Jomal Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Witam, chciałbym rozpocząć swoją przygodę z domowym wyrobem piwa, ale nie wiem czy opłaca sie kupić któryś z tych zestawów, macie jakieś doświadczenia z tymi sprzedawcami i sprzętem ? Może pojedyńczo kompletować ? Na początku chciałbym sie wprawić w robieniu piwa z brewkitów, dopiero po nabraniu wprawy za samodzielne warzenie. Czy niezbędne mi bedą 2 fermetatory czy wystarczy 1 ? Oto linki jakie znalazłem proszę o ustosunkowanie sie Pozdrawiam http://www.browamato...1166&sortuj=kod http://www.alepiwo.p...wy-optimum.html http://nomart.redcar...-i-nalewek.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Myśle,że to rozwieje twoje wątpliwości http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo Edytowane 2 Stycznia 2013 przez slawek1k Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Jakiś czas temu stanąłem przed tym samym problemem. Moim dylematem było to czy mnie wciągnie:); postąpiłem tak jak opisałem w tym poście: http://www.piwo.org/...go/#entry180499 ale wzorowałem się na zestawie startowym z browamatora (moim zdaniem dwa fermentory minimum, w tym jeden z kranikiem - ja skompletowałem trzy pojemniki w tym jeden z kranikiem do rozlewu do butelek) zachęcam do zaczęcia z zacieraniem - też się długo zbierałem, ale nie żałuję Edytowane 2 Stycznia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 (edytowane) http://www.homebrewi...mini-p-249.html bierz kolego TO cena najlepsza, aktualnie fermentuje u mnie trzecia warka, na początek do brewkitów nic więcej ci nie potrzeba Edytowane 2 Stycznia 2013 przez gaim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zanim cokolwiek zaczniesz kupować poświęć z weekend lub dwa na czytanie - tutaj (na forum jak i na wiki) oraz na browar.biz jest masa wiedzy, która bardzo się przyda by wiedzieć co i dlaczego. Jak już poczytasz i co nieco się w głowie poukłada to już mniej więcej będziesz wiedział co ze sprzętu jest niezbędnie potrzebne, a z czym możesz poczekać do kolejnych zakupów. Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Ja kupiłem zestaw startowy taki: fermentator z kranikiem kapslownica greta balinomierz termometr mieszadło kapsle rurka fermentacyjna + brewkit Coopers English Bitter oraz Mistr Sladek - zamiast cukru - i takie drogie to nie było ! Na początek potrzebujesz tylko tyle. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez franc Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Ja na Twoim miejscu brałbym tak (ceny z HB): - kapslownica stołowa - 127 pln (nawet jak nie będziesz chciał się dalej bawić w piwowarstwo, to taką kapslownicę masz szansę jeszcze sprzedać komuś, choćby na naszej giełdzie) - fermentator ze skalą - 22,18 pln - fermentator z kranikiem, rurką i uszczelką - 35 pln (pokrywę z rurką z tego fermentatora przełożysz do tego zwykłego i w nim będziesz prowadził fermentację, a ten posłuży Ci do rozlewu) - kapsle 100 szt - 5,10 pln - wąż igielitowy do rozlewy - 2 x 3,01 pln (to chyba dziesiątka, osobiście wolałbym ósemkę) - areometr - 15,13 pln - nadwęglan sodu 100 g - 4,50 pln (lub ACE w sklepie, co Ci tam wygodniej) Będziesz jeszcze potrzebować wagę - jak nie masz to na allegro lub w jakimś sklepie, przyda się później przy zacieraniu. Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Są wymierne efekty stosowania dodatkowego zbiornika do rozlewania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Są wymierne efekty stosowania dodatkowego zbiornika do rozlewania? Chodzi o pojemnik z kranikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Tak, bo jedni mowią, że styknie jeden a inni, że lepiej od razu kupić dwa.Zakładam, że nie będe robił z zacieraniem tylko z brew kitów (mogę się mylić, ale nie wyobrażam sobie tyle roboty z gotowaniem , studzeniem itd. a piwko lepsze od koncerniaka mi wystarczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Oczywiście, że są. Jeden weź se z bez kranu na burzliwą, drugi z kranem na cichą i trzeci też z kranem bo se z cichej przelejesz, zmieszasz z cukrem i do butelek, Albo zawsze jak będziesz miał jedno na cichej to możesz już zacząć drugie robić. Zrób se jeden z brew kita, a potem zacieranie (Bo zacieranie jest proste! ) Edytowane 3 Stycznia 2013 przez dovierny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Tak, bo jedni mowią, że styknie jeden a inni, że lepiej od razu kupić dwa.Zakładam, że nie będe robił z zacieraniem tylko z brew kitów (mogę się mylić, ale nie wyobrażam sobie tyle roboty z gotowaniem , studzeniem itd. a piwko lepsze od koncerniaka mi wystarczy). Dwa to minimum, nawet jeśli nie robisz cichej. W jaki sposób chcesz rozlewać piwo bez drugiego fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Może ma balon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Mam balon ale ma ok 15l Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 W jaki sposób chcesz rozlewać piwo bez drugiego fermentora? Ja na początku miałem tylko jeden fermentor z kranikiem i rurką i musiałem sobie jakoś radzić Jakiś czas wcześniej ustawiałem fermentor w miejscu rozlewu, żeby opadło co się wzburzyło przy przenoszeniu. Cukier miarką do każdej butelki i rozlew.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Mam balon ale ma ok 15l No to 5tkę rozlewaj bez cichej albo w plastik na kontrolę, a 15 na cichą do balonu i wszystko gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Dwa fermentatory to minimum, to nie jest jakiś duży wydatek ale bardzo ułatwia sprawę. Wiem, że się obawiasz czy Ci się hobby spodoba i nie chcesz dużo inwestować ale mam prawie 100% pewności, że nie długo zaczniesz pisać jaki śrutownik kupić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Mam balon ale ma ok 15l No to 5tkę rozlewaj bez cichej albo w plastik na kontrolę, a 15 na cichą do balonu i wszystko gra. Uwaga piwowarstwo wciąga, za kilka tygodni stwierdzisz że 10 pojemników to mało faktycznie 5l możesz zabutelkować, ale pytanie brzmiało Są wymierne efekty stosowania dodatkowego zbiornika do rozlewania? Posiadanie dodatkowego pojemnika usprawnia pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Ok, 2 to minimum ale moze od razu 3, jak tu kolega pisał - 30 zł to nie majatek. ......jak będziesz miał jedno na cichej to możesz już zacząć drugie robić. Np. nastawiam pszenicznego (Coopers BrewMaster - Wheat Pszeniczne), które szybciej się nadaje.Robie (stosunkowo) mocne IPA, które wymaga dłuzszego leżakowania.Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Ma sens Apetyt rośnie w miarę picia i robienia raz lepszych, raz gorszych piw. Też miałem takie dylematy, a teraz w siedmiu fermentorach pracuje piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Ma sens Apetyt rośnie w miarę picia i robienia raz lepszych, raz gorszych piw. Też miałem takie dylematy, a teraz w siedmiu fermentorach pracuje piwko OMG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Od października mam kupione cztery fermentatory i w tym miesiącu muszę dokupić dwa kolejne. Zaczynałem od jednego z kranikiem i taki na jedną warkę z gotowca wystarczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Bardzo podoba mi się ten miszung :smilies: Każdy coś doradza a kolega mętlik w głowie ma :lol: Właściwie jak wybierzesz to będzie dobrze - skoro będziesz robił z brewkitów na początek to wystarczy jeden a w miarę nabierania doświadczenia i chęci będziesz kompletował resztę sprzętu ( u mnie zdało to egzamin i z jednego fermentatora mam 4 dwa garce i bóg wie jeszcze jakiej innej drobnicy ). Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Dwa to minimum, nawet jeśli nie robisz cichej. W jaki sposób chcesz rozlewać piwo bez drugiego fermentora? wężykiem/ rurką do butelek- a to tak nie można czy nie wskazane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zapomniałem o jeszcze jednej istotnej rzeczy: http://www.homebrewing.pl/rurka-do-rozlewu-zaworkiem-grawitacyjnym-p-96.html Jeżeli chodzi o szklany balon, to nadaje się on do cichej fermentacji, natomiast do burzliwej go lepiej nie używać, bo ciężko będzie go domyć. Uważam jednak, że jeżeli robisz brewkity, to możesz sobie na razie odpuścić cichą fermetację. Jomal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się