BuDeX Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Sahti - gotowanie zacieru i filtracja wrzątkiem - później też gotowales brzeczkę czy juz nie? Tak, gotowałem po wysładzaniu (katorga) jeszcze 10 min. Na te 10 min wrzuciłem jałowiec i chłodnicę dla dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) 06.05.2016r. #237. Witbier. Słód pilzneński - 2,2 kg Pszenica niesłodowana - 1,8 kg Słód owsiany karmelowy - 0,2 kg Zacieranie 62* - 50 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWHDodatki:Kolendra, 10g, - 10 minCuracao - 10g - 10 min Sumak - 25g - 10 minKolendra, 10g, - 0 minCuracao - 10g - 0 minObjętość brzeczki - 17l Schłodzone do temp. 15 stopniFermentacja drożdżami FM20 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%Rozlane do kega: 20.05.2016r. Edytowane 19 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) 07.05.2016r. #238. Lambic. Słód pilzneński - 2,8 kg Pszenica - 2 kg Zacieranie Turbid mash. Chmielenie:Chmiel, granulat, 20g - FWHObjętość brzeczki - ??lZadane drożdżami Wyeast Belgian Lambic. Schłodzenie do 16 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni.OG = ???? FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek: ?????????????? Edytowane 9 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) 14.05.2016r. #239. 100% Brett Witbier. Słód pilzneński - 2,2 kg Pszenica prażona - 0,13 kg Płatki owsiane - 0,8 kg Płatki pszenne - 1,0 kg Zacieranie 62* - 40 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWHDodatki:Kolendra, 10g, - 10 minBergamotka- 10g - 10 min Sumak - 25g - 10 minKolendra, 10g, - 0 minBergamotka - 10g - 0 minObjętość brzeczki - ??l Schłodzone do temp. 15 stopniFermentacja drożdżami White Labs Brett B w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 11.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek: ????????????? Edytowane 14 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) 20.05.2016r. #240. Rosanke. Słód pilzneński - 1,0 kg Słód pszeniczny - 2,0 kg Słód owsiany karmelowy - 0,2 kg Słód Caramunich III - 0,25 kg Słód Biscuit - 0,1 kg Płatki 5 zbóż - 0,9 kg Zacieranie 62* - 50 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWHDodatki:Rumianek, 6g, - 10 minMięta - listki z połowy doniczki - 4g - 10 minRumianek, 6g, - 0 minMięta - listki z połowy doniczki - 5g - 0 min Ziołomiód - 150g - 0 minObjętość brzeczki - 18.5l Schłodzone do temp. 17 stopniFermentacja drożdżami FM20 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 11.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do kega: ???????????? Edytowane 20 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) 01.05.2015r. #163. Strong 100% Peated! z solą wędzoną dymem jabłkowym. (...) Sól wędzona dymem jabłkowym - 30g - 10 min Trochę czasu już minęło, ale mógłbyś napisać, jak sprawiła się ta sól? Taka ilość była wyczuwalna w smaku, "tradycyjna" wędzonka gdzieś się przebiła przez torfową? Edytowane 21 Maja 2016 przez Jezier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 01.05.2015r. #163. Strong 100% Peated! z solą wędzoną dymem jabłkowym. (...) Sól wędzona dymem jabłkowym - 30g - 10 min Trochę czasu już minęło, ale mógłbyś napisać, jak sprawiła się ta sól? Taka ilość była wyczuwalna w smaku, "tradycyjna" wędzonka gdzieś się przebiła przez torfową? Tak, piwo było słonawe, spokojnie można było wyczuć sól. Wędzonka się nie przebiła. Torf wziął wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Tak, piwo było słonawe, spokojnie można było wyczuć sól. Wędzonka się nie przebiła. Torf wziął wszystko Brzmi dobrze, mam zamiar użyć jej do lekko wędzonego piwa, chociaż najpewniej zmniejszę ilość do 20g, bo i warka będzie mniejsza niż zwykle. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się