radekw Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Gratuluje i przy warzeniu weizena pewnie uzyje Twojej receptury Receptura jest do twojej dyspozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Ale nr 41 to Tripel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Ale nr 41 to Tripel pomyliłem się w emocjach, oczywiście warka 40 , poprawione Edytowane 17 Listopada 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 NIe sprawdzałem, ale powinny być jeszcze 2 butelki zwycięskiego weizena w łódzkim depozycie u Agnieszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Gratulacje! Weizen na WB, a ja na drożdże zwalałem winę, że nie wychodzi. Trzeba się będzie bardziej przyłożyć do temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Bardzo dziękuje , uparłem się na te wubeki i udało się coś z nich wycisnąć. już lipcowa warka była niezła, ale jak to w lipcu, temp fermentacji trochę za wysoka i estry wyszły takie zgniłobananowe i drugą połowę słodów dałem za wcześnie. Edytowane 18 Listopada 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Warka 42-stout owsiany własnie został rozlany, dałem na cichą troche citry, jakieś 25 gram, i delikatnie czuc to w aromacie. Podejrzewam że efekt będzie taki jak w pitym przeze mnie niedawno imperialnym stoucie z nogne. Po otwarciu będzie delikatny aromat który później sie ulotni. Byłem ciekaw jak odfermentują mangrowe jack's M-07. To pierwsza warka na nich. Z 14 blg zeszły do 2 czyli ostro pożarły, faktycznie są dość czyste smakowo i aromatycznie, choc do końca da się to ocenić jak piwo dojrzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Warka 44-Cascadian dark ale, vel Black ipa, vel American black ale 5kg-pale ale 0,5kg-monachijski 0,5 kg carahel 0,2 kg buiscuits 0,4 kg carafa II special 66-68 C - 1 godzina, na ostatnie 10 minut wsypany słód palony, podgrzanie do 78 C i filtracja 60 min. 15g Chinok 40 min. 10g Chinook 30 min 15g Amarillo i 15 g Centencial 5 min. 15g Amarillo i 15g Centencial i 11g Chinook i taka sama ilość pójdzie na cichą Pierwszy raz robię piwo w tym stylu, zobaczymy co i jak wyjdzie. Aha drożdże mangrowe jack's m-07, gęstwa po stoucie. Zapomniałem dodać,że wyszło 20l. 16blg Edytowane 2 Grudnia 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Warka 43-dubbel zabutelkowany, trudno coś teraz powiedzieć, do konsumpcji minie parę miesięcy ale smak jest obiecujący, blg końcowe 2. Warka 44- black ipa poszła na cichą, i na ten moment tez wydaje się zmierzać w dobrym kierunku. Trzeba zrobić zakupy, wszak wolne dni będą i poszaleć w kuchni byłoby w dobrym tonie. Może coś dobrego wyjdzie w swiątecznej atmosferze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Warka 45 - single hop Sybilla (szyszka 2013) 5kg-pale ale strzegom 0,5kg-carahel weyerman 63C-30 min 71C-30 min wygrzew w 76 stopniac C wysładzanie: 3x5 litrów chmielenie: 30g na 60 min. 50 g na 30 min 60 g na 5 min. 60 g dam na sitko i będę przez to przelewał do fermentora gorącĄ brzeczkę. Celuje w jakieś 15 blg. Użyje drożdży s-33. Ale użyje je dopiero rano. niestety za bardzo pospieszyłem filtrację i wyszło tylko 13,5 blg, skandalicznie słaba wydajność , nic to, poprostu nie da się warzyc szybko, swoje przy garach trzeba odstać. I tą sensacją koncze na dziś. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Warka 46 - Robust porter 16 blg 4kg-pilzn.strzegom 1kg-monach.weyerman typ II 1kg-płatki owsiane, skleikowane uprzednio, oczywiście wiedziałem czym grozi uzycie takiej ilości płatków i jak to w takich przypadkach bywa, obawy okazały sie w pełni uzasadnione. 0,2kg caramunich typ III 0,2kg special B 0,2kg cararoma 0,2kg karmelowy ciemny 600 0,1kg carafa special typ III 0,1kg jeczmień palony dodany przed wygrzewaniem 63C-30 min 72C-30 min wygrzew 76C 50g-fuglles na 60 min. 30g-feglles na 5 min. wyszło 20 litrów 15,5-16 blg, jak wystygnie, zaprzęgniemy do pracy safale-04 Edytowane 28 Grudnia 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Rozłałem dzis warkę 45- single hop sybilla i może nie byłoby w tym nic ciekawego, ale zmierzyłem baling i wierzyć mi sie niechciało że s-33 zeszły z 13,5 do 3. Robiłem troche piw na nich ale takiego wyniku jeszcze nie miałem, tym razem zadbałem o dokładne natlenowanie i zrobiłem starter z drożdży z saszetki i w tym upatruje źródła tak "głebokiego" jak na te drożdże odfermentowania. Tylko że akurat tym razem nie zależało mi na takim odfermentowaniu, liczyłem na 4, żeby choc trochę przypominało zielony plon, a tak może być zbyt wytrawne. Zobaczymy , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 no mnie też ostatnio zaskoczyły te drożdżaki: z 12,5 na 2,5, z 13 na 3,2, z 11,1 na 1,58 zeszły, wiec wg opinii, że słabo odfermentowują, jak się to ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Bo do tej pory tak było, robiłem na nich alty, wity i grodziskie i zawsze odfermentowanie było kiepskie, czyżby producent cos zmienił? Teraz juz nie wiem jak z nimi postepować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 47 American stout- wersja na 10 litrów 3kg-pale ale 0,15kg-cararoma 0,15kg-karmelowy ciemny 600 0,25kg-płatki owsiane 0,5kg- carafa III special 0,1kg-jeczmień palony zadany przed wygrzewem zacieranie 68C do 65C jedna godzina wygrzew 78C wysładzanie 7,5 litra 10g simcoe na 60 min. 15g simcoe na 30 min 20g simcoe 3 min. wyszło 10 littrów 16 blg. Jak wystygnie zadam safale piątki. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Warka 48 - Weizen Uwarzona wczoraj 12.01.14r. Zasyp i wykonanie takie jak przy warce 40, nie będe więc opisywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Warka 49 Brown porter 2,5 kg pale ale castle malting 0,4 kg brown fawcet 0,1 kg pszenica prażona 0,25 kg płatki owsiane S-04 gęstwa z robust portera 66-68 C jedna godzina, wygrzew w 76C kilka minut Wysładzanie 9 litrów w dwóch porcjach 20g Fuggles na 60 min. 30g na 5 minut wyszło 13,5 litra 12,5 blg. ostatecznie uzyłem gestwy US-05, s-04 mocno pachniała kiszonymi ogórkami Edytowane 3 Lutego 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Warka 48 - Weizen Uwarzona wczoraj 12.01.14r. Zasyp i wykonanie takie jak przy warce 40, nie będe więc opisywał. Opisywać nie musisz, ważne, żebyś dał spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 DAm, dam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Warka 50 APA Simcoe 2,5kg pale ale castle malting 1 kg monach steinbach 66-68 C godzina Wygrzew 77 C 5 minut wysładzanie 2 razy po 5 litrów 10 g simcoe 60 min. 20 g simcoe 30 min. 20 g na 2 min. trochę mało ale więcej nie miałem, na cichą też nic nie dam wyszło 15 litrów 12 blg, użyje gestwy us-05 po brown porterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Warka 51 Single hop Kohatu ( szyszka 2013 ) 13 blg 18.02.2014 3kg pils castle malting 1 kg monach steinbach 0,2 kg cara blond castle malting 66-68 C jedna godzina 77 C wygrzew 30 g kohatu na 60 min. 30 g na 30 min. 40 g na 2 min Wyszło jakies 16 litrów, Zaraz zadam us-05 uwodnione z saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Uwaga będę się chwalił, mam drugie miejsce w weizenie na białej wronie na słowacji, hura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Wielkie Gratulacje. Receptura taka sama jak ta zwycięska w Poznaniu? Wyrósł nam w Łodzi fachowiec od bawarskiej pszenicy. Brawo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Dziękuje. Taka sama, tylko temperatura fermentacji niższa bo 19 stopnni, ta z konkursu w poznaniu była fermentowana w 21-22 stopniach i według mnie była lepsza. Edytowane 24 Lutego 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się