bwie Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 wspierasz rodzimy handel i gwarancja jest Jaki rodzimy handel (ktoś refraktometry w PL produkuje ) - te wszystkie wynalazki są z Chin tylko pośrednik zarabia drugie tyle!!!! a gwarancja taka, że wymienią Ci na jeden z tysiąca innych z kontenera z Chin. Ale Vat i podatki płacone w RP kolego ja już i tak sporo podatków w PL płacę .... między innymi podatek M. Belki wprowadzony przejściowo na 2-3 lata dziesięć lat temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 wspierasz rodzimy handel i gwarancja jest Jaki rodzimy handel (ktoś refraktometry w PL produkuje ) - te wszystkie wynalazki są z Chin tylko pośrednik zarabia drugie tyle!!!! a gwarancja taka, że wymienią Ci na jeden z tysiąca innych z kontenera z Chin. Ale Vat i podatki płacone w RP kolego ja już i tak sporo podatków w PL płacę .... między innymi podatek M. Belki wprowadzony przejściowo na 2-3 lata dziesięć lat temu Rozumiem że drożdże i chmiele kupujesz tylko krajowe by nie dać zarobić pośrednikom.Słody kupujesz bez pośredników, z niewiadomego pochodzenia byle taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Jaki rodzimy handel (ktoś refraktometry w PL produkuje ) a tu się kolega chyba coś pogubił w argumentowaniu bo dla mnie przynajmniej handel to handel a produkcja to produkcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Rozumiem że ... jankumientki Jakże szybko mnie rozgryzłeś Szelrokcku, gratuluję przenikliwego umysłu ... tak trzymaj. nie dopisałeś jeszcze, że swoich partnerów handlowych układam do snu w dołach z wapnem @Dr2 trochę nadwyrężyłem kombinację alpejską łącząc lokalny patriotyzm (wyrób z PL) z kramarstwem (zamawiam w Chrld za 10 pln a sprzedaję za 25,35 pln) Edytowane 3 Stycznia 2014 przez bwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Rozumiem że ... jankumientki Jakże szybko mnie rozgryzłeś Szelrokcku, gratuluję przenikliwego umysłu ... tak trzymaj. Nie rozumiem co chcesz mnie powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 mientkijanek co wg ciebie dzieje się z zaoszczędzoną kasą z refraktometru? Idzie do skarpety czy wspiera rodzimy handel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 mientkijanek z kim ty walczysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 mientkijanek co wg ciebie dzieje się z zaoszczędzoną kasą z refraktometru? Idzie do skarpety czy wspiera rodzimy handel? nie rozumiem mientkijanek z kim ty walczysz? nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Klekowski Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Dzisiaj zamowilem pewnie bedzie za bardzo dlugo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Ja swój zamowilem jakos między świętami. Już wysłany, z karty zniknęło niecałe 73 zl - dobra cena, to mogę troche poczekać. Choć zdarzało mi się już z Chin przesyłki po mniej więcej tygodniu dostawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Przed chwila zamowilem z aukcji - http://www.ebay.com/itm/300973564013?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 cena ~85 zł. Dam znac jak dojdzie i czy dziala prawidlowo sztyft 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zmierz na wodzie i 1-2 roztworach cukru z woda i wtedy dopiero sie martw. Tonic jest gazowany a ten sok z Lidla to moze byc tablica mendelejewa. To fałszuje pomiar refraktometrem tak jak w przypadku piwa po fermentacji. No martwię się coraz bardziej. Dzisiaj robiłem brzeczkę ze słodu karmelowego (jako dodatek do kwasu chlebowego), refraktometr pokazywał 2,5bx a spławik 5blg. Sprubuję jeszcze z tym cukrem, ale na razie nie wygląda to dobrze Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Skalibruj go na wodzie (destylowanej) w temp 20st C (to dość istotne) tylko wtedy ATC działa w miarę dokładnie. Jeśli dalej będą rozrzuty sprawdź szczelność kleju pomiędzy szkiełkiem a obudową refraktometru. Sprawdź śrubę kalibracyjną czy nie ruszą się zbyt lekko. I mam nadzieję, że nie potwierdziłeś już, że sprzęt dotarł, na Ali? Jeśli nie potwierdziłeś otwórz spór i napisz, że sprzęt jest uszkodzony. Jeśli potwierdziłeś odbiór to zostaje Ci tylko mieć nadzieję, że jeszcze nie wyczułeś sprzętu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Skalibruj go na wodzie (destylowanej) w temp 20st C (to dość istotne) tylko wtedy ATC działa w miarę dokładnie. Jeśli dalej będą rozrzuty sprawdź szczelność kleju pomiędzy szkiełkiem a obudową refraktometru. Sprawdź śrubę kalibracyjną czy nie ruszą się zbyt lekko. I mam nadzieję, że nie potwierdziłeś już, że sprzęt dotarł, na Ali? Jeśli nie potwierdziłeś otwórz spór i napisz, że sprzęt jest uszkodzony. Jeśli potwierdziłeś odbiór to zostaje Ci tylko mieć nadzieję, że jeszcze nie wyczułeś sprzętu:) Dzięki za podpowiedzi, zrobię jak radzisz. Na szczęście jeszcze nie potwierdzałem odbioru. Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 A może ktoś byłby chętny na zamówienie wspólnie jedną paczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Nie baw się w takie rzeczy bo doliczą jeszcze cło. I tak masz wysyłkę za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Nie mam konta ani na ebay'u ani na PayPal'u i raczej nie zamierzam jeszcze zakładać (jak założę konto na ebay'u to zacznę wydawać tam pieniądze na rzeczy, na które nie chciałbym wydawać). Czy ktoś ma do sprzedania sprawny refraktometr lub jest jakaś osoba z Wrocławia, której zamówienie tego sprzętu dla mnie zajęłoby 5min ? Oczywiście za wszystko zapłacę z góry, a co do rekompensaty za poświęcony czas to możemy się oczywiście dogadać. Chętnych zapraszam na PM. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Do wrocka mam niedaleko. Mówicie że przy dwóch sztukach ktoś się może przystawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Osobiście zamawiałem dwa, nikt się nie przyczepił. Jest jakaś kwota, (nie pamiętam jaka) poniżej której celny nie czepia się. Możesz również pisać do sprzedawcy, żeby napisał "gift" na paczce. Ponoć działa http://forum.dobreprogramy.pl/temat/422640-kupowanie-na-ebay-c%C5%82o-podatek-itp/ Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Mój refraktometr już czeka na poczcie dzisiaj. 10 dni od zamówienia, nadany 31 grudnia, według systemu wysłany 2 stycznia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ktoś zamawia dla siebie w najbliższym czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ja chętnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Też planuję zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Też jestem chętny. Tylko jak to rozdzielić czy to ma sens mieszkam w Rydułtowach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ludzie wysyłka z ali (aliexpress.com) jest za free więc nie ma co się zastanawiać nad wspólną wysyłką tylko zamawiać. Najtaniej chyba wychodzi około $24 tj jakieś 75zł z wysyłką! Przy większym zamówieniu mogą się już celnicy czepić jak przekroczy coś koło 50€ albo $50 nie jestem pewny. Do tego musicie doliczyć koszty rozesłania po PL to wcale nie wychodzi tak ciekawie, na alledrogo są już za 120zł. A zamówienie z ali nie jest takie trudne jak się zna podstawy angielskiego i ma się kartę bankową nie trzeba mieć konta na PayPal jak w przypadku eBay. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi