Skocz do zawartości

Browar Maniutek


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka #41 - Marcowe

 

Surowce:

Pilzneński - 3,1kg

Monachijski - 1,7kg

Carapils - 0,30kg

Caramunich II - 0,20kg

 

Marynka szyszki - 30g

Lubelski szyszki - 30g

 

Saflager W34/70

 

Zacieranie:

63°C - 35'

72°C - 15'

 

 

Gotowanie 80'

w 0' - 30g Marynki

w 50' - 30g Lubelskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji ostatniej warki odebrałem część brzeczki i zrobiłem starter z rocznych (best before: 03.2010) drożdży WLP European Ale. Drożdże cały ten czas spędziły w lodówce. Chyba dziś zaczynają pracować. Jestem ciekaw efektu. Mam nadzieję, ze będą się nadawać do zadania Alta ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #42 - Pils

 

Surowce:

Pilzneński - 4,6kg

Carapils - 0,25kg

 

Marynka szyszki - 30g

Perle szyszki - 40g

Saflager W34/70

 

 

Zacieranie:

63°C - 35'

71°C - 10'

->75°C

 

Gotowanie 70'

w 0' - 30g Marynki

w 60' - 40g Perle

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji ostatniej warki odebrałem część brzeczki i zrobiłem starter z rocznych (best before: 03.2010) drożdży WLP European Ale. Drożdże cały ten czas spędziły w lodówce. Chyba dziś zaczynają pracować. Jestem ciekaw efektu. Mam nadzieję, ze będą się nadawać do zadania Alta ;)

Drożdże o których pisałem zostały po kilku dniach ponownie zalane brzeczką 10°Blg i po jej przefermentowaniu trafiły do lodówki. Dziś płyn nad osadem smakuje jak wino z herbaty.. dziwny to smak, ale chyba z gęstwą nic złego się nie dzieje. Dlatego dziś znów dostały trochę brzeczki z warzonego właśnie Pilsa. Jeśli wszystko będzie ok to w niedzielę uwarzę Alta i zadam ten starter.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #43 - Marcowe II

 

Surowce:

Pilzneński - 3,7kg

Monachijski - 1,8kg

Caramunich II - 0,075kg

 

Marynka szyszki - 30g

Saaz granulat - 25g

 

Saflager W34/70

 

Zacieranie:

63°C - 40'

72°C - 15'

 

 

Gotowanie 70'

w 0' - 30g Marynki

w 60' - 25g Saaz

 

-------

Drożdże z powyższych postów poszły w kanał, bo podejrzanie pachniały a płyn znad gęstwy był paskudny w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #44 - Kłoczewskie Jasne

 

Surowce:

Pilzneński - 4,8kg

Carapils - 0,25kg

Monachijski - 1kg

 

Marynka szyszki - 30g

Saaz granulat - 30g

Saflager W34/70

 

 

Zacieranie:

63°C - 40'(jodowa negatywna)

71°C - 5'

->75°C

 

Gotowanie 70'

w 0' - 30g Marynki

w 60' - 30g Saaz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #46 - Weizen II

 

Surowce:

Pszeniczny - 3,6kg

Pilzneński - 2,5kg

 

Lubelski granulat - 30g

Wyeast 3068

 

 

Zacieranie:

45°C - 15'

63°C - 60'

podjazd do 72°C i filtracja

 

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Lubelskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #47 - Alt

 

Surowce:

Pilzneński - 2kg

Monachijski I - 2,2kg

 

Marynka szyszki (dwuletnie) - 40g

Saaz granulat - 20g

Lubelski granulat - 10g

Safbrew s-33

 

 

Zacieranie: nietypowe, bo to test konstrukji a'la Braumeister :lol:

2kg pilzneńskiego - 63°C - 60'

Dodanie 2,2kg monachijskiego - 63°C - 35'

Kosz w górę, przepłukanie słodu kilkoma litrami wody do uzyskania ok. 25l brzeczki.

 

Gotowanie 70'

w 0' - 40g Marynki

w 60' - 20g Saaz + 10g Lubelskiego

 

Wyszło ok 21-22l 11,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka #48 - Kłoczewskie Jasne II

 

Surowce:

Pilzneński - 5kg

Monachijski II - 0,5kg

Carapils - 0,25kg

 

Marynka szyszki - 40g

Lubelski szyszki - 30g

Saflager W34/70

 

 

Zacieranie:

63°C - 30'

70°C - 20'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 40g Marynki

w 45' - 30g Lubelskiego

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #49 - Hefe Weizen

 

Surowce:

Pszeniczny - 3,5kg

Pilzneński - 2kg

 

Lubelski granulat - 30g

Safbrew WB-06

 

 

Zacieranie:

45°C - 15'

65°C - 60'

 

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Lubelskiego

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #50 - Witbier

 

Surowce:

Słód Pilzneński - 3,2kg

Słód Pszeniczny - 2kg

mąka pszenna - 200g

płatki owsiane błyskawiczne - 250g

 

Marynka szyszki - 30g

Kolendra -15g

Świeżo starta skórka pomarańczy - 100g

Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

mąka i płatki zagotowane w kilku itrach wody, dolanie wody i zasyp słodów

63°C - 50'

72°C - 20'

 

Gotowanie 60'

0' - 30g Marynki

45' - 8g kolendry i 50g skórki pomarańczy

55' - 7g kolendry i 10g skórki pomarańczy

 

 

Wyszło około 27-28l 12,5°Blg

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #51 - Bursztynowy Lager

 

Surowce:

Pilzneński - 5kg

Karmelowy ciemny - 0,25kg

 

Marynka szyszki - 30g

Lubelski granulat - 15g

Saaz granulat - 10g

Saflager W34/70

 

 

Zacieranie:

63°C - 20'

70°C - 20'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Marynki

w 45' - 15g Lubelskiego i 10g Saaz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #52 - Pils

 

Surowce:

Pilzneński - 4,9kg

Karmelowy ciemny - 0,05kg

 

Marynka szyszki - 30g

Saaz granulat - 25g

Saflager W34/70

 

Zacieranie:

63°C - 25'

70°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Marynki

w 45' - 25g Saaz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Warka #53 - Hefe-Weizen

 

Surowce:

Pszeniczny - 3,5kg

Pilzneński - 2 kg

 

Lubelski szyszki - 30g

Safbrew WB-06

 

 

Zacieranie:

45°C - 15'

66°C - 45'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Lubelskiego

 

Za godzinkę test nowej chłodnicy z 6m rury karbowanej DN12 :)

 

Wyszło około 25l 12 Blg.

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.