mcpol1 Posted December 29, 2012 Share Posted December 29, 2012 (edited) Witam Skroiłem sobie w Brewtargecie recepturę na Milk Stouta jak poniżej: Zastanawiam się tylko czy wystarczająco jest słodu karmelowego? Niestety to wszystko co posiadam. Czy ewentualnie mogę czymś zastąpić ten słód? No i czy taki zasyp jest prawidłowy? Co byście proponowali? Mam jeszcze trochę płatków owsianych, słod pale ale, pszeniczny, i te które są w recepturze. Planuję dodać 500 gr laktozy, i drożdże s-33 zacieranie: 52°C na 15 min 63°C na 20 min 72°C na 40 min 78°C na 10 min Poprawka nie 200gr carahell tylko karmelowy jasny strzegom 100EBC Edited December 29, 2012 by mcpol1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 29, 2012 Share Posted December 29, 2012 Bardziej bym się martwił brakiem jęczmienia palonego. sorashi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted December 29, 2012 Author Share Posted December 29, 2012 Czyli carafaII nie wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 29, 2012 Share Posted December 29, 2012 to za jasne będzie,jakiś brown wyjdzie nie stout. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 29, 2012 Share Posted December 29, 2012 Ilość słodu karmelowego wystarczająca(milk stout to nie jest mocno karmelowy styl), jak masz słód pale ale to byłby on raczej lepszy niż pilzneński, trochę pszenicznego można dać na polepszenie piany, ewentualnie zamiast pszenicznego trochę płatków. Niestety zasadniczym problemem jest brak palonego jęczmienia i mała ilość słodów palonych (jak nie masz jęczmienia to Carafy powinieneś dać co najmniej z 0,5 kg) oraz drożdże średnio pasują, najlepiej S-04, ewentualnie US-05, Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted December 29, 2012 Author Share Posted December 29, 2012 Czyli generalnie więcej słodu palonego. Karmelu starczy, można zamienić pilzneński na paleale. Na ten czas mam tylko s-33 i t-58 ale za 3 tygodnie będą inne drożdże i ewentualnie słody. Tak więc chcąc nie chcąc przekładam tę warkę na "później". Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 29, 2012 Share Posted December 29, 2012 Czyli generalnie więcej słodu palonego. Kanonicznie, w zasypie powinien być nie słód palony ale palone ziarno niesłodowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nachteil Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Też mam w planach warzenie stoutu, planowałem 4 kg pilzneńskiego, 1 kg monachijskiego, 0,2 kg carafa, 0,3 kg jęczmienia palonego i 0,4 kg płatków jęczmiennych. Czy tak już Waszym zdaniem będzie dobrze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 (edited) Jaka duża warka? Jeżeli 20 litrów to bardziej RISa otrzymasz... Edited December 30, 2012 by JacekKocurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
nachteil Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Jeszcze nie do końca panuję nad wydajnością, więc warki planuję nie na objętość, a na gęstość. Planowałem z tego zrobić ok. 12 Blg początkowe, jak wyjdzie za dużo, to nawet lepiej, będę refermentował rezerwą. Chodziło mi o proporcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Proporcje proporcjami ale słody barwiące i palony jęczmień dadzą co mają do objętości. Na 20 litrów dałbym połowę mniej barwiących składników Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted December 30, 2012 Author Share Posted December 30, 2012 (edited) No ja niestety przełoże swoją warkę. Słodu palonego mam tylko 0,25 kg i zero palonego jęczmienia. Chyba że wyjdzie z tego co posiadam coś takiego (ulubione piwo mojej LP) http://www.harmer.at...r_Export_dunkel Jest to ciemne i słodkie piwo o posmakach karmelowych. Aromat również karmelowo-delikatnie czekoladowy. Może kojarzyć się z podpiwkiem... o ile dobrze pamiętam smak podpiwku . Bardzo delikatna goryczka. Piwo w sumie w smaku aksamitne, pełne. Jednak żeby zrobić coś podobnego musiałbym zmniejszyć ilość słodów palonych a zwiększyć karmelowych. I tu chyba 200 grma karmelowego jasnego to może być za mało... Jestem w kropce ale chyba do póki nie poeksperymentuje to nie będę wiedział na czym stoję. Edited December 30, 2012 by mcpol1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted December 30, 2012 Author Share Posted December 30, 2012 Nawet nie wiem w jakim stylu to piwo umieścić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 (edited) Może http://www.wiki.piwo.org/Munich_Dunkel Z tego zasypu zrobisz jakiegoś Dunkela albo Czeskie Tmave ale potrzebujesz drożdży dolnej fermentacji i warunków na dolną fermentację. Edited December 30, 2012 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted December 30, 2012 Author Share Posted December 30, 2012 Może http://www.wiki.piwo.org/Munich_Dunkel Z tego zasypu zrobisz jakiegoś Dunkela albo Czeskie Tmave ale potrzebujesz drożdży dolnej fermentacji i warunków na dolną fermentację. No prawie by można ten styl zaakceptować, jednak piwo jest na tyle słodkie, że chyba jest dosładzane. Z samych słodów nie sądzę żeby można uzyskać taką słodycz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts