coder Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 A drugie pytanie - kupilem Safale us05 - beda lepsze do bittera niz te "kitowe" ? Zwykle drożdże które kupujesz osobno są w lepszym stanie, bo te z brewkita siedzą pod pokrywką puszki na półce, w cieple, nie wiadomo jak długo. Ale akurat US05 nie sa najlepszymi drożdżami do Bittera, to drozdże do piw amerykańskich, do angielskich sa S-04. Tak, że zadecyduj sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Poratujcie. Jutro będę butelkował Weizena 12Blg. Obliczyłem sobie ilość cukru potrzebną do nagazowania na 2,6 vol, wyszło 130g. Do tej pory robiłem tak że rozpuszczałem te 130g w powiedzmy 0,7l wody. Teraz wyczytałem, że dobrze by było aby roztwór cukru miał gęstość brzęczki nastawnej czyli te 12Blg w moim wypadku. W jaki sposób obliczyć ilość wody potrzebną do osiągnięcia takiej gestości? Czy nie ma to większego znaczenia i nie warto tym sobie głowy zawracać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Głowy sobie nie zawracaj. Na 20l piwo rozpuszczam wymaganą ilość cukru w 1litrze wody i będzie to ok. tych 12Blg. Część ludzi używa jak najmniejszej ilości wody do rozpuszczania cukru, ale moim zdaniem wychodzi za gęsty roztwór, który ciężej miesza się z piwem, co grozi nierównomiernym nagazowaniem poszczególnych butelek (część z nich może być przegazowana, a część niedogazowana) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 1 BLG to około 10 gram cukru w kliogramie roztworu, a ty chcesz mieć 12, czyli 120 gram w kilogramie roztworu. Reszte wystarczy policzyć z proporcji. Im gęstszy roztwór tym gorzej się miesza, ja zawsze rozpuszczam cukier w około litrze wody, wlewam na dno fermetora z kranikiem, i zalewam piwem. Na czterech rozlanych warkach nie miałem problemu z nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 A ja zawsze leję "na oko". Jak nastawiłeś brzęczkę to brzęczała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olward Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) W instrukcji puchy lagerowej od coopera piszą co by dodawać 4g cukru na butelkę (całość 22L). W kalkulatorze aby nagazować tak do 2.2 vol (nie za nisko jak na lagera?) wyszło 2.5g I komu wierzyć? Wiem, że puszka nie jest dobrym tematem do rozkminiania ale od czegoś muszę zacząć Edytowane 3 Września 2013 przez olward Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Dla Lagera to celuj raczej w 2.6 vol. Jak dodasz ok. 3g cukru na butelkę to będzie ok. Jakbyś dał 4g to wyjdzie Ci 3.0 vol CO2 Edytowane 3 Września 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olward Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Dzięki. Poszło niecałe 3g. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się