frc Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zastanawiam się czy to będzie Irish Red Ale?. Chodzi mi głównie czy nie dodam za dużo słodów karmelowych? W BS mieszczę się w stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 no,pojechałeś ostro,jak dla mnie nie do wypicia to będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Aż tak ostro? Chciałem spróbować swoich sił, ale widzę, że jeszcze muszę poważyć z gotowych przepisów. Kompletnie nie wiem jaka jest zależność w dodawaniu słodów. Na wiki jest napisane, ze danego słodu można dodawać X%, do odpowiedniego stylu, widać jednak, że się pogubiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 jak ja zrobiłem ze specjal B (500 g,na standardową warkę),do dało się to pić dopiero po roku,nawet dobre było,wiec jak to odlegujesz wystarczająco długo to kto wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 ja zostawiłbym w przepisie jedynie 3 pierwsze słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Do IRA dodaje się trochę palonego jęczmienia na kolor i wytrawny finisz. Tak jak koledzy pisali, za dużo karmelowych słodów w Twojej recepturze. Udział karmelowych w IRA dałbym w okolicach 8-10% zasypu, raczej z tych jasnych, które są jeszcze trochę słodkie. Chmielenie na smak i aromat bym sobie odpuścił, tylko na goryczkę. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Tak zrobię. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Nie będę zakładał nowego wątku więc się podłączam. czy taki zasyp to będzie mieścił się w stylu? 2,7 kg Pilznenski 1 kg Monachijski 300 gr karmelowy jasny strzegom 50 gr palony strzegom WaRKA 20 ltr do tego chmielone marynką 18 gr na 60 min Edytowane 25 Grudnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Nie będę zakładał nowego wątku więc się podłączam. czy taki zasyp to będzie mieścił się w stylu? 2,7 kg Pilznenski 1 kg Monachijski 300 gr karmelowy jasny strzegom 50 gr palony strzegom WaRKA 20 ltr do tego chmielone marynką 18 gr na 60 min Nie warzyłem jeszcze iRA ,ale od kilku dni bawię się Brewtarget-em i -jeśli Ci to coś pomoże,-to po wprowadzeniu Twoich danych wyszło mi wszystko na "zielono",czyli w normie stylu,myślałem,że te 18 gr marynki będzie dużo za mało,ale w programie przedział dla IRA jest 17-28 IBU a u Ciebie wyszło 19,2 IBU ps zapomniałem dodać ten palony-po wprowadzeniu kolor przekroczył granice stylu-widełki są 17,7-35,4 a teraz wyszło 36,7 Jaki kolor ma ten karmelowy jasny? mój jasny ze strzegomia ma kolor 380 a w opisie słodów http://www.wiki.piwo...karmelowy_jasny karmelowy jasny ma mieć ok 150-wprowadzając do Brewtargeta wartość słodu karmelowego jasnego 150 kolor jest 26,8- w granicach stylu Edytowane 26 Grudnia 2012 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Troszkę jeszcze zmodyfikowałem recepturę. Nie wiem tylko jakie lepsze. Mniej słodowe czy bardziej wyraźne???? Proszę o pomoc doświadczonych w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się