Wiktor Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 spróbuj 3056 moim zdaniem są lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Warka #41 - Marcowe Surowce: Pilzneński - 3,1kg Monachijski - 1,7kg Carapils - 0,30kg Caramunich II - 0,20kg Marynka szyszki - 30g Lubelski szyszki - 30g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 35' 72°C - 15' Gotowanie 80' w 0' - 30g Marynki w 50' - 30g Lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Przy okazji ostatniej warki odebrałem część brzeczki i zrobiłem starter z rocznych (best before: 03.2010) drożdży WLP European Ale. Drożdże cały ten czas spędziły w lodówce. Chyba dziś zaczynają pracować. Jestem ciekaw efektu. Mam nadzieję, ze będą się nadawać do zadania Alta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Warka #42 - Pils Surowce: Pilzneński - 4,6kg Carapils - 0,25kg Marynka szyszki - 30g Perle szyszki - 40g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 35' 71°C - 10' ->75°C Gotowanie 70' w 0' - 30g Marynki w 60' - 40g Perle Edytowane 13 Marca 2011 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Przy okazji ostatniej warki odebrałem część brzeczki i zrobiłem starter z rocznych (best before: 03.2010) drożdży WLP European Ale. Drożdże cały ten czas spędziły w lodówce. Chyba dziś zaczynają pracować. Jestem ciekaw efektu. Mam nadzieję, ze będą się nadawać do zadania Alta Drożdże o których pisałem zostały po kilku dniach ponownie zalane brzeczką 10°Blg i po jej przefermentowaniu trafiły do lodówki. Dziś płyn nad osadem smakuje jak wino z herbaty.. dziwny to smak, ale chyba z gęstwą nic złego się nie dzieje. Dlatego dziś znów dostały trochę brzeczki z warzonego właśnie Pilsa. Jeśli wszystko będzie ok to w niedzielę uwarzę Alta i zadam ten starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Warka #43 - Marcowe II Surowce: Pilzneński - 3,7kg Monachijski - 1,8kg Caramunich II - 0,075kg Marynka szyszki - 30g Saaz granulat - 25g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 40' 72°C - 15' Gotowanie 70' w 0' - 30g Marynki w 60' - 25g Saaz ------- Drożdże z powyższych postów poszły w kanał, bo podejrzanie pachniały a płyn znad gęstwy był paskudny w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Warka #44 - Kłoczewskie Jasne Surowce: Pilzneński - 4,8kg Carapils - 0,25kg Monachijski - 1kg Marynka szyszki - 30g Saaz granulat - 30g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 40'(jodowa negatywna) 71°C - 5' ->75°C Gotowanie 70' w 0' - 30g Marynki w 60' - 30g Saaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Warka #44 - Kłoczewskie Jasne Fajnie brzmi, swoją drogą dobrze że się w ten sposób identyfikujemy z naszym miejscem na ziemi. A jak zabrzmi "Radomskie ciemne" ? Szukałem nazwy na jedną z moich następnych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Nazwa jak najbardziej pasuje Ja tę warkę tak nazwałem, bo miałem problem żeby zakwalifikować to do jakiegoś konkretnego stylu Poza tym fajnie brzmi a jeszcze lepiej wygląda na etykiecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 27.03.2011 powstała warka #45 Weizen I. Niestety kartka z zapiskami gdzieś mi się zapodziała :rolleyes: Ale to klasyczna pszenica na Wyeast 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Warka #46 - Weizen II Surowce: Pszeniczny - 3,6kg Pilzneński - 2,5kg Lubelski granulat - 30g Wyeast 3068 Zacieranie: 45°C - 15' 63°C - 60' podjazd do 72°C i filtracja Gotowanie 60' w 0' - 30g Lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Warka #47 - Alt Surowce: Pilzneński - 2kg Monachijski I - 2,2kg Marynka szyszki (dwuletnie) - 40g Saaz granulat - 20g Lubelski granulat - 10g Safbrew s-33 Zacieranie: nietypowe, bo to test konstrukji a'la Braumeister 2kg pilzneńskiego - 63°C - 60' Dodanie 2,2kg monachijskiego - 63°C - 35' Kosz w górę, przepłukanie słodu kilkoma litrami wody do uzyskania ok. 25l brzeczki. Gotowanie 70' w 0' - 40g Marynki w 60' - 20g Saaz + 10g Lubelskiego Wyszło ok 21-22l 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Warka #48 - Kłoczewskie Jasne II Surowce: Pilzneński - 5kg Monachijski II - 0,5kg Carapils - 0,25kg Marynka szyszki - 40g Lubelski szyszki - 30g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 30' 70°C - 20' Gotowanie 60' w 0' - 40g Marynki w 45' - 30g Lubelskiego Edytowane 23 Lutego 2012 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Warka #49 - Hefe Weizen Surowce: Pszeniczny - 3,5kg Pilzneński - 2kg Lubelski granulat - 30g Safbrew WB-06 Zacieranie: 45°C - 15' 65°C - 60' Gotowanie 60' w 0' - 30g Lubelskiego Edytowane 23 Lutego 2012 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Czesc Maryush ożył ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 I widać że promuje rodzimych chmielarzy, a nic dziwnego przecież to sąsiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) Warka #50 - Witbier Surowce: Słód Pilzneński - 3,2kg Słód Pszeniczny - 2kg mąka pszenna - 200g płatki owsiane błyskawiczne - 250g Marynka szyszki - 30g Kolendra -15g Świeżo starta skórka pomarańczy - 100g Brewferm Blanche Zacieranie: mąka i płatki zagotowane w kilku itrach wody, dolanie wody i zasyp słodów 63°C - 50' 72°C - 20' Gotowanie 60' 0' - 30g Marynki 45' - 8g kolendry i 50g skórki pomarańczy 55' - 7g kolendry i 10g skórki pomarańczy Wyszło około 27-28l 12,5°Blg Edytowane 25 Lutego 2012 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Dobrze, że wróciłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Warka #51 - Bursztynowy Lager Surowce: Pilzneński - 5kg Karmelowy ciemny - 0,25kg Marynka szyszki - 30g Lubelski granulat - 15g Saaz granulat - 10g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 20' 70°C - 20' Gotowanie 60' w 0' - 30g Marynki w 45' - 15g Lubelskiego i 10g Saaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 W jaką gęstość celujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Chyba wyjdzie coś około 11°Blg. Pewnie coś około 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Warka #52 - Pils Surowce: Pilzneński - 4,9kg Karmelowy ciemny - 0,05kg Marynka szyszki - 30g Saaz granulat - 25g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 25' 70°C - 15' Gotowanie 60' w 0' - 30g Marynki w 45' - 25g Saaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Warka #53 - Hefe-Weizen Surowce: Pszeniczny - 3,5kg Pilzneński - 2 kg Lubelski szyszki - 30g Safbrew WB-06 Zacieranie: 45°C - 15' 66°C - 45' Gotowanie 60' w 0' - 30g Lubelskiego Za godzinkę test nowej chłodnicy z 6m rury karbowanej DN12 Wyszło około 25l 12 Blg. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się