Pierre Celis Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 czyli o India Pale Ale na przykładzie Artezan IPA. India Pale Ale to cała grupa stylów, zawierająca klasyczną angielską wersję, intensywnie chmieloną amerykańską i do tego jeszcze podwójną zwaną też imperialną, a niektórzy zaliczają tu nawet czarną tzw. Black IPA. … Continue reading → Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 jedna rzecz,jak oni nie znając biotechnologii,robili tak nisko odfermentowane piwa,przecież tam jedna dzicz drożdżowa była,no chyba ,ze łoili to jeszcze w czasie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Dzikie drożdże są powolne. Nie wiem czy miałeś do czynienia kiedyś z winem domowym, zwłaszcza w przypadku gdy winiarz nie ma zbyt wielkiej wiedzy o fermentacji. Jest słabe, płytko odfermentowane i fermentuje bardzo powoli. Myślę, że wypijali to piwo zanim Brettanomyces zjadły ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 wina nie robiłem,ale na zakwasie chlebowym wyżarcie brzeczki do zera trwało tydzień czy dwa,to samo na dzikich z powietrza,wiec dalej jestem sceptykiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Z jakiego ekstraktu? Te piwa miały często ok. 20° blg. Wysokie stężenie cukru mocno hamuje fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Zanim pojawiło się zagranicą IPA, w Rosji, Polsce, etc, był Burton, później był też porter. Klamrą była duża gęstość tych piw; takich piw, poza browarami domowymi, już nie ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się