korzen16 Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Tylko przez tą oleistość wielu nie chce nawet słyszeć o powtórce Rogenbier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 U mnie nie było żadnych problemów, może to było szczęście początkującego. Wysładzanie na raty i zmieściłem się spokojnie w 1,5h. Możliwe, że swoje zrobił zaizolowany fermentor, więc temperatura nie spadała znacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 1,5h to u mnie trwają zwykłe filtracje i staram się ich nie przyspieszać, przy żytnim tempo było bardzo wolne - około 4L/h , ale równomierne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Co do samego Roggenbiera, to u mnie też brzeczka była dosyć oleista Przecież taka właśnie ma być i to cały urok tego piwa! Nie narzekam z tego powodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Przelałem dziś cydr gruszkowo-jabłkowy i przeniosłem do piwniczki, w 12°C. Dam mu spokój na miesiąc lub dwa. Nadal jest dość mętny, ale ma już bardzo przyjemny aromat. W smaku kwaśny i cierpki, no cóż w końcu to cały czas jabłkowe "beaujolais". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Zmierzyłem poziom odfermentowania żytniego - zeszło na razie do 5°Blg. W smaku lekko kwaskawe i goryczkowe nawet dość fajne, ale z fermentora unosi się po prostu smród - miałem raz tak z którąś warką, zapach ustąpił dopiero po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 WARKA#19 rozlana do butelek z dodatkiem 136g glukozy - wyszło 40x0,5l. WARKA#20 przeniesiona na tydzień w temperaturę 4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Coś już mogę powiedzieć o WARCE#18, Warka została podzielona na dwa fermentory i zadana drożdżami płynnymi (3994) i suchymi (Breferm). Jedyna różnicą pomiędzy dwoma wersjami, oprócz drożdży oczywiście, była ilość skórek cytrusowych dodanych na zimno. Jak dla mnie, ilość 15-20g/10L piwa na tydzień cichej jest całkowicie wystarczająca. Jeżeli chodzi o porównanie obu wersji Witbier, to faktycznie, jak już wielu pisało, jest przepaść. Pomimo tego, że fermentowałem identyczną brzeczkę, to piwo na suchych jest przede wszystkim puste w smaku i ma jakiś taki posmak - wydaje mi się, że są to jeszcze pozostałości pofermentacyjne siarkowodoru. Nagazowanie w okolicach 3v/v w tym stylu jest dla mnie takie jakiego oczekiwałem. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia się do tego piwa, czy może upływającego czasu, ale każda następna butelka smakuje mi coraz bardziej, oczywiście ta na płynnych. WARKA#19 już się nagazowała, a ja nie wytrzymałem i spróbowałem. Piwko zapowiada się całkiem przyzwoicie, ale zupełnie się jeszcze nie "skomponowało" - wszystkie składniki smakuję osobno. Poleży sobie z miesiąc i wtedy znowu spróbuję. Aha, chmielenie na zimno Amarillo zrobiło "Good Job" - daje po nozdrzach Edytowane 8 Listopada 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 WARKA#21 przelana na cichą. Na razie zeszło do poziomu 4,5°Blg. W smaku jeszcze nijakie, czuję jakąś goryczkę gdzieś w tle, ale taka nie chmielową. Kolor ciemno brązowy, głęboki, ale piwo już jest idealnie klarowne. Poza tym to smakuje tak normalnie, jak każde piwo po burzliwej, które do tej pory robiłem. Nie wiem jak innym, ale mi oleistość w tym piwie przypomina napar z siemienia lnianego. Wczoraj sięgnąłem po dwu i pół miesięcznego Altbier (WARKA#15); po takim okresie leżakownia czuję się ogromną różnicę w stosunku do tego, co jest tydzień czy dwa po butelkowaniu. Mam nadzieję, że dojdę kiedyś do poziomu zapełnienia spiżarni kilkumiesięcznymi piwami, bo niestety w obecnym stanie, to wszystko schodzi niemalże na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Wczoraj nie wytrzymałem i znowu spróbowałem WARKA#19, czyli po kolejnym tygodniu od ostatniej degustacji. Jest to kolejne piwo, które trafi na stałe do mojego menu. Cały czas to nie to czego oczekuję, ale już zaczęło się komponować. Pomimo, że lubię mocniejsze nagazowanie, to jednak pasuje ono do tego piwa. Już od początku zostałem zaatakowany bogatym bukietem najróżniejszych aromatów, z których kilka to w ogóle wyczuwam pierwszy raz z życiu. Piwo jest bardzo treściwe, ma mnóstwo ciała - zasługą jest bez wątpienia duża ilość karmelowych w zasypie, powiedziałbym nawet, że jest ciut za słodkie/słodowe. Goryczka bardzo fajna, też nie potrafię do końca jej opisać - nie jest dominująca. Po spróbowaniu po moim języku przetoczyła się cała fala najróżniejszych smaków - bardzo pozytywne uczucie. Jest to najbardziej bogate w doznania piwa jakie do tej pory uwarzyłem. Piana jak "schlagsahne" biało-kremowa, dość trwała. Po kilku minutach redukuje się do ok .0,5cm i pozostała do końca degustacji, czyli jakieś 30-40min; dość ładnie oblepia szkło. Ponieważ nie mam porównania z innymi piwami w tym stylu, na dzień dzisiejszy stwierdzam bardzo udaną warkę. Szkoda, że ostatnio w ogóle nie bywam w stronach wrocławskich, bo miałbym okazję zostawić swoje piwka w depozycie i posłuchać opinii o nich od "starych wyg" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) WARKA#20 zabutelkowana z dodatkiem 148g glukozy (2,7v/v). Wyszło 39x0,5l + 1x0,33l Edytowane 19 Listopada 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) W poniedziałek zabutelkowałem żytnie WARKA#21, z dodatkiem 122g glukozy (nagazowanie 2.6v/v). Lałem idealnie klarowne piwo. Po czterech dniach refermentacji w 22°C nie mam jeszcze żadnych oznak nagazowania - żadnego osadu, pływających drożdży czy innych historii. PET kontrolny miękki jak flak, więc czekam cierpliwie. Na świąteczne też długo czekałem, ale też się w końcu nagazowało. Przy rozlewie spróbowałem jak smakuje. Jest wyraźnie kwaskowate, w kolorze ciemno miodowym/ bursztynowym, dość delikatnie goryczkowe. Jestem ciekawy jaki będzie ostateczny efekt. Jedyny problem jaki z nim mam, to kompletny brak pomysłu na etykietę . Edytowane 28 Listopada 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Jedyny problem jaki z nim mam, to kompletny brak pomysłu na etykietę . Wypij z 2-3 i na pewno na coś wpadniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Hmm, o tym nie pomyślałem Wypij z 2-3 i na pewno na coś wpadniesz byle nie na wściekłą żonkę Edytowane 28 Listopada 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 byle nie na wściekłą żonkę To była przenośnia, po trzech świątecznych, lepiej nigdzie już nie wstawać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Jedyny problem jaki z nim mam, to kompletny brak pomysłu na etykietę . Wypij z 2-3 i na pewno na coś wpadniesz Jedno wystarczyło i coś tam powstało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Zabutelkowałem dziś, a w zasadzie wczoraj, cydr, tym razem z dodatkiem miodu. Planowane nagazowanie 2,90 v/v. Wyszło 9x0,5L + 2x0,15L jako próbniki nagazowania. Pięć butelek zabutelkowałem bez żadnych dodatków, a cztery dostały po tabletce słodzika. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Jutro mija mi roczek od rejestracji na piwo.org. Przeleciało, nawet nie wiem kiedy Ogólnie mogę powiedzieć, że był to dla mnie dość udany rok - wiele się dowiedziałem i nauczyłem, co opisałem w moim podsumowaniu Plan na kolejny rok jest taki, żeby nie był gorszy od poprzedniego i już będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Jutro mija mi roczek od rejestracji na piwo.org. Przeleciało, nawet nie wiem kiedy Plan na kolejny rok jest taki, żeby nie był gorszy od poprzedniego i już będzie OK. Jak sobie przypominam, to każdego sezonu coraz mniej jestem zadowolony ze swoich piw. Jedynie radocha z warzenia nadal ta sama, a nawet chyba większa. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Jak sobie przypominam, to każdego sezonu coraz mniej jestem zadowolony ze swoich piw. Jedynie radocha z warzenia nadal ta sama, a nawet chyba większa. Nie Ty jeden tak masz. Moje za mało dobre, ale cudze jeszcze gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Być może to kwestia tego, że spodziewamy się lepszej warki z każdym następnym warzeniem a niestety nie zawsze tak bywa. Również ja tak mam. Może to kwestia osiągnięcia swojego szczytu możliwości Jak sobie przypominam, to każdego sezonu coraz mniej jestem zadowolony ze swoich piw. Jedynie radocha z warzenia nadal ta sama, a nawet chyba większa. Deja vu czy konsekwencja w poglądach?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Deja vu czy konsekwencja w poglądach?? Dalszy progress w regresie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Pamiętasz może jak smakowało te świąteczne? Warto?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 WARKA#21 została przeniesiona do piwniczki. Smak się zdecydowanie poprawił, chociaż nie "acham" i "ocham" - raczej nie będę go powtarzał. Za to cydr zachował się bardzo nieładnie - o ile w smaku jest to dość fajny napój, o tyle po dwóch tygodniach od butelkowania w ogóle się nie nagazował. I bądź tu mądry warum??? Miód z pewnego źródła, ilość dodana na poziom 2,9v/v, a tu prawie zero gazu - no nic, czekam do końca roku i pomyślę co z tym fantem począć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się