Romanos_P Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 6 dni temu zabutelkowałem Dry Stouta. Zacieranie: 45" - 67°C i 10" - 72°C, potem MO. Dzisiaj schłodziłem do ok 14°C w lodówce i otwarłem butelkę próbną (tam gdzie miałem dużo osadu drożdżowego). Nagazowanie w sam raz, a piana tylko podczas nalewania:( Jakbym źródlankę nalewał. Co prawda mój pierwszy górniak BPA podobnie ma z pianą, ale ponoć tego typu piwa tak mają. Po Stoucie spodziewałem się obwitej i stabilnej piany, bo przecież zacieranie 72°C powinno ją wzmocnić. Mój pils, miał fajną trwałą pianę. Czy jest szansa, że jeszcze piana się utrwali? Ewentualnie co zrobić, aby była trwalsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Gdyby była prosta odpowiedź na Twoje pytanie, to wszyscy byśmy mieli piękna pianę, a nie zawsze tak jest. Dodatek odrobiny słodu pszenicznego, podobno pomaga, nieprzesadzenie z wysyceniem (w żadna stronę) też. Poza tym z tego co pamiętam za pianę odpowiadają białka i na forum coś o tym było, ale nie pomnę gdzie. Przede wszystkim - uzbrój się w cierpliwość, po 6 dniach w butelkach to dobrze, że ma gaz, a i pewnie się przegazuje z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 14°C to trochę za dużo żeby CO2 dobrze się rozpuścił. Spróbuj schłodzić do np. 5°C przez 24h, potem ogrzej do 14°C i porównaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Po 6 dniach chciałbyś mieć fajną pianę? I to jeszcze w stoucie, który powinien być słabo nasycony. Uzbrój się w cierpliwość. Za miesiąc będzie dobre, o ile nie przegazowane, skoro już masz odpowiednie nasycenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 6 dni to za mało. Dobra pianę będziesz miał za miesiąc albo dwa. W lagerach to jeszcze dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się