kaplos90 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Warka #9 w tanku fermentacyjnym nastąpiło krążkowanie piany drożdże ładnie ruszyły widać po wieku tanka fermentacyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) #10 "Wielka ściepa" 13,5°blg Wielkość warki ~31l Czas gotowania 70' Prawdopodobne IBU 34,1 Zasyp: Słód pale ale 3,5 kg Słód wędzony torfem 2 kg Słód karmelowy ciemny 0,25 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód żytni 0,1 kg Przerwy: Słód wsypany w temperaturze 70°C, po czym temperatura ustaliła się na 63°C 63°C - 30' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 35g Marynka (szyszka) - 70' 5g Lubelski (szyszka) - 70' 15g Kohatu (szyszka) - 10' 5g Marynka (szyszka) - 10' 10g Lubelski (szyszka) - 10' 25g Willamette (granulat) - 10' 5g Hallertauer Mittelfrueh (granulat) - 10' 5g Hallertauer Tradition (granulat) - 10' Drożdże: US-05 Edytowane 10 Marca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 #10 "Wielka Ściepa" 13,5° trafiła na cichą i zeszła do 2,5 °blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 #11 "Wędzone niczym w USA" Ale 10,5°blg Wielkość warki: ~32l Długość gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 60,1 Zasyp: Słód pilzneński: 2,8 kg Słód jęczmienny wędzony: 1 kg Słód pszeniczny wędzony dębem: 1 kg Słód karmelowy ciemny: 0,25 kg Słód karmelowy jasny: 0,1 kg CarAroma: 0,2 kg Przerwy: Ześrutowany słód został wsypany w temperaturze 70°C, po czym temperatura ustaliła się na 64°C. 64°C - 30' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 5g Magnum (granulat) - 60' 30g Marynka (szyszka) - 60' 15g Chinook (granulat) - 60' 15g Cascade (granulat) -10' 20g Citra (granulat) - 10' 15g Simcoe (granulat) - 10' 5g Chinook (granulat) - 10' Drożdże: Gęstwa US-05 Uwagi: Nasz browarek powiększył się o kolejną osobę w postaci Rycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) W piątek zdecydowaliśmy się uwarzyć dwie warki: #12 Ciemne i wędzone Ale 17,5°blg Wielkość warki: ~30l Długość gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 69,6 Zasyp: Słód pilzneński: 3 kg Słód monachijski typ II: 1,6 kg Słód pszeniczny wędzony dębem: 0,5 kg Słód jęczmienny wędzony (Weyermann): 1 kg Słód jęczmienny wędzony (Steinbach): 1 kg Słód jęczmienny wędzony torfem: 0,5 kg Słód karmelowy jasny: 0,4 kg Słód karmelowy ciemny: 0,25 kg Słód Biscuit: 0,2 kg Carafa special I: 0,05 kg Przerwy Ześrutowany słód został wsypany w temperaturze 60°C, ustaliła się na 55°C 55°C - 10' 63°C - 25' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 30g Columbus (granulat) - 60' 25g Marynka (szyszka) - 60' 10g Hallertauer Tradition (granulat) - 10' 15g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10' 15g Perle - 10' Drożdże: Gęstwa US-05 Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Później uwarzyliśmy tego samego dnia drugą warkę. #13 "American India Pale" Lager 14°blg Wielkość warki: ~25l Długość gotowania: 70' Prawdopodobne IBU: 57 Zasyp: Słód pilzneński 3,5 kg Słód wiedeński 1 kg Słód karmelowy jasny 0,05 kg Słód carapils 0,35 kg Przerwy: Słód został wsypany w 69°C temperatura ustaliła się na 64°C 64°C - 40' 73°C - 40' 78°C - filtracja Chmielenie: 15g Columbus (granulat) - 70' 5g Chinook (granulat) - 70' 15g Simcoe (granulat) - 10' 10g Amarillo (granulat) - 10' 20g Citra (granulat) - 10' 10g Mosaic (granulat) - 10' 5g Willamette (granulat) - 10' 5g Columbus (granulat) - 10' 15g Chinook (granulat) - 10' 10g Cascade (granulat) - 10' Drożdże: Wyeast XL 2308 Munich Lager Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Przedwczoraj też rozlaliśmy trzy warki: #6 "Czarny jak d*** Szatana" Russian Imperial Stout 22,5°blg - zszedł do 1,5°blg #10 "Wielka ściepa" 13,5°blg - warka zeszła do 0°blg #11 "Wędzone niczym w USA" Ale 10,5°blg - warka zeszła do 1,5°blg Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 #12 Ciemne i wędzone Ale 17,5°blg #14 "American India Pale" Lager 14°blg a trzynasta warka gdzie uciekła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 a trzynasta warka gdzie uciekła? Pewnie, tak jak w niektórych hotelach nie ma trzynastego piętra, tak tu nie ma trzynastej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Już poprawione . Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geek Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Nasze zapasy słodu: Zdjęcie sprzed tygodnia, więc worki "schudły" juz o 2 warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Wczoraj zmarł jeden z najlepszych muzyków w historii muzyki... Jeff Hanneman gitarzysta Slayera zmarł na martwicze zapalenie powięzi spowodowane ugryzieniem pająka... Wiem, że nie jest to wątek, ani forum w jakim powinno się takie rzeczy upamiętniać, ale mam nadzieję, że Elroy nie przeniesiesz tego posta do "nie w temacie", chciałem go upamiętnić w tym wątku... Wkurzające, że gnidy takie jak Bieber, cieszą życiem i kompromitują się na każdym kroku, a ludzie tacy jak Hanneman, Dio umierają przedwcześnie... [media] [/media] Edit: Przepraszam uniosłem się, ale słów tych nie odwołam. R.I.P. Jeff [*] Edytowane 3 Maja 2013 przez St. Anger Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) #14 Jeff Hanneman's American Pale Ale 9,5°blg [*] Wielkość warki ~30l Czas gotowania: 75' IBU prawdopdobne 36,7 Zasyp: Słód pale ale: 1,5 kg Słód pilzneński: 2,5 kg Słód wiedeński: 0,5 kg Słód karmelowy jasny: 0,4 kg CarAroma: 0,1 kg Przerwy: Słody wsypałem w 70°C temperatura ustaliła się na 64°C 64°C - 35' 72°C - 45' 78°C - Filtracja Chmielenie: 20g Citra (granulat) - 75' 5g Citra (granulat) - 40' 5g Citra (granulat) - 15' 25g Citra (granulat) - 10' 10g Citra (granulat) - 5' Drożdże: Wyeast XL 1728 Scottish Ale Podziękowania: Jeffowi za wspaniałą muzykę i teksty, bez niego Slayer nie będzie taki sam... Edytowane 31 Maja 2013 przez St. Anger elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 #15 PIPA "konstytuta prostytuta" 11,5°blg Wielkość warki ~29l Czas gotowania: 60' IBU prawdopodobne: 56,3 Zasyp: Słód karmelowy 600: 0,5 kg Słód monachijski typ II: 1,5 kg Słód pilzneński: 4,6 kg Przerwy: Słody wsypałem w 71°C temperatura ustabilizowała się na 64°C 64°C - 25' 72°C - 65' 78°C - filtracja Chmielenie: 20g Sybilla (szyszka) - 60' 20g Lubelski (szyszka) - 60' 30g Marynka (szyszka) - 60' 25g Sybilla (szyszka) - 10' 35g Lubelski (szyszka) - 10' 20g Marynka (szyszka) - 10' Drożdże: Dannstar Nottingham Uwagi: Wczoraj postanowiliśmy uwarzyć jeszcze jedną warkę. Wyszła ona dużo ciemniejsza niż wyliczyłem programem, no cóż, nawjażniejsze żeby piwo było dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Dzisiaj w trakcie warzenia rozlaliśmy warkę: #12 Ciemne i wędzone Ale 17,5°blg zeszła do 1,5°blg. Warka smakowo zapowiada się nieźle. Edytowane 4 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 (edytowane) #16 Marcowe z Maja 17°blg Wielkość warki ~19l Czas gotowania: 60' IBU prawdopodobne: 24,1 Zasyp: Słód monachijski jasny: 1,5 kg Słód monachijski ciemny 1,5 kg Słód monachijski typ II: 0,5 kg Słód pilzneński: 1 kg Słód wiedeński: 1 kg Cara-pils: 0,1 kg CarAroma: 0,1 kg Słód karmelowy 30: 0,4 kg Przerwy: Słody zostały wsypane w 60°C i temperatura ustaliła się na 55°C 55°C - 10' 64°C - 35' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 10g Magnum (granulat) - 60' 20g Perle (granulat) - 60' 15g Hallertauer Hersbrucker - 10' 10g Hallertauer Tradition - 10' 5g Hallertauer Mittelfrueh - 10' Drożdże: Gęstwa Wyeast XL 2308 Munich Lager Edytowane 18 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 #14 Jeff Hanneman's American Pale Ale 9,5°blg [*] przelany na cichą, zszedł do 3,5°blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 (edytowane) #17 Rubinowa AIPA 15°blg Wielkość warki ~30l Czas gotowania: 70' IBU prawdopodbne: 80,6 Zasyp: Słód pilzneński: 4 kg Słód pale ale: 1,5 kg Słód monachijski jasny: 0,5 kg Słód monachijski ciemny: 0,5kg CarAroma: 0,15 kg Słód karmelowy 600: 0,15 kg Słód karmelowy 30: 0,3 kg Przerwy: Słody wsypaliśmy w temperaturze 67°C i temperatura ustaliła się na 63°C 63°C - 15' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 5g Citra (granulat) - 70' 5g Simcoe (granulat) - 70' 5g Citra (granulat) - 60' 10g Columbus (granulat) - 60' 15g Chinook (granulat) - 60' 10g Columbus (granulat) - 40' 10g Cascade (granulat) - 40' 5g Chinook (granulat) - 30' 10g Amarillo (granulat) - 30' 5g Citra (granulat) - 15' 10g Willamette (granulat) - 15' 5g Columbus (granulat) - 10' 15g Citra (granulat) - 10' 5g Willamette (granulat) - 10' 20g Simcoe (granulat) - 10' 15g Cascade (granulat) - 10' 15g Amarillo (granulat) - 10' 10g Mosaic (granulat) - 10' 10g Chinook (granulat) - 10' 10g Cascade (granulat) - 5' 10g Mosaic (granulat) - 5' Drożdże: Gęstwa Wyeast XL 1728 Scottish Ale Edytowane 31 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Udało nam się dzisiaj polepszyć warunki lokalowe, oto zdjęcia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) #18 Cerveza Amarillo 13,5°blg Wielkość warki: 30l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 42,2 Zasyp: Słód pilzneński: 4 kg Słód monachijski typ II: 1 kg Słód pale ale: 1,5 kg Przerwy: Słody wsypaliśmy w 60°C i temperatura ustaliła się na 55°C 55°C - 5' 64°C - 60' 72°C - 15' 78°C - filtracja Chmielenie: 20g Amarillo (granulat) - 60' 5g Amarillo (granulat) - 50' 5g Amarillo (granulat) - 40' 10g Amarillo (granulat) - 30' 5g Amarillo (granulat) - 20' 10g Amarillo (granulat) - 15' 20g Amarillo (granulat) - 10' 5g Amarillo (granulat) - 5' Drożdże: gęstwa Dannstar Nottingham Uwagi: Nowa kuchnia umożliwiła nam uwarzenie dwóch warek w 7-8h. Prawdopodobnie, więc zabierzemy się za cztery warki w sobotę za dwa tygodnie. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez St. Anger Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 #19 American Stout "Zemsta grabarza" 15,5°blg Wielkość warki: ~30l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 55,5 Zasyp: Słód pilzneński: 3,5 kg Słód pale ale: 2,5 kg Słód karmelowy 600: 0,35 kg Słód owsiany: 0,5 kg Carafa III special: 0,15 kg Carafa II special: 0,05 kg CarAroma: 0,05 kg Słód czekoladowy jasny: 0,05 kg Jęczmień palony: 0,25 kg Przerwy: Słód wsypano w 73°C temperatura ustaliła się na 69°C (część palonych ziaren od początku, część na 30' przed końcem przerwy) 69°C=>61°C - 100' 78°C - filtracja Chmielenie: 10g Lubelski (szyszka) - 60' 25g Magnum (szyszka) - 60' 10g Chinook (granulat) - 60' 10g Mosaic (granulat) - 60' 10g Lubelski (szyszka) - 10' 25g Cascade (granulat) - 10' 25g Mosaic (granulat) - 10' 10g Fuggles (granulat) - 10' 15g Lubelski (szyszka) - 5' 10g Chinook (granulat) - 5' Drożdże: gęstwa Dannstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 #15 PIPA "konstytuta prostytuta" 11,5°blg została przelana na cichą i zeszła do 3,5°blg. Tak też spędziliśmy dzień piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Ciekawy jestem reakcji sanepidu Co to za restauracja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 ciiii, nie ulatwiaj sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Żadna restauracja, zaprzyjaźniony lokal, co zwinął interes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się