Skocz do zawartości

Browar domowy "Na Szlaku"


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wczorajsze warzenie.

 

WARKA#55 Ryżowa IPA 02.05.2024

Planowane ok. 14°Blg 27L (do fermentora) IBU 40; planowana wydajność 68%

Wyszło 17,5°Blg (18,2 Brix) - wydajność całkowita około 83%, do fermentora trafiło 27l

 

 

5,0 kg słód Pilzneński Weyermann 58,80%

1,00 kg słód Wiedeński Viking 11,80% 

1,00 kg słód Monachijski I Viking 11,80%

0,50 płatki pszeniczne 5,90%

1,00 ryż biały 11,80%

80g chmiel Marynka 2022r (9,50%)

25g chmiel Citra 2023r (13,60%)

25g chmiel Cascade 2022r (6,80%)

40g chmiel Chinook 2023 (13,0%) 

Drożdże:  gęstwa z WARKI#54 US-05

 

Zacieranie:

 

Dodanie składników niesłodowanych do 12litrów i gotowanie przez 20'

Dodanie wody do objętości 21 litrów, podgrzanie do 65°C i zasyp słodów słodów; zacieranie w 65-62°C przez 15' 

Podgrzanie do 73°C - 20'

Zacieranie w 73°C - 30'

Wygrzew w 80°C - 15'

 

Do gara trafiło ok. 30 litry o gęstości 15,4Blg (16 Brix) - początek filtracji 22,2 Blg (23 Brix), koniec wysładzania 10,60 Blg (11 Brix)

koniec gotowania ok 29,0 litra 17,5°Blg (18,2Brix)

 

Chmielenie i dodatki

Gotowanie 60'

40g Marynka 60' 

40g Marynka 30' 

25g Citra + 25g Cascade  whirpool 5'

 

25g Centanial + 25g Amarillo + 5g Chinook  - chmielenie na zimno 5 dni w temperaturze .............°C

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. 15°C) do temperatury 17°C około 20' - do fermentora trafiło 27l brzeczki o gęstości ok. 17,5°Blg dodane 2l wody --> Blg=16°

 

Drożdże: US-05 - gęstwa z poprzedniej warki - około 0,4l  luźniej gęstwy; drożdże  podjęły pracę po ok 6 godzinach od zadania drożdży

 

Fermentacja:

gęstwa (ok. 0,4litra rzadkiej gęstwy) zadana do brzeczki o temperaturze ok. 17,1°C (fermentacja ciśnieniowa - początek ok.0,5bara)

02.05.2024: 17,1°C-->18,3°C

03.05.2024-05.05.2024: 18,3°C-->19,2°C

 

 

Blg po burzliwej  .......°Blg (......... Brix)

Blg po cichej ........ co daje ........ alkoholu

 

Komentarz:

Radykalny wzrost wydajności z pewnością związany ze zmianą słodów na Weyermanna. Z Vikinga zostało mi jest kilka kilo i koniec z tym słodem, przerzucam się z powrotem na Weyermana. Wydajność jak dawniej i żadnych problemów z filtracją, klarownością brzeczki czy przełomem.

Założyłem 14°Blg a wyszło 17,5°Blg, po dodaniu wody spadnie do 16°Blg ostatecznie zrezygnowałem z dodania wody i zostawiłem gęstość taką jak wyszła. Wysładzanie zakończyłem przy 11°!!!!!!- dla mnie niewykorzystanie słodu do końca, ale trudno, następnym razem kalkuluję wydajność jak kiedyś.

 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 3.05.2024 o 18:08, korzen16 napisał(a):

Dwanaście lat temu, +- w tym okresie natknąłem się po raz pierwszy na temat piwowarstwa domowego. Szukałem czegoś zupełnie innego związanego z moim zawodem, i jakoś coś wyskoczyło. Oczywiście pełne zaskoczenie, że jak?? przecież to nie możliwe..... A jednak.

Do tajników tego tematu wprowadził mnie ówczesny opowiadacz świata niejaki scalak68 , a zacząłem od filmu poniżej.

 

 

Też go oglądałem. Oj stare czasy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, wizi napisał(a):

Oj stare czasy

Oj dobre :)

Dawno temu nie sądziłem, że będę wspominał stare dobre czasy. Za "młodu" zawsze uważałem, że należy patrzeć wyłącznie przed siebie i nie rozpamiętywać tego co już minęło. A jednak chętnie wspominam jak to kiedyś bywało.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.