mcpol1 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Skroiłem sobie w Brewtargecie recepturę na Milk Stouta jak poniżej: Zastanawiam się tylko czy wystarczająco jest słodu karmelowego? Niestety to wszystko co posiadam. Czy ewentualnie mogę czymś zastąpić ten słód? No i czy taki zasyp jest prawidłowy? Co byście proponowali? Mam jeszcze trochę płatków owsianych, słod pale ale, pszeniczny, i te które są w recepturze. Planuję dodać 500 gr laktozy, i drożdże s-33 zacieranie: 52°C na 15 min 63°C na 20 min 72°C na 40 min 78°C na 10 min Poprawka nie 200gr carahell tylko karmelowy jasny strzegom 100EBC Edytowane 29 Grudnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Bardziej bym się martwił brakiem jęczmienia palonego. sorashi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Czyli carafaII nie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 to za jasne będzie,jakiś brown wyjdzie nie stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Ilość słodu karmelowego wystarczająca(milk stout to nie jest mocno karmelowy styl), jak masz słód pale ale to byłby on raczej lepszy niż pilzneński, trochę pszenicznego można dać na polepszenie piany, ewentualnie zamiast pszenicznego trochę płatków. Niestety zasadniczym problemem jest brak palonego jęczmienia i mała ilość słodów palonych (jak nie masz jęczmienia to Carafy powinieneś dać co najmniej z 0,5 kg) oraz drożdże średnio pasują, najlepiej S-04, ewentualnie US-05, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Czyli generalnie więcej słodu palonego. Karmelu starczy, można zamienić pilzneński na paleale. Na ten czas mam tylko s-33 i t-58 ale za 3 tygodnie będą inne drożdże i ewentualnie słody. Tak więc chcąc nie chcąc przekładam tę warkę na "później". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Czyli generalnie więcej słodu palonego. Kanonicznie, w zasypie powinien być nie słód palony ale palone ziarno niesłodowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Też mam w planach warzenie stoutu, planowałem 4 kg pilzneńskiego, 1 kg monachijskiego, 0,2 kg carafa, 0,3 kg jęczmienia palonego i 0,4 kg płatków jęczmiennych. Czy tak już Waszym zdaniem będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Jaka duża warka? Jeżeli 20 litrów to bardziej RISa otrzymasz... Edytowane 30 Grudnia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Jeszcze nie do końca panuję nad wydajnością, więc warki planuję nie na objętość, a na gęstość. Planowałem z tego zrobić ok. 12 Blg początkowe, jak wyjdzie za dużo, to nawet lepiej, będę refermentował rezerwą. Chodziło mi o proporcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Proporcje proporcjami ale słody barwiące i palony jęczmień dadzą co mają do objętości. Na 20 litrów dałbym połowę mniej barwiących składników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) No ja niestety przełoże swoją warkę. Słodu palonego mam tylko 0,25 kg i zero palonego jęczmienia. Chyba że wyjdzie z tego co posiadam coś takiego (ulubione piwo mojej LP) http://www.harmer.at...r_Export_dunkel Jest to ciemne i słodkie piwo o posmakach karmelowych. Aromat również karmelowo-delikatnie czekoladowy. Może kojarzyć się z podpiwkiem... o ile dobrze pamiętam smak podpiwku . Bardzo delikatna goryczka. Piwo w sumie w smaku aksamitne, pełne. Jednak żeby zrobić coś podobnego musiałbym zmniejszyć ilość słodów palonych a zwiększyć karmelowych. I tu chyba 200 grma karmelowego jasnego to może być za mało... Jestem w kropce ale chyba do póki nie poeksperymentuje to nie będę wiedział na czym stoję. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Nawet nie wiem w jakim stylu to piwo umieścić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Może http://www.wiki.piwo.org/Munich_Dunkel Z tego zasypu zrobisz jakiegoś Dunkela albo Czeskie Tmave ale potrzebujesz drożdży dolnej fermentacji i warunków na dolną fermentację. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Może http://www.wiki.piwo.org/Munich_Dunkel Z tego zasypu zrobisz jakiegoś Dunkela albo Czeskie Tmave ale potrzebujesz drożdży dolnej fermentacji i warunków na dolną fermentację. No prawie by można ten styl zaakceptować, jednak piwo jest na tyle słodkie, że chyba jest dosładzane. Z samych słodów nie sądzę żeby można uzyskać taką słodycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się