Undeath Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 A ile czasu chmieliłeś? Musisz mniej wysłodzić np. do 25 litrów i przedłużyć gotowanie brzeczki o 10-15 minut to może podniósłbyś blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Zestaw słodów masz na ok 20l brzeczki, ty zrobiłeś o 25% więcej więc o tyle mniejszą masz gęstość. Na przygotowanie 25l brzeczki potrzebujesz ok. 5 kg słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) Gotowałem 60' - zgodnie z instrukcją. Panowie, wiem że wyszło za dużo i dlatego mam mniej blg. Ale nie wysładzałem "na oko", tylko zgodnie z teorią do 10blg, bo ok 2blg miało podskoczyć po gotowaniu. Tak też miałem w 2 wcześniejszych warkach, a teraz zong. Nie specjalnie się martwię, ale chciałbym wiedziec czemu. Moze powinienem dłużej gotowac. Edytowane 2 Listopada 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) Pomijam już, że wysłodziłeś więcej i faktycznie mogłeś dłużej gotować jeśli chciałeś osiągnąć 12°Blg. Ale nie tylko o czas gotowania chodzi ale o jego moc, przy 60 minutowym gotowaniu odparowało Ci tylko 1,5l czyli jakieś ledwie 5-6%, stąd gęstość podniosła się po gotowaniu tylko o 0,5°Blg. Edytowane 2 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 No faktycznie nie miałem na maxa palnika, alena jakieś 80%. No i przy tak dużym garze to trochę mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Próbowałem BPA. Ogólnie bardzo dobre (chociaż nie wiem jak powinno smakować). Na końcu czuję delikatny kwaskowy posmak. Jest na tyle delikatny, że moja żona go nie czuje w ogóle i piwko jej bardzo smakuje. Czy w tego typu piwie powinno tak być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 #4 Pils RW - 10-12-2012 słód pilzeński - 4kg słód karmelowy - 0,15kg chmiel goryczkowy Marynka - 25g chmiel aromatyczny Lubelski - 50g drożdże Saflager W34/70 - 11,5g Zacieranie w 12l: 50°C- 20' 64°C-40' 70°C-40' mo Wysładzanie: 4+4+4+4=16l Brzeczka słodka: 27l - 10,5blg Chmielenie 90': 10' - 25g Marynka 70' - 15g Lubelski 85' - 35g Lubelski Brzeczka chmielona: 21,2l - 12blg Wydajność - 64% Rehydrytacja drożdży - 27°C Zadanie kremu drożdżowego - 12°C Fermentacja: Burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) #14 Bohemian Pilsner - 25-09-2020 Blg brzeczki nastawnej [%] 12,5 Alkohol [%] 5,1 IBU 45,0 Ilość piwa [l] 19,5 Zasyp ilość [kg] ekstr. pilzeński 3,4 Chmiele a-k ilość [g] Czas [min] marynka 6,5 30 60 saaz 3,5 30 30 saaz 3,5 40 1 Brzeczka chmielona: 19,5l - 12,5blg Drożdże T zadania [°C] Saflager W34/70 20 Fermentacja Temperatura [°C] Ilość dni Burzliwa 11 11 Cicha 9 28 Butelkowanie 12 Refermentacja ilość [g] g / 0,5l cukier 0,0 glukoza 118,6 3,0 Edytowane 10 Listopada 2020 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 #15 Belgian Blond Ale 02-10-2020 Blg brzeczki nastawnej [%] 15 Alkohol [%] 6,9 IBU 10,0 Ilość piwa [l] 17,5 SUMA [kg] Zasyp ilość [kg] 3,4 ekstr. pilzeński 3,4 SUMA Dodatki ilość [kg] 0,4 cukier 0,4 DH SG 8 dni DH Hope Rate Hop Rate SUMA [g] IBU 10 0,6 1,7 30 10,0 Chmiele a-k ilość [g] Czas [min] Styrian Goldings 4,2 10 60 Styrian Goldings 4,2 20 10 cukier Drożdże T zadania [°C] Safale BE-256 20 Fermentacja Temperatura [°C] Ilość dni Burzliwa 20 6,5 Cicha 15 8 Butelkowanie 20 10 Refermentacja ilość [g] g / 0,5l cukier 0,0 glukoza 105 3,0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 #16 Best Bitter 26-10-2020 Blg brzeczki nastawnej [%] 11,5 Alkohol [%] 4,1 IBU 28,0 Ilość piwa [l] 23 SUMA [kg] Zasyp ilość [kg] 3,9 eks. pale ale 3,4 karmelowy Caramelt Simpsons 0,5 Zacieranie Temperatura [°C] Czas [min] caramelt (siateczka) 67 30 DH saaz 2 dni (balon 8l) DH Hope Rate Hop Rate SUMA [g] IBU 22 2,8 3,6 83 28,0 Chmiele a-k ilość [g] Czas [min] marynka 6,5 25 60 styrian goldings 4,2 40 10 styrian goldings 4,2 18 0 Drożdże T zadania [°C] safale S-04 20 Fermentacja Temperatura [°C] Ilość dni Burzliwa 18 3 20 5 Cicha 15 Butelkowanie 20 Refermentacja ilość [g] g / 0,5l cukier 0,0 glukoza 85 1,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 #17 Vermont American Pale Ale 07-11-2020 Blg brzeczki nastawnej [%] 13,5 Alkohol [%] 7,2 IBU 29,0 Ilość piwa [l] 21 Woda [l] 26,7 SUMA [kg] Zasyp ilość [kg] 3,7 eks. pilzeński 1,7 eks. pale ale 1,7 słód pszeniczny 0,3 SUMA Dodatki ilość [kg] 0,7 płatki owsiane 0,5 kasza manna 0,2 Zacieranie Temperatura [°C] Czas [min] słód, płatki, kasza (w siateczce) 67 30 DH azacca 4 dni DH Hope Rate Hop Rate SUMA [g] IBU 70 3,3 2,4 50 29,0 Chmiele a-k ilość [g] Czas [min] marynka 6,5 20 60 azacca 11,8 15 0 HS azacca 30" ~78°C 15 Drożdże T zadania [°C] Safale US-05 22 Fermentacja Temperatura [°C] Ilość dni Burzliwa 16 Cicha Butelkowanie Refermentacja ilość [g] g / 0,5l cukier 0,0 glukoza 0,0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się