tego co czytam, widzę że bulkanie lub jego brak nie są najlepszym wskaźnikiem na to czy fermentacja trwa). Dziś po południu zrobię kolejny pomiar i jeśli jeszcze coś spadło pewnie poczekam dla bezpieczeństwa do wtorku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Witaj. Grunt to dobry plan i konsekwencja w jego realizacji. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario63 Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Witaj ! Samych udanych warek życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogonowiak Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Witaj!!! Powodzenia w warzeniu !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Może trochę późno ale witam kolejnego piwowara z okolicy !! Powodzenia w warzeniu, cierpliwości oby była kiedyś okazja się spotkać w gronie piwowarów z Zabrza ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Już chyba zaczynam rozumieć skąd te życzenia cierpliwości. Ależ się ten czas dłuży Całe szczęście po dwóch tygodniach od zabutelkowania moje pierwsze piwo wydaje się o wiele smaczniejsze niż po zaledwie tygodniu. Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować o nim zapomnieć na co najmniej kolejne dwa tygodnie i nie ruszać choćby bardzo kusiło. A w tym czasie dozbierać butelek na kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 bardzo dobry pomysł z tym czekaniem. ja widzę kolosalną różnicę w IPA (coopersa) po tygodniu 2 i teraz po 4 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się