Skocz do zawartości

Browar Pociecha


Romanos_P

Rekomendowane odpowiedzi

Gotowałem 60' - zgodnie z instrukcją.

 

Panowie, wiem że wyszło za dużo i dlatego mam mniej blg. Ale nie wysładzałem "na oko", tylko zgodnie z teorią do 10blg, bo ok 2blg miało podskoczyć po gotowaniu. Tak też miałem w 2 wcześniejszych warkach, a teraz zong. Nie specjalnie się martwię, ale chciałbym wiedziec czemu. Moze powinienem dłużej gotowac.

Edytowane przez Romcio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomijam już, że wysłodziłeś więcej i faktycznie mogłeś dłużej gotować jeśli chciałeś osiągnąć 12°Blg. Ale nie tylko o czas gotowania chodzi ale o jego moc, przy 60 minutowym gotowaniu odparowało Ci tylko 1,5l czyli jakieś ledwie 5-6%, stąd gęstość podniosła się po gotowaniu tylko o 0,5°Blg.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Próbowałem BPA. Ogólnie bardzo dobre (chociaż nie wiem jak powinno smakować). Na końcu czuję delikatny kwaskowy posmak. Jest na tyle delikatny, że moja żona go nie czuje w ogóle i piwko jej bardzo smakuje. Czy w tego typu piwie powinno tak być?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#4 Pils RW - 10-12-2012

  • słód pilzeński - 4kg
  • słód karmelowy - 0,15kg
  • chmiel goryczkowy Marynka - 25g
  • chmiel aromatyczny Lubelski - 50g
  • drożdże Saflager W34/70 - 11,5g

Zacieranie w 12l:

50°C- 20'

64°C-40'

70°C-40'

mo

 

Wysładzanie:

4+4+4+4=16l

 

Brzeczka słodka: 27l - 10,5blg

 

Chmielenie 90':

10' - 25g Marynka

70' - 15g Lubelski

85' - 35g Lubelski

 

Brzeczka chmielona: 21,2l - 12blg

Wydajność - 64%

 

Rehydrytacja drożdży - 27°C

Zadanie kremu drożdżowego - 12°C

 

 

Fermentacja:

Burzliwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#14 Bohemian Pilsner - 25-09-2020

 

Blg brzeczki nastawnej [%] 12,5
Alkohol [%] 5,1
IBU 45,0
Ilość piwa [l] 19,5

 

 

 

Zasyp ilość [kg]
ekstr. pilzeński 3,4

 

Chmiele a-k ilość [g] Czas [min]
marynka 6,5 30 60
saaz 3,5 30 30
saaz 3,5 40 1

 

Brzeczka chmielona: 19,5l - 12,5blg

 

Drożdże T zadania [°C]
Saflager W34/70 20

 

 

Fermentacja Temperatura [°C] Ilość dni
     
Burzliwa 11 11
     
Cicha 9 28
     
Butelkowanie 12  
     
Refermentacja ilość [g] g / 0,5l
cukier   0,0
glukoza 118,6 3,0

 

Edytowane przez Romcio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#15 Belgian Blond Ale 02-10-2020

 

Blg brzeczki nastawnej [%] 15
Alkohol [%] 6,9
IBU 10,0
Ilość piwa [l] 17,5

 

 

    SUMA [kg]
Zasyp ilość [kg] 3,4
ekstr. pilzeński 3,4  

 

    SUMA
Dodatki ilość [kg] 0,4
cukier 0,4  

 

 

 

DH SG 8 dni DH Hope Rate Hop Rate SUMA [g] IBU
10 0,6 1,7 30 10,0
Chmiele a-k ilość [g] Czas [min]  
Styrian Goldings 4,2 10 60  
Styrian Goldings 4,2 20 10 cukier

 

 

Drożdże T zadania [°C]
Safale BE-256 20

 

Fermentacja Temperatura [°C] Ilość dni
     
Burzliwa 20 6,5
     
Cicha 15 8
     
Butelkowanie 20 10
     
Refermentacja ilość [g] g / 0,5l
cukier   0,0
glukoza 105 3,0

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Best Bitter 26-10-2020

 

Blg brzeczki nastawnej [%] 11,5
Alkohol [%] 4,1
IBU 28,0
Ilość piwa [l] 23

 

 

    SUMA [kg]
Zasyp ilość [kg] 3,9
eks. pale ale 3,4  
karmelowy Caramelt Simpsons 0,5  

 

 

Zacieranie Temperatura [°C] Czas [min]
caramelt (siateczka) 67 30

 

 

DH saaz 2 dni (balon 8l) DH Hope Rate Hop Rate SUMA [g] IBU
22 2,8 3,6 83 28,0
Chmiele a-k ilość [g] Czas [min]  
marynka 6,5 25 60  
styrian goldings 4,2 40 10  
styrian goldings 4,2 18 0  

 

 

Drożdże T zadania [°C]
safale S-04 20

 

 

Fermentacja Temperatura [°C] Ilość dni
     
Burzliwa 18 3
  20 5
Cicha 15  
     
Butelkowanie 20  
     
Refermentacja ilość [g] g / 0,5l
cukier   0,0
glukoza 85 1,8

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#17 Vermont American Pale Ale 07-11-2020

 

Blg brzeczki nastawnej [%] 13,5
Alkohol [%] 7,2
IBU 29,0
Ilość piwa [l] 21

 

 

Woda [l] 26,7 SUMA [kg]
Zasyp ilość [kg] 3,7
eks. pilzeński 1,7  
eks. pale ale 1,7  
słód pszeniczny 0,3

 

 

    SUMA
Dodatki ilość [kg] 0,7
płatki owsiane 0,5  
kasza manna 0,2  

 

 

Zacieranie Temperatura [°C] Czas [min]
słód, płatki, kasza (w siateczce) 67 30

 

 

DH azacca 4 dni DH Hope Rate Hop Rate SUMA [g] IBU
70 3,3 2,4 50 29,0
Chmiele a-k ilość [g] Czas [min]  
marynka 6,5 20 60  
azacca 11,8 15 0  
HS azacca 30" ~78°C   15    

 

 

Drożdże T zadania [°C]
Safale US-05 22

 

 

Fermentacja Temperatura [°C] Ilość dni
     
Burzliwa 16  
     
Cicha    
     
Butelkowanie    
     
Refermentacja ilość [g] g / 0,5l
cukier   0,0
glukoza   0,0
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.