pero Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Warka #30 Witbier Data: ----- 13.07.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 2,6kg * Płatki pszeniczne 0,4 kg * Płatki owsiane 0,8 kg * Płatki ryżowe 0,4 kg * Kolendra 10 g * Curaçao 20 g * Skórka z dwóch pomarańczy * Chmiel Lubelski, granulat, 24 g * Drożdże Brewferm Blanche - gęstwa Zacieranie: ------------ * 14l wody * 43°C - wsypanie słodów * 61°C 30 min * 71°C 25 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Lubelski 24g - na 60 min * Kolendra i Curaçao - na 10 min * Skórka z pomarańczy - na 5 min Wyszło 27 litrów 11,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Warka #30 Witbier poszła do kega i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Warka #29 IPA poszła w butelki, zeszło do 3,5BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Warka #31 APA Data: ----- 05.08.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 4,3kg * Słod karmelowy 300 - 0,3kg * Chmiel Nugget 18g * Chmiel Goldings, East Kent 35g * Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - starter ok 2l Zacieranie: ------------ * 15l wody * 63°C 30 min * 73°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Nugget 18g - na 60 min * Chmiel Goldings, East Kent 10g - na 60 min * Chmiel Goldings, East Kent 10g - na 10 min * Chmiel Goldings, East Kent 15g - na 5 min Wyszło 26l o gęstości 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Warka #32 Pszeniczne Data: ----- 09.08.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 2,5kg * Słód pszeniczny 2kg * Chmiel Challenger 20g * Drożdże Wyeast Labs 3068 - starter ok 1,5l Zacieranie: ------------ * 15l wody * 40°C - wsypanie słodów * 63°C 25 min * 73°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Challenger 20g - na 60 min Wyszło 27l o gęstości 11 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Warka #31 przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Warka #33 Strong Bitter Data: ----- 14.08.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 5kg * Chmiel Challenger 28g * Chmiel Goldings, East Kent 25g * Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa Zacieranie: ------------ * 14l wody * 50°C - wsypanie słodów * 63°C 30 min * 73°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Challenger 28g - na 60 min * Chmiel Goldings, East Kent 25g - na 5 min Wyszło ok 27l o gęstości 12,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Warka #32 Pszeniczne poszło do kega i butelek. Zeszło do 3BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #34 Christmas Ale Data: ----- 21.08.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 5,5kg * Słód karmelowy 300 0,38kg * Jęczmień prażony 0,3kg * Chmiel Premiant 30g * Chmiel Centennial 20g * Cukier 0,5kg * Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale pomieszane z Wyeast Labs 3068 - gęstwa (blender) Przyprawy: -------- * Anyż gwieździsty 5 szt * Kardamon 5 szt * Gałka muszkatołowa 1 szt * Cynamon 2 kory (7 gr) * Jałowiec 15 szt * Goździk 8 szt * Laska wanili 1 szt (planowana jeszcze jedna na cichą) Zacieranie: ------------ * 16l wody * 55°C - wsypanie słodów * 63°C 30 min * 73°C 30 min * wspytanie jęczmienia prażonego i podniesienie temperatury do 78°C * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Premiant 30g - na 60 min * Chmiel Centennial 20g - na 10 min * Przyprawy i cukier - na 10 min Wyszło 27 L o gęstości 16 BLG. Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Warka #31 APA poszła w butelki. Zeszło do 2,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Do warki #34 Christmas Ale wrzuciłem jeszcze jedną laskę wanilii. Mam nadzieję, że nie złapie przez to infekcji. Przy okazji nastawiłem pierwszą w życiu nalewkę na śliwkach węgierkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Warka #33 Strong Bitter poszła do kega i w butelki. Do kega wrzuciłem jeszcze 25g chmielu centennial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Warka #35 Single Hop Mosaic Data: ----- 05.09.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,5kg * Słód pszeniczny 0,2kg * Słód karmelowy 300 0,1kg * Chmiel Mosaic 100g * Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 55°C 10 min * 63°C 30 min * 73°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Mosaic 15g - na 60 min * Chmiel Mosaic 10g - na 30 min * Chmiel Mosaic 20g - na 15 min * Chmiel Mosaic 25g - na 3 min * Chmiel Mosaic 30g - panowane dodać do kega na zimno Wyszło 26l o gęstości 13 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Warka #34 Christmas Ale zabutelkowana, zeszło do 2,5BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Jak wyszła APA ? Pytam bo sam planuję na wrzesień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Jak wyszła APA ? Pytam bo sam planuję na wrzesień Dziś pierwszy raz spróbowałem (normalnie bym nawet nie otwierał ale skoro pytasz:)). Nie potrafię za bardzo opisywać smaków jednak jeszcze to nie jest to, sądzę że trzeba jeszcze poczekać żeby piwko dojrzało. Jest niezłe ale np IPA jest bardzo dobra Bardzo mi pasuje ten korzenny posmak z chmielu nugget. Chyba najlepsze moje piwo jak dotąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Ok. Ja też jestem za IPA. Niestety nie wszystkim pasuje taka goryczka. Chcę zrobić coś bardziej neutralnego dla fanów żubra lub perełki ;-) dzisiaj zamawiam składniki lech.zywiec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Dla fanów żubra i perełki kup żubra i perełkę Szkoda zachodu żeby im dogadzać a sobie zrób dobre piwko. Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Dla fanów żubra i perełki kup żubra i perełkę dodatkowy bonus taki, że zostaną Ci butelki na Twoje piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Dam im czas , ale z butelkami dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Warka #36 ala Kölsch "na oko" Data: ----- 11.09.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,3kg * Słód pszeniczny 0,2kg * Słód karmelowy 300 0,05kg * Chmiel Hallertau Hersbrucker 70g * Drożdże Wyeast 2565 Kölsch - starter ok 1,7l ze skosu Zacieranie: ------------ * 15l wody * 55°C 25 min * 63°C 40 min * 73°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Hallertau Hersbrucker 30g - na 60 min * Chmiel Hallertau Hersbrucker 20g - na 35 min * Chmiel Hallertau Hersbrucker 20g - na 15 min Wyszło 27l o gęstości 12 BLG. Warka jest "na oko" bo niestety wysiadła mi bateria w wadze i zarówno słody jak i chmiele dałem na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Warka #36 ala Kölsch przelana na cichą. Przy okazji ześrutowałem sobie słody na ala grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Warka #37 ala Grodziskie 12 BLG Data: ----- 20.09.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 1,5kg * Słód pszeniczny grodziski (Wyermann) 1kg * Słód wędzony (Castlemalting) 2kg * Chmiel Lomik 70g * Drożdże Wyeast 2565 Kölsch - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 53°C 15 min * 62°C 30 min * 72°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Lomik 30g - na 60 min * Chmiel Lomik 20g - na 30 min * Chmiel Lomik 20g - na 10 min Wyszło 26l o gęstości 12 BLG. Przy okazji warka #35 Single Hop Mosaic poszła do kega i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 W końcu udało mi się zakończyć prace nad kegeratorem:) Oto wynik prac WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Pięknie. I w kuchni stoi - praktycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się