Gość franc Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Wyrabiam piwo z brewkitów - nie mam jeszcze całego sprzętu żeby warzyć całe piwo sam - i zastanawiam się czy można dochmielać puszki. Jeżel tak to jak dobrać chmiel? Chciałbym teraz warzyć Coopersa - Real Ale , jaki do tego dodać chmiel, jak go dobrać, w jakiej ilości, no i w jakiej fazie warzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 jak najbardziej można "dochmielić" brewkita . Polecam gównie chmiele aromatyczne. Są na rynku dostępne brewkity pakowane z chmielem osobno . więc masz po prostu ekstrakt słodowy a pod pokrywką drożdże i chmiele. Ja nabyłem coś takiego nazywało się PREMIOWY LEŻAK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Jakiś czas temu piłem robione na drożdżach z puszki (fermentacja w 11°C) Coopers Pilsener (chmielone na zimno Saazem) i było RE-WE-LA-CYJ-NE !!! Żadnych posmaków brew-kitowych. Piwo miało bardzo przyjemny smak i goryczkę. Polecam też dodatkowe chmielenie: http://www.piwo.org/topic/4632-brew-kit-nachmielony-ekstrakt-gatunki-i-smak-porownanie/?do=findComment&comment=118766 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Nie chcę wywoływać wojny na forum, ale dla mnie jedyną wadą brewkitów to jest cena, co do jakości nie mam zastrzeżeń. Poza tym czy dużemu koncernowni jakim jest niewątpliwie Coopers opłacało by się jakiś badziew wypuścić --> szczerze to wątpię. Co do chmielenia to każdy może ten element poprawić i polepszyć. Ja jeszcze nie piłem w pełni zacieranego piwa aby miec porównanie (robi się ), ale te brewkity które zrobiłem i które są odleżane są bardzo dobre (myślę tu o ipie, candian blondie, premiovy lezak -jeszcze nie wyleżał się abym coś mógł powiedzieć ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 ..raz jeden postanowilem nachmielic puszke..z tego co pamietam to dalem ok 30g Wilamette w granulacie do Bittera i efekt byl znakomity (jak na moje wymagania w tamtym czasie ) chociaz po ok 2 miesiacach efekt troche "zbladl" ale niewatpliwie warto dochmielic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Dochmielanie brew-kit'ów jest jak najbardziej wskazane, bo też i brew-kit'y jakoś kosmicznie nie są chmielone. Tak jak już tutaj padło, bardzo dobre będą chmiele aromatyczne, w ilości spokojnie nawet 50g. Ja jak pamiętam chmieliłem na zasadzie gotuję puszkę daję cukier, daję chmiel, druga partia cukru, albo miód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 A nie prościej HOP AROMA TAB ? chmielenie na zimno na aromat ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 No ale wszyscy wiemy że kity to cienkusze a dodawanie cukru raczej im nie służy. Próbował ktoś zatrzeć ze dwa kilo słodu, dodać brewkita i całość dochmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 No ale wszyscy wiemy że kity to cienkusze a dodawanie cukru raczej im nie służy. Próbował ktoś zatrzeć ze dwa kilo słodu, dodać brewkita i całość dochmielić? A w jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) Zrobić niecienkusza. Pytam, bo mam tego od groma, a już zacieram a chcę to jakoś zużyć, a za pół darmo nie oddam. Edytowane 31 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 To sie nie psuje, zostaw do podbicia ekstrakty przy warzeniu portera, RISa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) ja robiłem z dwóch puszek po 1,7kg i 20L cienkusze raczej nie były,no chyba że ktoś lubi 8 czy 9% jak dla mnie +/- 0,5 do 5 % są fajne do picia,wiadomo jak zimno na zewnętrzu i na rozgrzewkę fajnie jak ma więcej,a w lato że by na szybko się napić to i 4% starczy ja robiłem z ekstraktów niechmielonych i sam chmieliłem,takie niby bliżej zacierania Edytowane 1 Listopada 2012 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Ok Panowie tylko powiedzcie jak i kiedy dochmielaliście te piwo cz mam utrzymać jakąś temperature itp.?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 chmielisz normalnie jak przy zacieranych ,możesz gotować albo dodać herbatki chmielowej na goryczkę,na aromat zawsze gotowałem te 15min ,dodawałem też fugglesa do cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 To ja się podłączę do tematu z pytaniem. Mam chmiel lubelski w granulacie z BA i zamierzam zrobić kilka puszek. Jak najlepiej to zaaplikować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Pozwolę sobie odgrzebać stary temat. Po dwóch, dość udanych piwach z puchy kolejną warkę (mam nadzieję ostatnią bez zacierania) chciałbym dochmielić na zimno. Piwo to Pale ale z Gozdawy robione z dodatkiem zamiennika cukru do brewkitów. Blg 11,5o. Piwo fermentuje burzliwie od 2 dni. Zakupiłem 50 gramów Citry w granulacie ( może wyjdzie coś na kształt APA ) Poczytałem co się dało i doszedłem do takich wniosków/pytań: 1 Citra w ilości 50 gram może zdominować smak takiego niezbyt goryczkowego cienkusza. Lepiej dać ok 30 gramów.? 2. Z różnych sposobów zadania chmielu, wybrałem wsypanie granulatu luzem i późniejsze przefiltrowanie przez wygotowaną pończochę zawiozaną na wężyku podczas zlewania piwa przed butelkowaniem. Pytanie czy wężyk do piwa wkładam stroną z pończochą czy bez? 3. Brzeczkę zamierzam potrzymać tydzień na burzliwej, potem zlać na cichą i dodać chmiel. Na cichej potrzymam 5-6 dni. Na ostatnią dobę chcę wystawić na balkon żeby się lepiej sklarowało (podobno ten brewkit słynie z nadmiernego zmętnienia). Czy mój plan jest ok? Możecie coś jeszcze poradzić/podpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) 1 Citra w ilości 50 gram może zdominować smak takiego niezbyt goryczkowego cienkusza. Lepiej dać ok 30 gramów.? Tu się nie wypowiem czy 30g będzie OK, bo jeszcze mam mało doświadczenia z chmieleniem na zimno (moim zdaniem powinno być w porządku), ale ja osobiście poza 30g na zimno dałbym jeszcze te 20g do gotowania na ok. 15-20 min. Robiłem tą puchę i jest niezła, ale niestety chmielu/goryczki nie czuć tam wcale. EDIT: Dopiero teraz doczytałem, że piwo jest już na burzliwej. W takim razie niech ktoś mądrzejszy się wypowie 3. Brzeczkę zamierzam potrzymać tydzień na burzliwej, potem zlać na cichą i dodać chmiel. Na cichej potrzymam 5-6 dni. Na ostatnią dobę chcę wystawić na balkon żeby się lepiej sklarowało (podobno ten brewkit słynie z nadmiernego zmętnienia). Dobry pomysł, choć wystawianie na balkon nie powinno być potrzebne, pewnie sklaruje się po kilku dniach na cichej w temp. pokojowej. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez mikun87 Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dzięki. Ktoś coś jeszcze podpowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 2. Z różnych sposobów zadania chmielu, wybrałem wsypanie granulatu luzem i późniejsze przefiltrowanie przez wygotowaną pończochę zawiozaną na wężyku podczas zlewania piwa przed butelkowaniem. Pytanie czy wężyk do piwa wkładam stroną z pończochą czy bez? 3. Brzeczkę zamierzam potrzymać tydzień na burzliwej, potem zlać na cichą i dodać chmiel. Na cichej potrzymam 5-6 dni. Na ostatnią dobę chcę wystawić na balkon żeby się lepiej sklarowało (podobno ten brewkit słynie z nadmiernego zmętnienia). Czy mój plan jest ok? Możecie coś jeszcze poradzić/podpowiedzieć? 2. Do piwa strona bez pończochy, wtedy chmiel zostanie w niej, w przeciwnym wypadku zostanie na połczosze i pewnie zapcha wężyk - sprawdzowne podczas pierwszej porażki z chmieleniem na zimno . 3. nie znam brew kita, ale ogólnie plan spoko, burzliwej nie licz w dniach tylko na podstawie obserwacji (pewnie będzie ok, ale np. US-05 potrafią trzymać pianę, mimo iż fermantacja praktycznie ustała). Im mniejsza temp. tym więcej drożdży opada, sam warząc dla siebie olewam klarowność... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się