Skocz do zawartości

Browar Pero


pero

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #30 Witbier

 

 

Data:

-----

13.07.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 2,6kg

* Płatki pszeniczne 0,4 kg

* Płatki owsiane 0,8 kg

* Płatki ryżowe 0,4 kg

* Kolendra 10 g

* Curaçao 20 g

* Skórka z dwóch pomarańczy

* Chmiel Lubelski, granulat, 24 g

* Drożdże Brewferm Blanche - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 43°C - wsypanie słodów

* 61°C 30 min

* 71°C 25 min

* 78°C 1 min

 

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Lubelski 24g - na 60 min

* Kolendra i Curaçao - na 10 min

* Skórka z pomarańczy - na 5 min

 

Wyszło 27 litrów 11,5 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #31 APA

 

Data:

-----

05.08.2013

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 4,3kg

* Słod karmelowy 300 - 0,3kg

* Chmiel Nugget 18g

* Chmiel Goldings, East Kent 35g

* Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - starter ok 2l

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 63°C 30 min

* 73°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Nugget 18g - na 60 min

* Chmiel Goldings, East Kent 10g - na 60 min

* Chmiel Goldings, East Kent 10g - na 10 min

* Chmiel Goldings, East Kent 15g - na 5 min

 

Wyszło 26l o gęstości 12 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #32 Pszeniczne

 

 

Data:

-----

09.08.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 2,5kg

* Słód pszeniczny 2kg

* Chmiel Challenger 20g

* Drożdże Wyeast Labs 3068 - starter ok 1,5l

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 40°C - wsypanie słodów

* 63°C 25 min

* 73°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Challenger 20g - na 60 min

 

 

Wyszło 27l o gęstości 11 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #33 Strong Bitter

 

 

Data:

-----

14.08.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 5kg

* Chmiel Challenger 28g

* Chmiel Goldings, East Kent 25g

* Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 50°C - wsypanie słodów

* 63°C 30 min

* 73°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Challenger 28g - na 60 min

* Chmiel Goldings, East Kent 25g - na 5 min

 

 

Wyszło ok 27l o gęstości 12,5 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #34 Christmas Ale

 

 

Data:

-----

21.08.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 5,5kg

* Słód karmelowy 300 0,38kg

* Jęczmień prażony 0,3kg

* Chmiel Premiant 30g

* Chmiel Centennial 20g

* Cukier 0,5kg

* Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale pomieszane z Wyeast Labs 3068 - gęstwa (blender)

 

 

Przyprawy:

--------

* Anyż gwieździsty 5 szt

* Kardamon 5 szt

* Gałka muszkatołowa 1 szt

* Cynamon 2 kory (7 gr)

* Jałowiec 15 szt

* Goździk 8 szt

* Laska wanili 1 szt (planowana jeszcze jedna na cichą)

 

Zacieranie:

------------

* 16l wody

* 55°C - wsypanie słodów

* 63°C 30 min

* 73°C 30 min

* wspytanie jęczmienia prażonego i podniesienie temperatury do 78°C

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Premiant 30g - na 60 min

* Chmiel Centennial 20g - na 10 min

* Przyprawy i cukier - na 10 min

 

 

Wyszło 27 L o gęstości 16 BLG.

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #35 Single Hop Mosaic

 

 

Data:

-----

05.09.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,5kg

* Słód pszeniczny 0,2kg

* Słód karmelowy 300 0,1kg

* Chmiel Mosaic 100g

* Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 55°C 10 min

* 63°C 30 min

* 73°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Mosaic 15g - na 60 min

* Chmiel Mosaic 10g - na 30 min

* Chmiel Mosaic 20g - na 15 min

* Chmiel Mosaic 25g - na 3 min

* Chmiel Mosaic 30g - panowane dodać do kega na zimno

 

 

Wyszło 26l o gęstości 13 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wyszła APA ? Pytam bo sam planuję na wrzesień :D

Dziś pierwszy raz spróbowałem (normalnie bym nawet nie otwierał ale skoro pytasz:)). Nie potrafię za bardzo opisywać smaków jednak jeszcze to nie jest to, sądzę że trzeba jeszcze poczekać żeby piwko dojrzało. Jest niezłe ale np IPA jest bardzo dobra :) Bardzo mi pasuje ten korzenny posmak z chmielu nugget. Chyba najlepsze moje piwo jak dotąd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #36 ala Kölsch "na oko" :)

 

 

Data:

-----

11.09.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,3kg

* Słód pszeniczny 0,2kg

* Słód karmelowy 300 0,05kg

* Chmiel Hallertau Hersbrucker 70g

* Drożdże Wyeast 2565 Kölsch - starter ok 1,7l ze skosu

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 55°C 25 min

* 63°C 40 min

* 73°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Hallertau Hersbrucker 30g - na 60 min

* Chmiel Hallertau Hersbrucker 20g - na 35 min

* Chmiel Hallertau Hersbrucker 20g - na 15 min

 

 

Wyszło 27l o gęstości 12 BLG.

 

Warka jest "na oko" bo niestety wysiadła mi bateria w wadze i zarówno słody jak i chmiele dałem na oko :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #37 ala Grodziskie 12 BLG

 

 

Data:

-----

20.09.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 1,5kg

* Słód pszeniczny grodziski (Wyermann) 1kg

* Słód wędzony (Castlemalting) 2kg

* Chmiel Lomik 70g

* Drożdże Wyeast 2565 Kölsch - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 53°C 15 min

* 62°C 30 min

* 72°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Lomik 30g - na 60 min

* Chmiel Lomik 20g - na 30 min

* Chmiel Lomik 20g - na 10 min

 

 

Wyszło 26l o gęstości 12 BLG.

 

Przy okazji warka #35 Single Hop Mosaic poszła do kega i w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.