vlodar Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Witam. Już druga wareczka na tym samym szczepie nie chce mi zjechać niżej niż 4,5 BLG. Poprzednio miałem hefeweizena 13,5BLG, a teraz na gęstwie z tego weizena robię belgijskie speciality ale 18 BLG. Warka ma 22 stopnie i wczoraj zrobiłem jej trząchanie zwane również natlenianiem. Czy te drożdże tak mają, że nie dojadają do końca? Gęstwa ruszyła w kilka minut, a teraz w fermentatorze lekka pianka i nic więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Te drożdże tak już mają, że kończą pracę dosć wysokim blg. Dużo o tym na forum, S-33 nawet mają swój temat, zerknij tam po szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodar Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Tematu nie mogę znaleźć, ale dobrze wiedzieć, że to nie moja wina tylko drożdży Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 U mnie 4Blg na tych drożdżach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Mnie jeden jedyny raz zjechały na 1blg (chyba miód akacjowy im dopomógł), a tak to przeważnie kończyły na 3,5. Jak poznałem Danstar Windsor i inne możliwości, zrezygnowałem z nich w całej rozciągłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Mnie jeden jedyny raz zjechały na 1blg (chyba miód akacjowy im dopomógł), a tak to przeważnie kończyły na 3,5. Jak poznałem Danstar Windsor i inne możliwości, zrezygnowałem z nich w całej rozciągłości. Cenę mają atrakcyjną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 6,50 w stosunku do 9,90 za Windsor'y, a jak ktoś jest odważny, to za 3,50 ma Fermivin PDM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Tematu nie mogę znaleźć, ale dobrze wiedzieć, że to nie moja wina tylko drożdży Dzięki. Tutaj jest temat o tych drożdżach gdybyś jeszcze nie znalazł: http://www.piwo.org/topic/1003-fermentis-safbrew-s-33/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 mi zjechały do 5 blg z 14.5 i nie ma problemu z granatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Z 12 do 4,5 zjechały mi po 19 burzliwej, po przelaniu na cichą i 9 kolejnych dniach zeszły do 3°Blg. Z 12 na 2 też potrafią zejść w 16 dni. One mają szybki start i intensywnie pracują, ale gdy już wydaje się, że zrobiły co trzeba to sprawiają niespodzianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 mi zjechały do 5 blg z 14.5 i nie ma problemu z granatami a ile cukru dałeś do butelkowania przy takim blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Daje się tyle, ile wskazuje: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?15195250#tag Nie musisz robić poprawki ze względu na blg, przynajmniej ja nie robiłem. Jeśli się mylę, niech ktoś bardziej doświadczony mnie poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 mi zjechały do 5 blg z 14.5 i nie ma problemu z granatami a ile cukru dałeś do butelkowania przy takim blg? A co ma do tego blg? Jeśli drożdże zjadły wszystko co mogły to fermentowany w butelkach będzie tylko cukier dodany przez nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) A co ma do tego blg? Jeśli drożdże zjadły wszystko co mogły to fermentowany w butelkach będzie tylko cukier dodany przez nas. a co to jest blg? Jednostka określająca stężenie ekstraktu w brzeczce. 1 stopień Blg = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu to chyba jakiś cukier tam jest i drożdże wszystkiego nie zjadły albo co? drożdzye juz nie zyją? no może sie mylę ale blg jest ważne przy butelkowaniu robię podkręconego brewkita aby mieć jakieś 6-7 % alkoholu do 15-16 blg i jak mi zostanie te 5blg to wyjdzie tak jak w zwyklym brewkicie 5,1% alk Edytowane 16 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) A co ma do tego blg? Jeśli drożdże zjadły wszystko co mogły to fermentowany w butelkach będzie tylko cukier dodany przez nas. a co to jest blg? Jednostka określająca stężenie ekstraktu w brzeczce. 1 stopień Blg = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu to chyba jakiś cukier tam jest i drożdże wszystkiego nie zjadły albo co? drożdzye juz nie zyją? no może sie mylę ale blg jest ważne przy butelkowaniu robię podkręconego brewkita aby mieć jakieś 6-7 % alkoholu do 15-16 blg i jak mi zostanie te 5blg to wyjdzie tak jak w zwyklym brewkicie 5,1% alk Tak, drożdże wszystkiego nie zjadły. Część cukrów jest nie fermentowalna, jest ich więcej im dłuższa przerwa dekstrynująca. Jeśli blg już nie spada i zatrzymało się na przyzwoitym poziomie to możesz butelkować, i cukru pozostałego w piwie nie wliczasz do ilości cukru potrzebnego do nagazowania piwa. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 no może sie mylę ale blg jest ważne przy butelkowaniu moim zdaniem się mocno mylisz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 to chyba jakiś cukier tam jest i drożdże wszystkiego nie zjadły albo co? drożdzye juz nie zyją? Możliwość przetwarzania cukrów występujących w brzeczce jest różna dla różnych szczepów drożdży, jedne "zeżrą" do 5Blg co jest kresem ich możliwości, inne tą samą brzeczke do 2 Blg. Inaczej wygląda z cukrem buraczanym czy glukozą dodanymi do refermentacji - są to cukry łatwiej przyswajalne przez drożdże od tych, które pozostały w młodym piwie, z tymi "łatwymi" cukrami drożdże dają sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Jeśli blg zeszło do pewnego poziomu, to można odczekać 1 dzień czy czasem nie spadnie, ale można działać dalej, a jeśli piwo odfermentowało do 1/3 gęstości początkowej, to nie ma żadnego problemu, a w ogóle, jeżeli piwo odfermentowało dość wysoko, to też możemy zabutelkować, wystarczy po prostu dać mniej cukru do refermentacji. Blg to są wartości orientacyjne, rzadko zgodne z rzeczywistością-mierzyłem piwu blg początkowe i końcowe, wykonałem obliczenia etc, wysłałem koledze na gęstomierz-4 razy puszczał, wyszło mu o parę blg więcej początkowego i de facto więcej alkoholu. Cukromierz to nie jest alkoholomierz (który też może mówić nie do końca prawdy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli blg zeszło do pewnego poziomu, to można odczekać 1 dzień czy czasem nie spadnie, ale można działać dalej, a jeśli piwo odfermentowało do 1/3 gęstości początkowej, to nie ma żadnego problemu, a w ogóle, jeżeli piwo odfermentowało dość wysoko, to też możemy zabutelkować, wystarczy po prostu dać mniej cukru do refermentacji. Blg to są wartości orientacyjne, rzadko zgodne z rzeczywistością-mierzyłem piwu blg początkowe i końcowe, wykonałem obliczenia etc, wysłałem koledze na gęstomierz-4 razy puszczał, wyszło mu o parę blg więcej początkowego i de facto więcej alkoholu. Cukromierz to nie jest alkoholomierz (który też może mówić nie do końca prawdy). Wydaje mi się że jakby były takie duże rozbieżności w wynikach balingometru to by żadne wyliczenia w programach typu beersmitch, brewtarget się nie zgadzały i wydajności też nie dało by się ustalić. Poza tym z butelkowaniem piwa niedofermentowanego trzeba być ostrożnym, bo 1°Blg to 10 gram/l cukru a z takiej ilości cukru to już jest bardzo mocno nagazowane piwo. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Z programów nie korzystałem to nie wiem, kolega podjął się badania jednego piwka-rozbieżność nie jest aż tak duża, bo to parę blg na plus i 1,65% więcej alkoholu dokładnie. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Może miałeś cukromierz rozkalibrowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zawsze wychodziło w miarę normalnie, po tym piwie, wyniki były w granicach błędu, tylko przy tym jednym piwie dowiedziałem się o rozbieżności i o istnieniu gęstomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Witam. Poprzednio miałem hefeweizena 13,5BLG, a teraz na gęstwie z tego weizena robię belgijskie speciality ale 18 BLG. Hefeweizen jak cholera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Dobrze odgazowałeś próbkę? Bo ja kilka razy tuż po przelaniu do fiolki mierzyłem BLG, a przecież tam już jest trochę CO2, które unosi ballingomierz o te pół BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 a ile cukru dałeś do butelkowania przy takim blg? 4g na 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się