BuDeX Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) 04.01.2013r. #29. Czekoladowa rozpusta . Milk Chocolate Stout. Słód pilzneński 1,8 kg Słód monachijski 2 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 0,3 kg Słód barwiący 0,2 kg Jęczmień palony 0,3 kg Słód czekoladowy 0.15 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0.4 kg Zacieranie 620 - 20 min 720 - 55 min 780 - 10 min Gotowanie: Laktoza 500 g - 5 min Chmiel Marynka, granulat, 30 g - 60 min Czekolada - 200g - 5 min Kakao - 100g - 5 min Do cichej fermentacji: - Laska wanilii x 3 - Cukier wanilinowy 90g - Laktoza 1000g Objętość brzeczki - 22.5 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 21 stopni - Fermentacja burzliwa - 12 dni - Fermentacja cicha - 7 dni OG = 19.0 FG = 8.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%. Rozlane do butelek 25.01.2013r. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) 18.01.2012r. #30 Teraz Polska! Full Aroma Hops/ Polskie Ale Słód Pilzneński 5 kg Zacieranie: 62o - 15min 72o - 50 min 78o - 10 min Chmielenie: Magnum, granulat, 30g - 60 min Lubelski, granulat, 50g - 15 min Lubelski, granulat, 25g - 10 min Chmielenie na zimno - 7 dni Lubelski, granulat, 25g Objętość brzeczki - 23 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa po #27) w temp. 21 stopni. OG = 13.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4% Rozlane do butelek 01.02.2013r. 30.1 Malinowe. Git Malina! Piwo "z resztek". OG = 11.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4% Rozlane do butelek: 07.02.2013r. Edytowane 1 Marca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) 18.01.2013r. #31 Boczek w piwie. Rauchbier Słód Wędzony 5 kg Słód Monachijski typ II 1 kg Carahell 0.5 kg Zacieranie: 66-690 - 75min 780 - Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Objętość brzeczki - 23l Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa po #27) w temp. 21 stopni. OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7% Rozlane do butelek 31.01.2013r. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) 19.01.2013r. #32. Nigdy więcej! Żytnie. Słód żytni 2,2 kg Słód pilzneński 1 kg Słód monachijski 0,8 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie 430 - 15 min 620- 10 min ----------------------- Dekokcja: 720 - 10 min 1000 - 15 min ---------------------- 720- 45 min 780 - Chmielenie: Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 60 min Objętość brzeczki - 15 l Zadane drożdżami Safbrew WB-06 w temp. 22 stopni. OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4% Rozlane do butelek 31.01.2013r. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) 26.01.2013r. #33 Miljoooon dolarów. Imperial IPA Słód Pale Ale 6.5 kg Słód Wiedeński 1 kg Caraamber 0.3 kg Słód melanoidynowy 0.5 kg Słód pszeniczny 0.3 kg Słód karmelowy czerwony 0.3kg Słód Cara-pils 0.3 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Bravo, granulat, 40g - 60 min Citra, granulat, 50g - 30 min Citra, granulat, 25g - 10 min Mosaic, granulat, 30g - 10 min Citra, granulat, 25g - 5 min Amarillo, granulat, 25g - 5 min Chmielenie na zimno - 7 dni Amarillo, granulat, 25g Mosaic, granulat, 20 g Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami Safale US-05 (gęstwa po #26) w temp. 22 stopni. OG = 21.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 9.8% Rozlane do butelek 16.02.2013r. Edytowane 17 Lutego 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) 01.02.2013r. #34. Johnny Bravo. Belgian Blond Ale. Słód Pilzneński 4kg Słód Cara Blond 0,3kg Słód Biscuit 0,2kg Słod Aroma 0,1kg Zacieranie 620 - 35 min 720 - 35 min 780 - 10 min Chmielenie: Cukier kandyzowany jasny 0,5kg Chmiel Lubelski 20g, granulat - 10min Chmiel Marynka 20g - granulat - 60min Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami Safbrew T-58 w temp. 21 stopni. OG = 15.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.1% Rozlane do butelek 14.02.2013r. Edytowane 17 Lutego 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) 02.02.2013r. #35. Jan III Sobolewski. Vienna Lager. Słód wiedeński 3,8 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,4 kg Zacieranie 620 - 15 min ----------------------- Dekokcja: 720 - 10 min 1000 - 15 min ---------------------- 720- 25 min 780 - 10 min Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat 40 g - 60min Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min Objętość brzeczki - 22l Zadane drożdżami Saflager W34/70 w temp. 12 stopni. Fermentacja burzliwa - 12 dni Fermentacja cicha - 12 dni OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 27.02.2013r. Edytowane 3 Marca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) 08.02.2013r. #36 Koala Miś. Australian IPA Słód Pale Ale 5.0 kg Słód melanoidynowy 0.5 kg Słód pszeniczny 0.5 kg Słód karmelowy czerwony 0.3 kg Słód Cara-pils 0.5 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Topaz, granulat, 30g - 60 min Pride of Ringwood, szyszka, 50g - 30 min Topaz, granulat, 20g - 10 min Summer, granulat, 25g - 10 min Pride of Ringwood, szyszka, 25g - 10 min Objętość brzeczki - 23 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gestwa po #31 w temp. 22 stopni. OG = 17.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7% Rozlane do butelek 21.02.2013r. Edytowane 3 Marca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) 15.02.2013r. #37 Korsarz. Porter Bałtycki. Słód pilzneński 2,5 kg Słód Pale Ale 1,0 kg Słód monachijski 4,1 kg Słód karmelowy jasny 0,45 kg Słód karmelowy ciemny 0,35 kg Słód barwiący 0,20 kg Zacieranie: 520 - 10 min 620 - 40 min 720 - 20 min 780 - Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat, 40 g - 60 min Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min Objętość brzeczki - 22.0 l Zadane drożdżami S-23 oraz gęstwą W34/70 po warce #35 w temp. 12 stopni. OG = 22.0 FG = 5.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 11% Rozlane do butelek 25.03.2013r. Użytkownik BuDeX edytował ten post 16 styczeń 2013 - 14:25 Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) 17.02.2013r. #38 Sknerus McKwacz. Scottish Ale Słód pilzneński 1,3 kg Słód monachijski 1,9 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Słód wędzony Whisky 0,3 kg Jęczmień palony 0,05 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat, 15 g - 60 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5% Rozlane do butelek 28.02.2013r. Edytowane 7 Marca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) 23.02.2013r. #39. Mnich. Tripel. Słód pilzneński 5,7 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg Cukier kandyzowany 0,5 kg Zacieranie 620 - 40 min 720 - 30 min 780 - 10 min Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat, 30 g - 60min Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min Objętość brzeczki - 22l Zadane drożdżami Safbrew T-58 (gęstwa po #34) w temp. 21 stopni. OG = 19.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.7% Rozlane do butelek 07.03.2013r. Edytowane 7 Marca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) 03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale Słód pale ale 3,2 kg Słód bursztynowy 0,5 kg Słód karmelowy czerwony 0,25 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min Objętość brzeczki - 22 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa po #38) w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1% Rozlane do butelek 13.03.2013r. Edytowane 13 Marca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) 03.03.2013r. #41. Złoto Pól. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 1,9 kg Słód pszeniczny 2,1 kg Zacieranie 430 - 90 min 620- 15 min ----------------------- Dekokcja: 720 - 15 min 1000 - 15 min ---------------------- 720- 45 min 780 - Chmielenie: Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 60 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Safbrew WB-06 w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 2.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4% Rozlane do butelek 17.03.2013r. Edytowane 19 Marca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 (edytowane) 09.03.2013r. #42 WITam najmocniej!. Witbier. Słód Heidelberg 2kg Słód Pszeniczny 0,5kg Pszenica 1kg Płatki Owsiane 0,6kg Zacieranie: 52O - 20 min 620 - 60 min 720 - 30 min 780 - 10 min Chmielenie: Chmiel Lubelski, granulat, 25g - 60 min Dodatki: Curacao - 8g - 10 min Kolendra - 8g - 10min Skórki cytrusów - ok. 45g (mandarynka, cytryna, pomarańcza) - 10 min Curacao - 8g - 3 min Kolendra - 8g - 3 min Skórki cytrusów - ok. 45g (mandarynka, cytryna, pomarańcza) - 3 min Objętość brzeczki - 19.5 l Zadane drożdżami Safbrew Brewferm Blanche w temp. 20 stopni. OG = 11.5 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.8% Rozlane do butelek 22.03.2013r. Edytowane 26 Marca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 15.03.2013r. #43 ???????????????. American Pale Ale. Top secret! Do dnia 09.05.2013r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) 25.03.2013r. #44 Farmerskie. Saison. -Pilzneński - 2,7 kg -Wiedeński - 0,8 kg -Pszeniczny - 0,7 kg -Carahell - 0,2 kg -Caraaroma - 0,2 kg -Zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: 620 - 50min 72o - 20min 780 - Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat, 20 g - 60 min Chmiel Kohatu, granulat, 25g - 10 min Chmiel Kohatu, granulat, 25g - 3 min -Curacao 20 g -Glukoza 0,3 kg Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami WLP 670 American Farmhouse Blend (gęstwa od Andre - Dzięki! w temp. 21 stopni. OG = 15.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.1% Rozlane do butelek 09.04.2013r. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) 25.03.2013r. #45 Hop shots!. American Pale Ale Słód Pale Ale 4.5 kg Carahell 0.3 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Simcoe, granulat, 20g - 60 min Mosaic, granulat, ???g - 30 min Amarillo, granulat 25g - 5 min Chmielenie na zimno - ? dni ??????, granulat, ??? ???????, granulat, ??? Objętość brzeczki - 23 l Zadane drożdżami WLP 0060 (gęstwa po #43) w temp. 21 stopni. OG = 13.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.6%. Rozlane do butelek 11.04.2013r. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Te farmhouse blend schodzą bardzo nisko u mnie miały odfermentowanie 91%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) 26.03.2013r. #46 Kocur. Black IPA (zasyp z receptury Fidela, pierwowzór receptury od Scooby'ego, chmielenie własne) Pale Ale - 5,5 kg Carahell - 0,5 kg Carafa II Special - 0,5 kg Biscuit - 0,25 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Simcoe, granulat, 35g - 60 min Centennial, granulat, 30g - 30 min Citra, granulat 35g - 10 min Objętość brzeczki - 24 l Zadane drożdżami WLP 0060 (gęstwa po #43) w temp. 20 stopni. OG = 18.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.1% Rozlane do butelek 06.04.2013r. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Te farmhouse blend schodzą bardzo nisko u mnie miały odfermentowanie 91%. U mnie jakby troszkę się leniły. Pierwsza doba fermentacji jakoś tak mało burzliwa, no ale zobaczymy Z 15 do 1 to chyba nie byłoby to o co mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Te farmhouse blend schodzą bardzo nisko u mnie miały odfermentowanie 91%. No i troszkę się zdziwiłem. Zmierzyłem Blg - wynik 5. Zakołysałem i postawiłem koło grzejnika. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) 05.04.2013r. #47. American Pale Ale. Bizon. Słód Pale Ale 4.5 kg Crystal 160 EBC 0.3 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Citra, granulat, 15g - do zacierania Chinook, granulat, 10g - 60 min Cascade, granulat, 10g - 60 min Cascade, granulat, 10g - 30 min Citra, granulat, 10g - 30 min Cascade, granulat, 10g - 8 min Citra, granulat, 15g - 8 min Chmielenie na zimno: Citra, granulat, 30g - 7 dni Cascade, granulat 10g - 7 dni Objętość brzeczki - 22 l Zadane drożdżami WLP060 (gęstwa po #43) w temp. 21 stopni. OG = 13.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.6%. Rozlane do butelek 17.04.2013r. Edytowane 6 Maja 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) 12.04.2013r. #48. American Stout. Black Gold. Słód Pale Ale - 4.5 kg Płatki owsiane - 0.4 kg Caraaroma - 0.35 kg Czekoladowy 600 EBC - 0.5 kg Jęczmień Palony - 0.25 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Polaris, granulat, 20g - 60 min Cascade, granulat, 20g - 60 min Cascade, granulat, 20g - 30 min Cascade, granulat, 20g - 10 min Citra, granulat, 20g - 10 min Objętość brzeczki - 22l Zadane drożdżami WLP 060 (gęstwa po #46) w temp. 21 stopni. OG = 15.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4% Rozlane do butelek 28.04.2013r. Edytowane 6 Maja 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Te farmhouse blend schodzą bardzo nisko u mnie miały odfermentowanie 91%. Miałeś rację. Ciepłolubne i żarłoczne drożdże zjechały do 1,5-2 czyli właśnie ok. 90%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) 21.04.2013r. #49 Polskie Ale. Dezerter. Słód Pilzneński 5 kg Słód Monachijski 0.5 kg Słód pszeniczny 0.3 kg Carahell 0.2 kg Zacieranie: 66-67O - 70 min Chmielenie: Marynka, granulat, 35g - 60 min Sybilla, granulat, 40g - 30 min Lubelski, granulat, 50g - 10 min Objętość brzeczki - 23 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 15.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.3% Rozlane do butelek 12.05.2013r. Edytowane 14 Maja 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się