Raczek Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Witam szanowne grono piwowarów. Po pierwszym sezonie warzenia przyszedł czas zacząć sezon drugi (brakowało warzenia jak cholera) wizyta u shootera tylko podsyciła apetyt. Przyszedł więc czas na zrobienie własnej autorskiej receptury i na pierwszy rzut poszedł Koelsch, żeby nie przeciągać podam od razu zasyp i plan warzenia do oceny i ewentualnej korekty bardziej doświadczonych kolegów: Wydajność ustawiona na 65% Szacowane OG 11,5BLG Szacowene FG 3,04BLG Goryczka 27,3 IBU Kolor 7,5EBC Alk. 4,5% Zasyp: - pilzeński 3,5kg - pszeniczny jasny weyermann 0,5kg - monachijski I weyermann 0,2kg - wiedeński 0,15kg - mech irlandzki 5g drożdże US05 Zacieranie: 45st.C 10minut 63st.C 40minut 72st.C 15minut 78st.C 10minut Wysładzanie wodą o temp 78st do uzyskania objętości 26-27l. (duże odparowanie) Proszę o ewentualne sugestie co do przepisu jest to mój pierwszy przepis zrobiony samodzielnie więc pewnie nie jest idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Jakos nie bardzo mi te US-05 pasuja do kolonskiego. Czym chcesz chmielic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Jakos nie bardzo mi te US-05 pasuja do kolonskiego. Czym chcesz chmielic? Saaz na aromat 16g na 15 minut i marynka na goryczkę 60 minut również 16g z drożdży mam jeszcze S33 na których kiedyś już Kolońskie robiłem. Zamówienie surowców robię dopiero w przyszłym miesiącu więc robię z tego co mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Z tych dwóch to użyj US-05. Ja bym wywalił ten monachijski i wiedeński, ale w sumie jest go niewiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) No i S-33 do Koelscha będą brdziej odpowiednie, ale paradoksalnie piwo może wyjść lepsze na US-05, tylko mniej w stylu To jest moja opinia, po prostu stawiam nieco wyżej US-05 niż S-33 Jakos nie bardzo mi te US-05 pasuja do kolonskiego. Czym chcesz chmielic? Saaz na aromat 16g na 15 minut i marynka na goryczkę 60 minut również 16g z drożdży mam jeszcze S33 na których kiedyś już Kolońskie robiłem. Zamówienie surowców robię dopiero w przyszłym miesiącu więc robię z tego co mam. Edytowane 11 Października 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Sorki za wprowadzenie w błąd nie mam US05 tylko US 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 To ja bym wybrał S-33, piłem dobre Koelsche na tych drożdżach Sorki za wprowadzenie w błąd nie mam US05 tylko US 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 A zasyp i warzenie opracowane dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Widzę że Koelsch Shooter'a nie tylko mnie zasmakował. BTW chodzą słuchy że na następnym spotkaniu ma być szkolenie z BS2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo. Co do drożdży to użyłbym s-33. Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 S-33 to badziewne drożdże, a kolsz to styl z d*py. Ani to lager, ani ale, ni pies ni wydra, coś na kształt świdra. Przefermentuj to US-05 albo Nottinghamami i będziesz miał fajne blond ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo. Co do drożdży to użyłbym s-33. Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) ) Znana jest moja niechęć do S-33, dlatego użyj raczej US-04. Koelsch to piwo mocno odfermentowane, a S-33 wielokrotnie mnie zawiodły. Kolega VeryBerry ma rację, za dużo "i" zamiast "lub", Koelsch to generalnie zestawienie słodów jęczmiennego z dodatkiem pszenicznego. Ciekawe informacje o tym stylu w Wikipedii. Edytowane 11 Października 2012 przez Shooter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 co do oceny: a tak to użyj s-33 do koelsha jak znalazł ja ich od zawsze używam do tego stylu i mi odpowiadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 gdzieś na formum wyczytałem że najpopularniejsze zasypy na kolońskie wyglądają następująco: sam pilzneński, pils+pszeniczny, pils+minachijski/wiedeński. Ty dałeś tutaj wszystkie "lub" zamieniłeś na "i". Jeśli chcesz się trzymać stylu to nie jestem pewien czy przy takim zestawieniu Ci to wyjdzie. Dobre piwo na pewno, ale czy to będzie kolsh to już nie wiadomo. Co do drożdży to użyłbym s-33. Też będę teraz robił "resztkowego" kolsh'a bez kombinacji: pils + odrobina monachijskiego, na s-33, chmiele marynka i chyba hallertau (nie pamiętam co tam mi zostało;) ) Znana jest moja niechęć do S-33, dlatego użyj raczej US-04. Koelsch to piwo mocno odfermentowane, a S-33 wielokrotnie mnie zawiodły. Kolega VeryBerry ma rację, za dużo "i" zamiast "lub", Koelsch to generalnie zestawienie słodów jęczmiennego z dodatkiem pszenicznego. Ciekawe informacje o tym stylu w Wikipedii. shooterku skoro za dużo i to będzie koelschi zrobię po swojemu na s33 zobaczymy co wyjdzie z tego Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Witam, wczoraj warzyłem Belgian Blond Ale z takiego zestawu: Słód Pilzneński 4kg Słód Cara Blond 0,3kg Słód Biscuit 0,2kg Słod Aroma 0,1kg Cukier kandyzowany jasny 0,5kg W czasie warzenia nie mierzyłem Blg, dopiero dziś przy zadawaniu drożdży i zdziwiłem się dość mocno, gdy wskazanie areometru wynosiło 15Blg. Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17. Wrzuciłem dane do Brewtageta i wyszło OG 1,059, czyli jakieś 15 Blg. Czy taki efekt finalny to wynik mojej słabej wydajności, czy z tego zestawu nie da się osiągnąć 17 Blg przy "średniej" wydajności? Mógłby ktoś to zweryfikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Czy taki efekt finalny to wynik mojej słabej wydajności, czy z tego zestawu nie da się osiągnąć 17 Blg przy "średniej" wydajności? Mógłby ktoś to zweryfikować? Musiałbyś wyciągnąć ok. 85% wydajności, żeby z 5,1 kg uzyskać 17° Blg (na 20 l). Raczej trudno, mi ze słodów śrutowanych w sklepie nigdy nie udało się więcej niż 78%, średnio 75%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17. Zerknąłem w moje notatki, gdybym chciał 17 Blg uzyskać z tego zestawu, to słodów musiałbym mieć 0,7 kg więcej. Edytowane 3 Lutego 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Według sklepu jest to zestaw na 20l o Blg 17. Zerknąłem w moje notatki, gdybym chciał 17 Blg uzyskać z tego zestawu, to słodów musiałbym mieć 0,7 kg więcej. Warząc piwa z zestawów surowców w zasadzie zawsze otrzymywałem zakładane Blg na 20l stąd moje zdziwienie. To był pierwszy zestaw z tego sklepu. Być może tam zestawy są układane na tak wysoką wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Odświeżę temat swoim komentarzem - zrobiłem to samo piwo z tego samego zestawu i wyszło 17 Blg jak nic Pomiar wykonany po ostudzeniu brzeczki, przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Odświeżę temat swoim komentarzem - zrobiłem to samo piwo z tego samego zestawu i wyszło 17 Blg jak nic Pomiar wykonany po ostudzeniu brzeczki, przed zadaniem drożdży. Z tego co pamiętam to napisałem do chłpoaków ze sklepu, opisałem problem i chyba wprowadzili jakieś modyfikacje, ale pewien nie jestem. Minął rok i to był w zasadzie jedyny taki szok jeśli chodzi o wskazania areometru inne niż założone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Ha! Rzeczywiście W moim zestawie było o 0,5 kg więcej słodów Nie zauważyłem tej zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się