Skocz do zawartości

braumeister system - jak zbudować


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

@longmen, w takim wykonaniu jak na zdjęciach wszystkie graty + sterownik kosztowały mnie w granicach 2000 PLN. Pewnie można trochę taniej. Do tego trzeba dorzucić robociznę. Ze wszystkim nie zmieściłem się w 3000 PLN :| , ale myślę że jak bym robił drugi raz, to bym tej sumy nie przekroczył.

@bnp, jutro się zabieram za izolowanie, dziś podczas rozruchu zagotowanie wody trwało baaaaardzo długo :)

Edytowane przez lech.zywiec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lechu

miałeś, jak gadaliśmy ustawione 2 kW na grzałce to nic dziwnego. Ja mam 3 kW a Ty 4 kW więc się nie martw. Będzie dobrze.

szacuję ze przy nieizolowanym kegu i rurkach cyrkulacyjnych masz straty koło 25 % . Jak zaizolujesz to będą max 10 %. Mimo małej powierzchni rurek od pompy ( cyrkulacyjnych) są tam olbrzymie straty ciepła.

 

Tylko się nie zdziw po 2 miesiącach i kilku/ kilkunastu warkach jak przyjdzie rachunek za prąd :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też swój (kolejny z tej serii) odebrałem od spawacza. Teraz jestem na wyjeździe, ale w maju powinienem go też uruchomić. Nabyłem drogą kupna nawet taką samą pralkową pompę. Wygląda na bardziej odporną na zanieczyszczenia niż solarowa. Czy będziesz stosował jakiś specjalny sposób uzdatniania/oczyszczania jej plastiku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy będziesz stosował jakiś specjalny sposób uzdatniania/oczyszczania jej plastiku?

Faktycznie, brak atestu do spożywki na te pompki jest najsłabszym punktem całego układu. W ramach doczyszczenia sprzętu zrobiłem 1 gotowanie z OXY i jedno z kwaskiem cytrynowym i tu mi się pomysły skończyły. Masz jakieś propozycje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie Panowie. Nic się nie dzieje. ludzie stosują te pompy od dłuższego czasu i nic się nie dzieje.

ma ją np Marian i Zbynekk. Ja dla przezorności nie stosuję cyrkulacji brzeczki podczas warzenia. Uznałem że za wysoka temp. dla pompy.

można zastosować pompę od zmywarki ale możne być za silna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sprzęt rozdziewiczony, sprawdzony i jako tako poznany.

Pierwsza warka Polskie Ale - miałem problem z zacieraniem, jak się później okazało przyczyny były dwie: za duża moc grzania i złe ześrutowanie słodu.

Druga warka Witt. Zasyp 5kg słodu, 3 kg pszenicy, 1 kg owsa. Wbrew obawom żadnych problemów z zacieraniem i filtracją.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego systemu ze względu na łatwość obsługi i niewielkie wymiary.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że nikt się nie pogniewa jak podepnę się do tematu. Przy budowie swojego kociołka wszyszedłem z trochę innych założeń i materiałów.

Podstawą jest keg 50l, lecz do góry dnem, grzałki przepływowe 2szt po 1800W, środek z tanku po Coli 18L, z odciętą górą, łączenie na gwincie 3".

Dolne sito będzie swobodnie spoczywać na dnie tanku, górne będzie zamocowane (jeszcze nie zdecydowałem się do końca w jaki sposób).

Przetłaczać brzeczkę będzie pompa od zmywarki (dużo wydajniejsza od pralkowych) z wgrzanymi króćcami z gwintem.Jeśli się nie sprawdzi, mam zamiar zrobić pompę z nierdzewki, bazując na silniku od zmywarkowej.

Do grzałek dospawane są nyple 1" i całość skręcona jest na gwintach, by niełączyć grzałek gumowym wężem jak w zmywarce.

Czy założenia słuszne, zobaczymy jak ukończę projekt. Może dorzuciłby ktoś jakieś konstruktywne spostrzeżenia, sugeste, bądź krytykę.

Link do zdjęć poniżej.

https://picasaweb.google.com/fotymarcin/BaumeisterPoMojemu?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNX6nLmboMbn-wE&feat=directlink

Będę się starał dorzucać zdjęcia wraz z postępem prac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do kolegów posiadających już klony baumeistra, jaki macie sterownik?

Zastanawiam się nad tym od Boleckiego, ale może jest jakieś tańsze, bądź praktyczniejsze rozwiązanie?

Rozważałem też budowę czegoś na atmedze, ale nigdy nie bawiłem się w programowanie mikroprocesorów i trochę szkoda mi wolnego czasu (którego mam niewiele) na takie eksperymenty.

Pisałem też do Sunrivera, który już taki projekt budował, ale nie był pewny czy posiada jeszcze dokumentację i temat się urwał.

Co do uruchamiania wszelkich urządzeń do warzenia piwa, z tego co wiem od technologa od instalacji browarniczych, warto każde nowe urządzenie, bądź instalację przepłukać dokładnie ok 5% kwasem azotowym w celu pasywacji.

Warunkiem jest to by była wykonana ze stali KO lub plastików odpornych na działanie kwasów. Z tego co wiem, to PP jest jednym z takich plastików, a z niego jest wykonana większość pomp pralkowych jak i zmywarkowych.

W razie wątpliwości rodzaj plastiku powinien być wytłoczony na korpusie pompy.

Zastanawiam się także nad wyposarzeniem swojego kociołka w whirpool.

W tym celu środek jest obniżony względem dna, by miał się gdzie formować stożek osadów.

Zamierzam dołożyć w dnie kolejny króciec np 3/4" zakończony kolanem skierowanym na stałe w jedną stronę.

Po wystudzeniu brzeczki i wyciągnięcu chłodnicy (nie zamierzam jej montować na stałe), odciąłbym zaworem środkowy wlot i puścił strumień z pompy na ten dodatkowy, zakończony kolanem, by robił prąd wirowy.

Po odłączeniu pompy i ustabilizowaniu się stożka osadu, zrzucałbym go (osad) zaworem już bez użycia pompy przez środkowy wlot.

Myślę, że będzie to bardziej jasne, ak się zabiorę za montaż dolnej części.

Oczywiście dorzucę zdjęcia o czym poinformuję w tym wątku.

Prosiłbym o jakiekolwiek sugestie, czy takie rozwiązanie ma sens, czy może nie komplikować sprawy tym whirlpoolem.

Zasugerowałem się torchę tym, że profesjonalnie korzysta się z tego rozwiązania, także coś w tym musi być.

Nie widziałem jeszcze na ile w praktyce jest to skuteczne, ale to tylko kwestia czasu.

Na dniach odpalamy w pracy warzelnię 10Hl, wyposażoną w whirlpool.

Póki co czekam na sugestie bardziej doświadczonych kolegów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do sterownika to masz 3 opcje

zbudować sobie samemu ( ja pośrednio sobie tak zrobiłem ) http://www.piwo.org/topic/8300-sterownik-do-warzenia-i-zacierania-piwa-bnp/

-kupić u bolka

-kupić w firmie pamel

 

temat w whirlpoolem to dobry pomysł, u mnie po wychłodzeniu cyrkuluję pompą na zaworze spustowym a później zlewam z nad osadu ale twój pomysł jest lepszy

 

pytanko: masz już sita ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

whirlpool:

Nie mam jeszcze, ale zastanawiam się nad rurką wkręconą do dolnego otworu kotła.

Będzie wystawała kilka cm nad dno.

Chłodzenie trochę trwa i myślę, że wszystkie osady opadną poniżej rurki.

Wcześniej miałem garnek z kranikiem i wyglądało, że osady były poniżej kranika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wszystko się zgadza bo tak tez jest i ummie ale kolega hexx jeżeli dobrze rozumiem chce usunąć osady podobnie jak to się robi w fermentatorze stożkowym to juz naprawdę pomysł ciekawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do sit, na początek posłuży blacha perforowana, z kwasówki.

Ciężko mi określić jej wymiary, bo zdobyczna od znajomego.

Ma około 1mm grubości i oczka ok 1,5mm.

Jeśli się nie spisze, dam sita z drugiego arkusza z otworami ok 3mm i jak w oryginale wstawię po jeszcze jednym drobniejszym przed każde z sit.

Przyszłościowo zamierzam dać na laser dociąć z kwasówki z podłużnymi wąskimi szczelinami zamiast okrągłych otworów.

Jak będę miał chwilę, pomierzę sówmiarką, jakiej szerokości są szczeliny w sicie kotła zaciernego w dużej warzelni.

Jeśli montują takie seryjnie, to myślę, że będzie to najlepsze odniesienie, bo jak czytam na forach, to każdy podaje inne rozmiary szczelin w sicie jako najlepsze.

Póki co postęp prac mizerny jak na fotkach. Czasu brakuje.

Postaram się wstawić jeszcze fotkę tej blachy na sita, ale to nie w tej chwili.

Co do pomysłu na osady, to jest bardziej jak w whirlpoolu.

W fermentatorach, przez stożek zrzuca się tylko osady grawitacyjne, bez pola wirowego.

Jak już ruszymy z browarem, to może zamieszczę fotki oryginalnego whirlpoola, z dużej warzelni.

Póki co zostały nam drobne podłączenia i wszelkie odbiory (celny, Sanepid itd.).

Po odbiorach dopiero będzie uruchomienie warzelni przez kogoś od producenta i myślę, że po tym będę mógł śmiało "opstrykać" jak to wygląda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już ruszymy z browarem, to może zamieszczę fotki oryginalnego whirlpoola, z dużej warzelni.

Póki co zostały nam drobne podłączenia i wszelkie odbiory (celny, Sanepid itd.).

Po odbiorach dopiero będzie uruchomienie warzelni przez kogoś od producenta i myślę, że po tym będę mógł śmiało "opstrykać" jak to wygląda.

 

No pięknie :) Może wrzuć też jakieś info co do tej inwestycji w dziale http://www.piwo.org/forum/65-polskie-browary-rzemieslnicze/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Materiał na moje sita

post-6089-0-24255000-1369539074_thumb.jpg post-6089-0-05236900-1369539075_thumb.jpg post-6089-0-59354900-1369539075_thumb.jpg post-6089-0-09590200-1369539076_thumb.jpg

materiał na sita super ale musisz jeszcze dać od stony słodu gęstą siatkę max . 1mm oczko ( nie doczytałem całego tekstu ) ja mam sita główne oczko 3mm i siatkę ok 1mm , wydaje mi się że lepsza filracja bedzie w takiej opcji

Edytowane przez pepe11
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym celu środek jest obniżony względem dna, by miał się gdzie formować stożek osadów.

Prosiłbym o jakiekolwiek sugestie, czy takie rozwiązanie ma sens, czy może nie komplikować sprawy tym whirlpoolem.

Zasugerowałem się torchę tym, że profesjonalnie korzysta się z tego rozwiązania, także coś w tym musi być.

Jeśli masz obniżony środek (podobnie jak w kegu?) to zastosuj "druciaka" wg. mojego pomysłu. Odkręcasz zawór i spuszczasz klarowną brzeczkę.

Co do sit, na początek posłuży blacha perforowana, z kwasówk

Nie polecam blachy perforowanej. Lepiej ponacinać szczeliny w blasze. Młóto idealnie pasuje do okrągłych otworów :(
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.