Skocz do zawartości

Browar Ignaczew


Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziękuje , uparłem się na te wubeki i udało się coś z nich wycisnąć. :smilies: już lipcowa warka była niezła, ale jak to w lipcu, temp fermentacji trochę za wysoka i estry wyszły takie zgniłobananowe i drugą połowę słodów dałem za wcześnie.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 42-stout owsiany własnie został rozlany, dałem na cichą troche citry, jakieś 25 gram, i delikatnie czuc to w aromacie. Podejrzewam że efekt będzie taki jak w pitym przeze mnie niedawno imperialnym stoucie z nogne. Po otwarciu będzie delikatny aromat który później sie ulotni.

Byłem ciekaw jak odfermentują mangrowe jack's M-07. To pierwsza warka na nich. Z 14 blg zeszły do 2 czyli ostro pożarły, faktycznie są dość czyste smakowo i aromatycznie, choc do końca da się to ocenić jak piwo dojrzeje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 44-Cascadian dark ale, vel Black ipa, vel American black ale

 

5kg-pale ale

0,5kg-monachijski

0,5 kg carahel

0,2 kg buiscuits

0,4 kg carafa II special

 

66-68 C - 1 godzina, na ostatnie 10 minut wsypany słód palony, podgrzanie do 78 C i filtracja

 

60 min. 15g Chinok

40 min. 10g Chinook

30 min 15g Amarillo i 15 g Centencial

5 min. 15g Amarillo i 15g Centencial i 11g Chinook i taka sama ilość pójdzie na cichą

 

Pierwszy raz robię piwo w tym stylu, zobaczymy co i jak wyjdzie. :)

Aha drożdże mangrowe jack's m-07, gęstwa po stoucie.

 

Zapomniałem dodać,że wyszło 20l. 16blg

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 43-dubbel zabutelkowany, trudno coś teraz powiedzieć, do konsumpcji minie parę miesięcy ale smak jest obiecujący, blg końcowe 2.

Warka 44- black ipa poszła na cichą, i na ten moment tez wydaje się zmierzać w dobrym kierunku.

Trzeba zrobić zakupy, wszak wolne dni będą i poszaleć w kuchni byłoby w dobrym tonie. Może coś dobrego wyjdzie w swiątecznej atmosferze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 45 - single hop Sybilla (szyszka 2013)

 

 

5kg-pale ale strzegom

0,5kg-carahel weyerman

 

63C-30 min

71C-30 min

wygrzew w 76 stopniac C

 

wysładzanie: 3x5 litrów

chmielenie: 30g na 60 min.

50 g na 30 min

60 g na 5 min.

60 g dam na sitko i będę przez to przelewał do fermentora gorącĄ brzeczkę. Celuje w jakieś 15 blg. Użyje drożdży s-33. Ale użyje je dopiero rano.

 

niestety za bardzo pospieszyłem filtrację i wyszło tylko 13,5 blg, skandalicznie słaba wydajność :), nic to, poprostu nie da się warzyc szybko, swoje przy garach trzeba odstać. I tą sensacją koncze na dziś. ;)

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 46 - Robust porter 16 blg

 

 

4kg-pilzn.strzegom

1kg-monach.weyerman typ II

1kg-płatki owsiane, skleikowane uprzednio, oczywiście wiedziałem czym grozi uzycie takiej ilości płatków i jak to w takich przypadkach bywa, obawy okazały sie w pełni uzasadnione.

0,2kg caramunich typ III

0,2kg special B

0,2kg cararoma

0,2kg karmelowy ciemny 600

0,1kg carafa special typ III

0,1kg jeczmień palony dodany przed wygrzewaniem

 

63C-30 min

72C-30 min

wygrzew 76C

 

50g-fuglles na 60 min.

30g-feglles na 5 min.

 

wyszło 20 litrów 15,5-16 blg, jak wystygnie, zaprzęgniemy do pracy safale-04

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozłałem dzis warkę 45- single hop sybilla i może nie byłoby w tym nic ciekawego, ale zmierzyłem baling i wierzyć mi sie niechciało że s-33 zeszły z 13,5 do 3.

Robiłem troche piw na nich ale takiego wyniku jeszcze nie miałem, tym razem zadbałem o dokładne natlenowanie i zrobiłem starter z drożdży z saszetki i w tym upatruje źródła tak "głebokiego" jak na te drożdże odfermentowania.

Tylko że akurat tym razem nie zależało mi na takim odfermentowaniu, liczyłem na 4, żeby choc trochę przypominało zielony plon, a tak może być zbyt wytrawne.

Zobaczymy :),

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 47 American stout- wersja na 10 litrów

 

3kg-pale ale

0,15kg-cararoma

0,15kg-karmelowy ciemny 600

0,25kg-płatki owsiane

0,5kg- carafa III special

0,1kg-jeczmień palony zadany przed wygrzewem

 

zacieranie 68C do 65C jedna godzina

wygrzew 78C

wysładzanie 7,5 litra

 

10g simcoe na 60 min.

15g simcoe na 30 min

20g simcoe 3 min.

 

 

wyszło 10 littrów 16 blg. Jak wystygnie zadam safale piątki.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 49 Brown porter

 

2,5 kg pale ale castle malting

0,4 kg brown fawcet

0,1 kg pszenica prażona

0,25 kg płatki owsiane

S-04 gęstwa z robust portera

 

66-68 C jedna godzina, wygrzew w 76C kilka minut

Wysładzanie 9 litrów w dwóch porcjach

 

20g Fuggles na 60 min.

30g na 5 minut

 

wyszło 13,5 litra 12,5 blg.

 

ostatecznie uzyłem gestwy US-05, s-04 mocno pachniała kiszonymi ogórkami

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 50 APA Simcoe

 

2,5kg pale ale castle malting

1 kg monach steinbach

 

66-68 C godzina

Wygrzew 77 C 5 minut

wysładzanie 2 razy po 5 litrów

 

10 g simcoe 60 min.

20 g simcoe 30 min.

20 g na 2 min. trochę mało ale więcej nie miałem, na cichą też nic nie dam

 

wyszło 15 litrów 12 blg, użyje gestwy us-05 po brown porterze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 51 Single hop Kohatu ( szyszka 2013 ) 13 blg 18.02.2014

 

 

3kg pils castle malting

1 kg monach steinbach

0,2 kg cara blond castle malting

 

66-68 C jedna godzina

77 C wygrzew

 

30 g kohatu na 60 min.

30 g na 30 min.

40 g na 2 min

 

Wyszło jakies 16 litrów, Zaraz zadam us-05 uwodnione z saszetki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje. Taka sama, tylko temperatura fermentacji niższa bo 19 stopnni, ta z konkursu w poznaniu była fermentowana w 21-22 stopniach i według mnie była lepsza.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.