Jacenty Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Większość zapewne wie o co chodzi, więc nie będę tłumaczył. Chciałem podzielić się moim patentem na pseudo grawer. Najpierw muszę zaznaczyć, że pomysł jest dość kontrowersyjny, ale za to skuteczny. Wpadłem na niego przez przypadek, a w zasadzie przez.. niedbałość. Jak wiadomo pęcherzyki gazu w szkle lubią tworzyć się na nierównościach (resztkach tłuszczu, rożnych plamach itd) i stamtąd unosić. Taką właśnie rolę może spełniać (uwaga-dla ludzi o mocnych nerwach ), brud na dnie. Oczywiście w dużej przesadzie, tak naprawdę nie chodzi o warstwę brudu. Wystarczy niezbyt dokładne mycie dna szkła, a pozostałość (której nawet nie widać gołym okiem) spowoduje, że z dna unoszą się piękne bąbelki. Wiem, wiem pomysł mało apetyczny . Od razu zaznaczam, czystość szkła jest dla mnie ważna. Jednocześnie przyznaję bez bicia, tak jak przykładam się do szorowania ścianek, żeby ani jeden pęcherzyk nie zechciał do nich się przykleić, tak z dnem pozwalam sobie na niedbałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 A ja się zastanawiam nad samodzielnym wykonaniem grawera. Oczywiście w jakiejś prostej formie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Gdzieś mi dzwoni, ale nie jestem pewien. Chodzi o takie grawery na dnie np. pokalu, które generują cały czas pianę ? Tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Więcej, nie tylko generują pianę, ale generują na pianie konkretny wzór, przynajmniej w teorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Kopyr o tym wspominał na swoim videoblogu o szkle do piwa. Ponoć napisy wygrawerowane na dnie naczynka generują bąbelki, które teoretycznie powinny tworzyć napis na powierzchni piany. Ale to chyba raczej bujda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Poniekąd tworzy. Oczywiście uzyskać jakiś skomplikowany wzór z detalami to niemożliwe. Miałem kiedyś kielich kaiser karel i rzeczywiście na powierzchni tworzyła się podobizna Karola V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Gdzieś kiedyś to znalazłem na jakimś sklepie internetowym. Zdaje się, że tu: http://www.drinkstuff.com/products/product.asp?ID=7699 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Nie wiem czy dokladnie o to chodzi ale w pubie leja guinness-a i na samym wierzchu piany jest czterolista koniczyna jakby ja ktos wyrzezbil w pianie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi