longmen Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 a jakie są twoje preferencje odnośnie goryczki ? bo 40g Chinooka (11,6%a-k) i 50g Columbusa (14,3%a-k) na goryczkę daje 126 IBU. A dla AIPA widełki IBU to 40-70. Przeliczenia na 20l w Brewtarget. Wiadomo można nachmielić jak się chce tylko czy masz świadomość co robisz i co uzyskasz. Zacieraie np. w widełkach 65 do 67 stC przez 60 minut. Potem do 76-78 na kilka minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) A to trzeba podnieść gęstość >18°Blg i będzie IIPA Edytowane 6 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Przepis jest tego gościa: [media] [/media] Czy ten koleś wyjął chmiel po warzeniu przed chłodzeniem? Czy po? Chodzi mi o ten co dodał do gotującej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 ja bym dal 50minut w 62stopniach i jakies 10 minut w 72stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 a jakie są twoje preferencje odnośnie goryczki ? bo 40g Chinooka (11,6%a-k) i 50g Columbusa (14,3%a-k) na goryczkę daje 126 IBU. A dla AIPA widełki IBU to 40-70. Przeliczenia na 20l w Brewtarget. Wiadomo można nachmielić jak się chce tylko czy masz świadomość co robisz i co uzyskasz. Zacieraie np. w widełkach 65 do 67 stC przez 60 minut. Potem do 76-78 na kilka minut. no chcę czegoś masakrycznego, co wykręci jęzor od gorzyczki w sumie mógłbym zrobić Imperiala, ale czy z tego zasypu wyjdzie mi co najmniej 20 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 jeżeli chcesz co wykręci jęzor to chmiel tak jak napisałeś po za tym polecam program brewtarget - jest moim zdaniem łatwy (w porównaniu do beersmith) i masz wątek na forum o programie tam wrzucając sobie zasyp i chmielenie będziesz widział co uzyskujesz trzeba tylko zwrócić uwagę na wydajność - domyślnie jest chyba 70% - ja na podstawie innych warek wiem że uzyskuje około 80-85% (więc musisz sam doświadczalnie określić na podstawie wcześniejszych warek jaką masz wydajność). Przy chmielach wpisuję wartość a-k z opakowania chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 jednak po namyśle rezygnuje z Chinooka. człowiek jest w stanie wyczuć max 120 IBU i tyle będzie mieć moje piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 To nie tylko próg wyczuwalności, to też pewne ograniczenie fizyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Pomimo obaw rzuciłem całe 50 gr Chinooka do 25 litrów choć zostało po gotowaniu 20L. dodatkowo poszło Fugles 30g, Cascade 20g, Citra 30g a wg BS (metoda Tishneta) mam ledwo 70 IBU.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatapoli Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Uwaga, Uwaga!!! W tym momencie warze piwo docelowo ma to być AIPA, jestem na etapie wysładzania. Mam prośbę o poradę w kwestji chmielenia. Posiadam następujące chmiele z USA Zeus Warrior Cascade Palisade a także inne: Sybilla Nelson Sauvin Dr Rudi Pacyfic Jade Sorachi Dodam że przewiduję jakieś 22,24litry brzeczki. W miarę możliwości bardzo proszę o szybką odp. Z góry Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się