Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Makaron Opublikowano 28 Grudnia 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Wraz z kolegą jejski zlepiliśmy opis Polskiego Ale, za jakiś czas pojawi się opis w formie jaką proponuje PSPD. Proszę o komentarze Polskie Ale Aromat: Przeważnie od umiarkowany do umiarkowanie mocny aromat chmielu. Wynikający z dodania chmieli na koniec gotowania albo/i chmielenia na zimno. Przeważnie przedstawiające charakter chmieli polskich (najczęściej lubelskiego). Lekkie nuty owocowe są do zaakceptowania. Opcjonalnie bardzo niskie do niskie aromaty karmelowe. Bardzo niski poziom dwuacetylu jest akceptowalny. Wygląd: Słomkowy do złocisty kolor. Klarowne. Umiarkowana biała długo utrzymująca się piana. Smak:Przeważnie umiarkowanie do umiarkowanie mocne smaki chmielowe przeważnie przedstawiające cechy chmieli polskich (najczęściej lubelskiego i marynka). Obecność smaków chmielowych jest wspierana przez delikatne smaki słodowe. Balans chmielowo-słodowy wyraźnie skłania się w kierunku goryczki i smaków chmielowych. Smaki karmelowe przeważnie są nieobecne, ewentualnie mogą być bardzo delikatne. Estry owocowe mogą być w zakresie od brak do umiarkowanie słabych. Umiarkowana do umiarkowanie mocna goryczka chmielowa wraz z wytrawnym finiszem. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu. Tekstura: Lekka do średnio lekka treściwość. Nagazowanie umiarkowane do mocne. Ogólne wrażenia: Rześkie, wyraźnie goryczkowe i chmielowe piwo. Czyste w smaku, mało estrowe i fermentowane w dolnym zakresie temperatur dla danego szczepu. Historia: Na początku rozwoju piwowarstwa amatorskiego w Polsce baza surowcowa była bardzo zawężona. Na podstawie łatwo dostępnych surowców powstał ten styl, który odzwierciedlał braki na polskim rynku piwowarskim. Surowce: Słód pilźnieński, ewentualnie jasny słód karmelow do korekty koloru i zwiększenia treściwości. Najczęściej piwo chmielone jest chmielem Marynka jako chmiel goryczkowy i chmielem Lubelskim jako chmiel aromatyczny. Inne chmiele hodowane w Polsce są dopuszczalne. Drożdże górnej fermentacji o czystym profilu smakowym takie jak Danstar Nottingham, US-05. Podstawowe informacje: Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg Goryczka: 25 - 45 IBU Gęstość końcowa: 2 - 3.5°Blg Kolor: 2 - 8 SRM Alkohol objętościowo: 4%-5.5% Link do dokumentu google share: https://docs.google....h_v71RH95o/edit Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Makaron Sprecyzowanie wypowiedzi. MaciekB, olo333, shayboos i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Opis w stylu PSPD Link: https://docs.google....pB3rn7fk6E/edit Polskie Ale Na początku rozwoju piwowarstwa amatorskiego w Polsce baza surowcowa była bardzo zawężona. Na podstawie łatwo dostępnych surowców powstał ten styl, który odzwierciedlał braki na polskim rynku piwowarskim. Parametry: Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg Goryczka: 25 - 45 IBU Gęstość końcowa: 2 - 3.5°Blg Kolor: 2 - 8 SRM [Nie ta skala] Alkohol objętościowo: 4%-5.5% Surowce i technologia: Słód pilźnieński, ewentualnie jasny słód karmelow do korekty koloru i zwiększenia treściwości. Najczęściej piwo chmielone jest chmielem Marynka jako chmiel goryczkowy i chmielem Lubelskim jako chmiel aromatyczny. Inne chmiele hodowane w Polsce są dopuszczalne. Drożdże górnej fermentacji o czystym profilu smakowym takie jak Danstar Nottingham, US-05. Barwa: Słomkowe do złote. Klarowne. Piana: Umiarkowana biała długo utrzymująca się piana. Aromat: Umiarkowany do umiarkowanie mocny aromat chmielu. Wynikający z dodania chmieli na koniec gotowania albo/i chmielenia na zimno. Przeważnie przedstawiające charakter chmieli polskich (najczęściej lubelskiego). Lekkie nuty owocowe są do zaakceptowania. Opcjonalnie bardzo niskie do niskie aromaty karmelowe. Bardzo niski poziom dwuacetylu jest akceptowalny. Smak: Przeważnie umiarkowanie do umiarkowanie mocne smaki chmielowe przeważnie przedstawiające cechy chmieli polskich (najczęściej lubelskiego i marynka). Obecność smaków chmielowych jest wspierana przez delikatne smaki słodowe. Balans chmielowo-słodowy wyraźnie skłania się w kierunku goryczki i smaków chmielowych. Smaki karmelowe przeważnie są nieobecne, ewentualnie mogą być bardzo delikatne. Estry owocowe mogą być w zakresie od brak do umiarkowanie słabych. Umiarkowana do umiarkowanie mocna goryczka chmielowa wraz z wytrawnym finiszem. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu. Goryczka: Czysta wyraźna i przyjemna goryczka. Odczucie w ustach: Lekka do średnio lekka treściwość. Nagazowanie umiarkowane do mocne. Ogólne wrażenie: Rześkie, wyraźnie goryczkowe i chmielowe piwo. Czyste w smaku, mało estrowe i fermentowane w dolnym zakresie temperatur dla danego szczepu. Przykłady komercyjne: Brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 przykład komercyjny był,zdaje się Ale Szycha,ale ponoć nie świecił przykładem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Nie tak dawno temu widziałem tu w USA w sklepie piwo o nazwie "Polsh Ale" ale nie pamiętam kto i gdzie je uwarzył. Czyli przykłady komercyjne są, tylko nie w Polsce. Jest tu też taki kit w jednym z lokalnych sklepów piwowarskich: http://www.homebrewing.org/Polish-Ale_p_591.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Jeszcze tylko poprawić błędy, skorygować nadmiernie często występujące słowo "przeważnie" i.... warzyć Edytowane 28 Grudnia 2012 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Jeszcze tylko poprawić błędy, skorygować nadmiernie często występujące słowo "przeważnie" i.... warzyć poprosze w komentarzach na google drive wrzucać konkretne poprawki. ułatwi mi to korekte. z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Bardzo niski poziom dwuacetylu jest akceptowalny. A to skąd się właściwie wzieło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Inne chmiele hodowane w Polsce są dopuszczalne. Nie lepiej byłoby napisać" Inne polskie odmiany chmieli są dopuszczalne"? Nie wiadomo przecież, co się będzie za kilka lat hodować w Polsce. Taki np. polski cascade może nie do końca by tu pasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Jeszcze tylko poprawić błędy, skorygować nadmiernie często występujące słowo "przeważnie" i.... warzyć poprosze w komentarzach na google drive wrzucać konkretne poprawki. ułatwi mi to korekte. z góry dzięki. ja się nie znam na jakimś google drive, ale widzę, że już prawie wszystko poprawione, pozostało tylko "pilźnieński" i "karmelow" w surowcach zmienić na "pilzneński" i "karmelowy" Edytowane 29 Grudnia 2012 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wydaje mi się, że receptura z wiki na Full Aroma Hops, Carlberg pasuję pod Polskie Ale --> http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Nie tak dawno temu widziałem tu w USA w sklepie piwo o nazwie "Polsh Ale" ale nie pamiętam kto i gdzie je uwarzył. Czyli przykłady komercyjne są, tylko nie w Polsce. Jest tu też taki kit w jednym z lokalnych sklepów piwowarskich: http://www.homebrewi...-Ale_p_591.html to jest piwo na niepolskich chmielach i lagerowych drożdżach (jeśli dobrze widzę), czyli niezbyt pasuje do stylu polskiego ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wydaje mi się, że receptura z wiki na Full Aroma Hops, Carlberg pasuję pod Polskie Ale --> http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg ładnie się prezentuje , zamienić magnum na marynkę i pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Mimo, że ja jestem uparciuchem pszenicznym opis mi się podoba, a receptura FAH uważam pasuje idealnie. Jak tylko będę miał okazję warzenia to jest moja następna warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 zamienić magnum na marynkę i pasuje Moja pierwsza warka, z braku w sklepie magnum dałem marynkę. Później powtórzone i było super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jejski Opublikowano 29 Grudnia 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Bardzo się cieszę że temat zakwitł i wydał owoc w postaci tego opisu. Sprawa jest mi bliska od paru lat i mam nadzieję że piwo się spopularyzuje. Opis jest jak dla mnie czytelny i chyba zamknięty? W tym wypadku postępowanie jest odwrotne niż w przypadku tworzenia stylów przez browary. Najpierw domowe, potem rzemieślnicze, a następnie komercyjne. Myślę że tak może się stać. Uważam że najważniejsze jest promowanie tego stylu ( bo chyba o stylu w tej chwili możemy mówić) wśród piwowarów domowych. To naprawdę dobre i nie skomplikowane piwo! Dzięki Arku za poświęcenie w temacie kornik600, MaciekB, Pieron i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Arek już punkt dostał, Tobie też daję za zaangażowanie się w interesującym mnie temacie. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opis jest jak dla mnie czytelny i chyba zamknięty? Jeszcze trochę do zamkniecia. Poprawki stylistyczne by się przydaly i tłumaczenie na ang Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 i tłumaczenie na ang Na śląski to od zaraz Olo dzięki, ale to nie plusy miałem na myśli Jeśli się spodoba to będę zachwycony. Mogę czekać następnych kilka lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Olo dzięki, ale to nie plusy miałem na myśli No domyślam się, że nie dla plusów to robisz Czekam na konkurs z kategoria Polskie Ale, chętnie wystartuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 No właśnie piwowarzy domowi warzą piwa w tym stylu nie od dziś, kategoria polskie ale w konkursach jak najbardziej wskazana, to także nowe wyzwanie dla sędziujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Dokładnie takie piwo warze najczęściej jasne piwo górnej fermentacji, dość mocno chmielone, wyraziste jednocześnie spore wysycenie które, nie zabija smaku chmielu i gdzieś w tle przebijającej się słodowości... Dobra robota Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 No przecież nowy rok musiał mi dopiero uświadomić, że dokładnie to piwo stoi u mnie w piwnicy prawie zawsze. Jak nie mogę się zdecydować na jakie aktualnie mam ochotę, to zawsze sięgam po nie właśnie . To chyba znak, że zasługuje na swoją nazwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Czy ten "styl" to próba reaktywacji piwa warzonego w Polsce przed "potopem Pilsowym" ? Jeśli tak to na jakich źródłach się opierasz? Bo to ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Czy ten "styl" to próba reaktywacji piwa warzonego w Polsce przed "potopem Pilsowym" ? Jeśli tak to na jakich źródłach się opierasz? Bo to ciekawe Nie. Jest to wycinek tego co sie warzylo w domach piwowarow domowych 10 i wiecej lat temu. Zreszta ciagle bym polecal to piwo kazdemu poczatkujacemu. Jest to piwo w miare latwe do uwarzenia i do tego w miare lekkie w odbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 A może są jakieś informacje dot. właśnie takich piw górnej fermentacji warzonych dawno temu na terenach Polski? W sumie jest po prostu Pils "uproszczony" przez zastosowanie drożdży górnej fermentacji. Nie ośmielił bym się tego uwarzyć, gdyby nie Wasze pochlebne opinie na temat tego "stylu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się