maridom Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witajcie! Dzisiaj przelałem swoją pierwszą warkę (http://www.homebrewing.pl/india-pale-ale-ipa-15stblg-zestaw-surowcow-p-226.html) z fermentacji burzliwej na cichą. Burzliwa działała w fermentorze z rurką fermentacyjną, cichą robię w całkowicie zamkniętym fermentorze. W tym pierwszym były jeszcze oznaki "bulkania", ale były raczej rzadkie. Dodatkowo instrukcja mówiła o burzliwej trwającej 5 dni, ja zrobiłem 6. Do rzeczy - zauważyłem, że wieko fermentora zaczyna się delikatnie nadymać i nie bardzo wiem co powinienem zrobić. Czy otworzyć na chwilę fermentor, żeby wypuścić CO2, czy zmienić pokrywkę na taką z rurką? Jeśli chodzi o BLG to początkowe uzyskałem 14.5, dzisiaj po burzliwej miałem 2.5 - 3. Skąd w przyszłości najlepiej wiedzieć, że burzliwa się już definitywnie skończyła i czas korzystać z cichej? Z góry dzięki za odpowiedzi! Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Skąd w przyszłości najlepiej wiedzieć, że burzliwa się już definitywnie skończyła i czas korzystać z cichej? Jeżeli Blg mierzone przez 2-3 kolejne dni nie zmienia swej wartości możesz być pewien, że fermentacja dobiegła końca. To co jest napisane w instrukcji jest mniej ważne... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Czy otworzyć na chwilę fermentor, żeby wypuścić CO2, czy zmienić pokrywkę na taką z rurką? Nie zamykać aż tak szczelnie pokrywki. Jeśli chodzi o BLG to początkowe uzyskałem 14.5, dzisiaj po burzliwej miałem 2.5 - 3. Skąd w przyszłości najlepiej wiedzieć, że burzliwa się już definitywnie skończyła i czas korzystać z cichej? Niska gęstość jest dobrym wyznacznikiem. Z czasem nabierzesz doświadczenia i sam zauważysz kiedy przelewać. Dojdzie też to że nie będzie Ci się aż tak spieszyło jak przy początkowych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 ja mam założenie jedna warka na miesiąc ,2 tygodnie burzliwej i 2 tygodnie cichej ,mam pewność że na pewno dobrze jest odfermentowane w sobotę w butelki a w niedzielę robię nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 ja mam założenie jedna warka na miesiąc ,2 tygodnie burzliwej i 2 tygodnie cichej ,mam pewność że na pewno dobrze jest odfermentowane w sobotę w butelki a w niedzielę robię nowe No to jeszcze Cię może życie zaskoczyć. Takich generalizacji nie można zawsze stosować, wszystko zależy od gęstości początkowej i rodzaju drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Nie martw się niepotrzebnie. Nic się nie stanie jeśli piwo dofermentuje sobie resztę na cichej. Jeśli wieko mocno się wybrzuszyło to delikatnie wypuść gazy. Przecież nie będziesz zaraz butelkował a przez ten tydzień lub dwa drożdże dofermentują resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Skąd w przyszłości najlepiej wiedzieć, że burzliwa się już definitywnie skończyła i czas korzystać z cichej? Jeżeli Blg mierzone przez 2-3 kolejne dni nie zmienia swej wartości możesz być pewien, że fermentacja dobiegła końca. To co jest napisane w instrukcji jest mniej ważne... Pozdrawiam Z tego wynika, że jeśli przez 3 dni Blg utrzymywało się u mnie na poziomie 7, to mogę śmiało rozlewać do butelek pomimo tego, że w instrukcji było napisanie, że musi spaść poniżej 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Fidel,napisałem tak ale Blg zawsze sprawdzam ,na burzliwej pod koniec raz i ze 2-3 na cichej,nie mam też w planach raczej nic mocnego i na "dziwnych" drożdżach że by w miesiąc nie "doszło" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Ja bym rowniez uwazal na granaty tutaj : http://www.piwo.org/topic/7920-polsko-niemieckie-spotkanie-piwowarow-domowych/?do=findComment&comment=169881 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Skąd w przyszłości najlepiej wiedzieć, że burzliwa się już definitywnie skończyła i czas korzystać z cichej? Jeżeli Blg mierzone przez 2-3 kolejne dni nie zmienia swej wartości możesz być pewien, że fermentacja dobiegła końca. To co jest napisane w instrukcji jest mniej ważne... Pozdrawiam Z tego wynika, że jeśli przez 3 dni Blg utrzymywało się u mnie na poziomie 7, to mogę śmiało rozlewać do butelek pomimo tego, że w instrukcji było napisanie, że musi spaść poniżej 5? 7 to baaardzo duzo Napisz cos wiecej..Jakie bylo Blg poczatkowe? Jak dlugo juz fermentuje? jakie drozdze? temperatura? Butelkowanie przy takim Blg zdecydowanie grozi granatami i wedlug mnie nie jest mozliwe zeby fermentacja juz sie zakonczyla.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Było wałkowane na forum już dziesiątki razy że najlepszym wyjściem jest zrobienie testu FFT :http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Tylko zamiast piekarniczych użyć tych samych drożdży, przepłukać brzeczką kubek w którym były rozrobione i do słoiczka. Będziecie mieli pewność na jakim poziomie zakończy wam się fermentacja! Jeżeli jesteście w trakcie fermentacji i nie jesteście pewni czy to koniec to piekarnicze też dadzą radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Do Kolegi maridom: Stosuj do każdej fermentacji rurkę fermentacyjną. Niech nie będzie dla Ciebie wyznacznikiem czy bulka czy też nie. Niech zpełnia podstawowe swoje zadanie, czyli jako zawór zwrotny. Lepiej dla brzeczki jak wieko jest szczelnie zamknięte a nadmiar CO2 ucieka przez rurkę. Mamy wtedy mniejsze ryzyko infekcji. Dla stopnia odfermentowania dobrze wykonać test FTT, ale na tych samych drożdżach, jakimi jest zaszczepiona brzeczka. Zaznaczam że jest to tylko moje zdanie na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maridom Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Wielkie dzięki za cenne porady. Postanowiłem co jakiś czas upuścić w fermentorze powietrze i teraz wygląda już, jakby fermentacja się kończyła. Czyba faktycznie zastosuję się do rady pershiego, żeby do każdej fermentacji używać pokrywki z rurką. Padło też kilka porad o kilkukrotnym mierzeniu BLG - stąd do głowy nasunęło mi się kolejne pytanie - jak to robić, żeby zminimalizować ryzyko infekcji? Zdezynfekować jakąś chochelkę i nią nabierać piwo do cylindra pomiarowego? Czy macie jakiś lepszy sposób? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Mój sposób to przez otwór w deklu (tam gdzie montuję rurkę fermentacyjną) pobieram próbkę do pomiaru. Robię to przy pomocy kawałka rurki z igielitu, założonej na strzykawkę 100 ml. Oczywiście wężyk i i strzykawkę dezynfekuję w roztworze z nadwęglanu sodu. Edytowane 30 Października 2012 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Skąd w przyszłości najlepiej wiedzieć, że burzliwa się już definitywnie skończyła i czas korzystać z cichej? Jeżeli Blg mierzone przez 2-3 kolejne dni nie zmienia swej wartości możesz być pewien, że fermentacja dobiegła końca. To co jest napisane w instrukcji jest mniej ważne... Pozdrawiam Z tego wynika, że jeśli przez 3 dni Blg utrzymywało się u mnie na poziomie 7, to mogę śmiało rozlewać do butelek pomimo tego, że w instrukcji było napisanie, że musi spaść poniżej 5? 7 to baaardzo duzo Napisz cos wiecej..Jakie bylo Blg poczatkowe? Jak dlugo juz fermentuje? jakie drozdze? temperatura? Butelkowanie przy takim Blg zdecydowanie grozi granatami i wedlug mnie nie jest mozliwe zeby fermentacja juz sie zakonczyla.. Więcej informacji: Piwo old ale z puszki. Start 18-10-2012 i 19 blg Po 4 dniach przelałem na cichą (blg - 7) 27-10-2012 rozlewałem. Blg nadal 7. Dodałem ok. 0,5 ł. cukru na butelkę. Powinno wyjść 6,5 litra piwa. Mi wyszło 5 litrów. Przypuszczam, że to jest przyczyną tak dużego Blg. Do dzisiaj (czyli 09-11-2012) wszystkie butelki nadal całe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się