Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Sahti - gotowanie zacieru i filtracja wrzątkiem - później też gotowales brzeczkę czy juz nie?

Tak, gotowałem po wysładzaniu (katorga) jeszcze 10 min. Na te 10 min wrzuciłem jałowiec i chłodnicę dla dezynfekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.05.2016r. #237. Witbier.

  • Słód pilzneński - 2,2 kg
  • Pszenica niesłodowana - 1,8 kg
  • Słód owsiany karmelowy - 0,2 kg

Zacieranie 

62* - 50 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWH

Dodatki:
Kolendra, 10g, - 10 min
Curacao - 10g - 10 min

Sumak - 25g - 10 min
Kolendra, 10g, - 0 min
Curacao - 10g - 0 min

Objętość brzeczki - 17l

Schłodzone do temp. 15 stopni
Fermentacja drożdżami FM20 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%
Rozlane do kega: 20.05.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.05.2016r. #238. Lambic.

  • Słód pilzneński - 2,8 kg
  • Pszenica - 2 kg
  • Zacieranie 

Turbid mash.



Chmielenie:
Chmiel, granulat, 20g - FWH

Objętość brzeczki - ??l
Zadane drożdżami Wyeast Belgian Lambic. Schłodzenie do 16 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = ???? FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek: ??????????????

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.05.2016r. #239. 100% Brett Witbier.

  • Słód pilzneński - 2,2 kg
  • Pszenica prażona - 0,13 kg
  • Płatki owsiane - 0,8 kg
  • Płatki pszenne - 1,0 kg

Zacieranie 

62* - 40 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWH

Dodatki:
Kolendra, 10g, - 10 min
Bergamotka- 10g - 10 min

Sumak - 25g - 10 min
Kolendra, 10g, - 0 min
Bergamotka - 10g - 0 min

Objętość brzeczki - ??l

Schłodzone do temp. 15 stopni
Fermentacja drożdżami White Labs Brett B w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 11.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek: ?????????????

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.05.2016r. #240. Rosanke.

  • Słód pilzneński - 1,0 kg
  • Słód pszeniczny - 2,0 kg
  • Słód owsiany karmelowy - 0,2 kg
  • Słód Caramunich III - 0,25 kg
  • Słód Biscuit - 0,1 kg
  • Płatki 5 zbóż - 0,9 kg

Zacieranie 

62* - 50 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWH

Dodatki:
Rumianek, 6g, - 10 min
Mięta - listki z połowy doniczki - 4g - 10 min
Rumianek, 6g, - 0 min
Mięta - listki z połowy doniczki - 5g - 0 min

Ziołomiód - 150g - 0 min

Objętość brzeczki - 18.5l

Schłodzone do temp. 17 stopni
Fermentacja drożdżami FM20 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 11.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do kega: ????????????

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.05.2015r. #163. Strong 100% Peated! z solą wędzoną dymem jabłkowym.

(...)

Sól wędzona dymem jabłkowym - 30g - 10 min

Trochę czasu już minęło, ale mógłbyś napisać, jak sprawiła się ta sól? Taka ilość była wyczuwalna w smaku, "tradycyjna" wędzonka gdzieś się przebiła przez torfową?

Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

01.05.2015r. #163. Strong 100% Peated! z solą wędzoną dymem jabłkowym.

(...)

Sól wędzona dymem jabłkowym - 30g - 10 min

Trochę czasu już minęło, ale mógłbyś napisać, jak sprawiła się ta sól? Taka ilość była wyczuwalna w smaku, "tradycyjna" wędzonka gdzieś się przebiła przez torfową?

 

Tak, piwo było słonawe, spokojnie można było wyczuć sól. Wędzonka się nie przebiła. Torf wziął wszystko :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, piwo było słonawe, spokojnie można było wyczuć sól. Wędzonka się nie przebiła. Torf wziął wszystko :)

Brzmi dobrze, mam zamiar użyć jej do lekko wędzonego piwa, chociaż najpewniej zmniejszę ilość do 20g, bo i warka będzie mniejsza niż zwykle. Dzięki za odpowiedź. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.