depesz Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Dzisiaj przeprowadzono oficjalne testy działania kolejnej "samoróby" - mieszadła magnetycznego. Ponieważ miałem odrobinę inny sprzęt także rozwiązanie ciut inne. Do zestawy wykorzystano: wentylator 240V do szaf serwerowych; regulator obrotów wentylatorów kominkowych na 240V; włącznik podświetlany; obudowa; kabel elektryczny z wtyczką; pręt gwintowany, nakrętki, podkładki; Gratuluję wykonania mieszadła - wygląda full profesjonalnie, dobra robota! ;-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) WARKA#3 Altbier po 6 dniach przelana na cichą - z 13°Blg zeszło do 3°Blg. Fermentor przeniesiony do 8°C na jakieś dwa tygodnie. Warka #4 nadal aktywnie pracuje Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 (edytowane) WARKA #5 Sweet Werwolf 16°Blg 14,5litrów (na bazie Sweet Stout) Składniki: 1,00kg słód Monachijski 1,40kg słód Pilzeński 0,70kg karmelowy 300 0,10kg czekoladowy ciemny 1200 0,10kg barwiący 0,40kg płatki owsiane 0,40kg laktozy 22+25g chmiel Saaz gęstwa drożdżowa Safale US-05 Zacieranie: Zasyp słodów (bez ciemnych) do 58°C (ok. 6litrów wody) przerwa 10' w 52°C podgrzanie zacieru do 72°C stopni przez infuzję(dodatek 6,00 litra wody 100°C) przerwa 60' w 72°C (po 30' dodane ciemne słody: czekoladowy i barwiący) podgrzanie do 78°C i przerwa 30' wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 17 litrów Chmielenie: Gotowanie 70' 22g Saaz 60' 25g Saaz 5' 4g mech irlandzki 10' Fermentacja: gęstwa drożdżowa Safale US-05 - przygotowany starter 0,7litra na mieszadło (pożywka 10°Blg), drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 18°C ruszyły po ok 2h od zaszczepienia - fermentor w pomieszczeniu o tem. 18°C Ponieważ zapomniałem o laktozie zostanie ona dodana przy przelewaniu na cichą - ostatecznie dodałem 400g laktozy na 15litrów piwa. Burzliwa 09-14.03.2013r. Temperatura 18°C Blg zeszło do 5° Cicha 14-20.032013r Temperatura 18°C Lagerowanie 20.03.2013r. do 26.05.2013 w temperaturze od 3°C do 10°C Butelkowanie 26.05.2013 - wyszło 31szt. x 0,33litra + 9szt. x 0,5litra. Dodałem 100g glukozy krystalicznej do refermentacji, a do połowy (7,5litra) dodałem dodatkowo ksylitol w ilości 450g. Temperatura butelkowania 10°C UWAGI: 1. Piwo jest za bardzo wysycone CO2 zmniejszyć ilość do refermentacji (zakładałem ok. 2,6v/v) Edytowane 30 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) WARKA#4 Pszeniczne rozlana do butelek - wyszło 24x0,5l Blg zeszło z 12° do 3°. Do refermentacji dodałem 104g krystalicznej glukozy przy założeniu nagazowania 2,6 Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) WARKA#5 Sweet Werwolf 16Blg 14,5litrów Po 72 godzinach fermentacja burzliwa na gęstwie US-05 w tem. ok 19°C zakończyła się - piana znacznie się zmniejszyła, ale jeszcze nie opadła Pomiar odfermentowania: 5°Blg Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) Plan na piątkową noc: WARKA #6 Kölsch Planowane 12°Blg 15litów Składniki: 2,40kg słód Pilzeński 0,70kg słód pszeniczny 0,30kg słód karmelowy 30 25g+ 35g chmiel Lubelski gęstwa drożdżowa Wyeast 1007 German Ale III zbiór z polskiego ALE Zacieranie: Zasyp słodów do 58°C (ok. 6litrów wody) przerwa 10' w 52°C podgrzanie zacieru do 64°C stopni przez infuzję(dodatek 2,50 litra wody 100°C) i przerwa 30' podgrzanie zacieru do 72°C stopni przez infuzję(dodatek 3,00 litrów wody 100°C) i przerwa 40' podgrzanie do 78°C i przerwa 30' wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 17 litrów Chmielenie: Gotowanie 70' 25g Lubelski 60' 35g Lubelski 15' 2g mech irlandzki 10' Fermentacja: gęstwa drożdżowa Wyeast 1007 German Ale - III zbiór z Polskiego Ale - ok 70-80ml świeżej gęstwy drożdże zadne do brzeczki o temperaturze ok. 13°C, fermentor w pomieszczeniu o tem. 15°C PS Warzenie przesunięte na przyszły piątek Warzenie 06.04.2013r. - wyszło 16,5 litra, 12°Blg Burzliwa 06-16.04.2013r. w temperaturze 14°C Blg zeszło do 4° UWAGA!!!!! powinno było zejść do ok. 2° - niedofermentowanie (wyszły granaty dofermentowujące w butelkach) Cicha 16-19.04.2013r. Temperatura nadal ok. 15°C Butelkowanie 19.04.2013r. Wyszło 30szt.x0,5L +3szt.x0,33L + 1 kontrolny PET 0,5L z dodatkiem 128g glukozy krystalicznej na 16,5litrów piwa Temperatura butelkowania 15°C Edytowane 27 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Plan na sobotnią noc: WARKA #7 Dunkelweizen Planowane 12°Blg 15litów Składniki: 1,50kg słód pszeniczny 1,30kg słód Monachijski I 0,25kg słód Carawheat 0,15kg słód Chocolate Wheat 0,13kg płatki owsiane błyskawiczne 20g chmiel Hallertaue Tradition gęstwa drożdżowa 3068 Weihenstephan Weizen po HefeWeizen Zacieranie: zasyp do 6,70litra wody o temperaturze 44°C (bez karmelowego i czekoladowego) przerwa 40°C 90' przerwa 63°C 20' przerwa 74°C 40' (w połowie dodane pozostałe ciemne słody karmelowy i czekoladowy) Masch out 78°C 40' wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 17 litrów Chmielenie: Gotowanie 70' 20g Hallertaue Tradition 60' 3g mech irlandzki 10' Fermentacja: gęstwa drożdżowa 3068 Weihenstephan Weizen po HefeWeizen - przygotowany starter 1litr na mieszadle (pożywka 10°Blg)- ok 50-60ml świeżej gęstwy drożdże zadne do brzeczki o temperaturze 13-15°C, fermentor w pomieszczeniu o tem. 18°C EDIT: 02.04.2013 Trochę za bardzo karmelowe więc następnym razem zmniejszyć ilość słodu Carawheat do 0,10kg i Chocolate Wheat do 0,05kg Burzliwa + cicha 14-22.03.2013r. w temperaturze 18°C Blg zeszło do 5° Lagerownie 22-25.03.2013r. Temperatura ok.6-8°C Butelkowanie 25.03.2013r - wyszło 29szt x 0,5litra z dodatkiem 105g glukozy krystalicznej Temperatura butelkowania przyjąłem 10°C Edytowane 27 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) WARKA#3 Altbier Po tygodniu na cichej piwo się ładnie wyklarowało (z powodu nawrotu zimy udało się zbić temperaturę pomieszczenia do ok. 4°C i w takich warunkach piwo stoi od początku). Tym razem uniknąłem zmętnienia na zimno :okey: . Jeżeli nic nie popsuje planów, to w niedzielę zabutelkuję. WARKA#5 Sweet Werwolf 16°Blg 14,5litrów Po sześciu dniach burzliwej zeszło do 5°Blg. Przelane na cichą i pozostanie w 18°C na min. jeden tydzień. Piwo pachnie bardzo miło słodowym zapachem i drożdżami, kolor ciemny zgodnie z założeniem. W smaku gorzkawe, wyraźnie wyczuwalny karmel, może odrobina kawa, ale orzechów zupełnie nie; gdzieś daleko czuć kwaśność - taką gorzką. Czuć także alkohol, za to zupełnie nie wyczuwam chmielu. Pod słońce nawet nie bardzo mętne - zobaczymy jak wyklaruje się po cichej. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Dziś podczas warzenia DunkelWeizena testowałem wyporzyczony termometr elektroniczny. Myślę, że będę negocjował jego "nieoddanie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) podczas wczorajszych testów termometru wyszła ciekowostka - używany do tej pory termometr analogowy zawyżał odczyty o 5%. Oznacza to, że poprzednie warki były zacierane na mocno wytrawnie. No cóż wyszło w końcu szydło z wora - stary termometr dostał w czapkę w temacie browarnictwa Edytowane 16 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Wczoraj otworzyłem pierwsza butelkę pszenicy HefeWeizen. Po otworzeniu piwo spokojnie zostało w butelce (temp. ok 16°C), zapach jeszcze drożdżowy. Po wlaniu do kufla bardzo się pieni, ale piana niezbyt trwała - opada po kilku minutach. Nagazowanie bardzo mocne, miło szczypie w język, smak miły delikatnosłodowy, mało czuc goryczkę. Natomiast na końcu pojawił się jakiś smak taki ciężki, lekko mdlący, zbożowy - może to od słodu pszenicznego. Mam nadzieję, że piwo ułoży się w kolejnych tygodniach. Edytowane 21 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) WARKA#3 Altbier rozlane do butelek Blg zeszło z 13° do 3° - wyszło ok. 13,0 litrów w pojemniku do rozlewu + 0,5litra syropu z 85g glukozy krystalicznej do refermentacji - średnia temperatura rozlewu wyniosła ok. 4°C - piwo po zakończonej fermentacji zostało przeniesione do pomieszczenia z temperaturą ok. 3-4°C na dziesięć dni. Ładnie się wyklarowało i miało ok 3°C więc do rozlewu dodałem świeżej gęstwy, jakieś 15ml Wyszło 23x0,5litra + 3x0,33litra WARKA#7 Dunkelweizen Brzeczkę schłodziłem do ok. 13°C i zadałem w sobotę ok. godziny 10 rano jakieś 40ml gęstwy 3068 Weihenstephan Weizen po HefeWeizen - w zamierzeniu chciałem "przeczołgać" drożdże w celu uzyskania lepszych efektów aromatycznych. Drożdże rozpoczęły pracę pomiędzy 12-20 godzina po zadaniu. Przez 36 godzin podnosiłem stopniowo temperaturę do 20°C, w tej chwili fermentacja jest w fazie największej aktywności - mam nadzieje, że taki zabieg wniesie do aromatów coś pozytywnego. Na dzień dzisiejszy widzę różnice w zapachu fermentacji: HefeWeizen śmierdział jak cholera, natomiast DunkelWeizen bardzo ładnie pachnie, czuje nawet chyba banany. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) WARKA#4 Pszeniczne Wczoraj otworzyłem kolejną butelkę pszenicy. Po kilku dniach stania w piwniczce zrobił się Kristall Weizen. Wiem że pszenica ma być mętna, ale najpierw spróbowałem pszenicy klarownej, a później dla porównania dolałem "mętnego" - jak dla mnie wolę klarowne. Piwko ma fajny smak, lekki i orzeźwiający; wszystkie posmaki znikły. Nie wychodzi z butelki, chociaż jest dość mocno nagazowane. WARKA#5 Sweet Werwolf Po cichej poziom odfermentowania utrzymał się na poziomie 5°Blg. Przeniosłem fermentor do "lagerowni" na kilka dni celem wyklarowania się. Zobaczymy jak z czasem może w niedzielę zostanie zabutelkowane. Planuje podzielić całość na dwie części: do pierwszej dodać jedynie laktozy, a do drugiej dodatkowo ksylitolu - będzie dla LP WARKA#7 Dunkelweizen Po burzliwej zeszło do 6°Blg Piwo ma ładny karmelowy kolor, ale smakuje jeszcze podle. Tym razem chyba przeleją na cichą, bo nie posmakowała mi mętność piwa z HefeWeizena. W dniu wczorajszym nastawiłem resztę gęstwy pszenicznej do namnożenia - ponieważ bardzo posmakował mi pszenica w weekend będzie powtórka. Rano przywitała mnie bardzo ładna piana na mieszadle (nastawiłem ok 2000ml pożywki 8°Blg) Ale zdecydowanie ciekawsze okazało się popołudnie, kiedy znajomy, jak to zgrabnie określił, ma dla mnie jakiś taki kawał "żelaztwa", który okazał się gniotownikiem ręcznym!! Stan techniczny urządzenia jest bardzo dobry, ale jest straszliwie zapuszczone. Wiec "kubeł, szmata" i do dzieła Gniotownik jest po wstępnych oględzinach - wszystkie elementy są nieuszkodzone, i nawet nie noszą śladów znacznej korozji. Brak wyczuwalnych luzów na łożyskowaniu i przekładni zębatej. Część korpusu wydaje się wykonana ze stali nierdzewnej. "Rynczka" oczywiście z jakiegoś innego ustrojstwa, ale to nie problem. Myślę, że z czasem gniotownik otrzyma własny napęd elektryczny. Rostaw wałków jest regulowany w zakresie od około 2-3mm do praktycznie zera. Jak widać na zdjęciach napędzane są oba wałki przy pomocy przekładni zębatej 1:1. Nie posiada także porządnego kosza zasypowego, który zostanie wykonany albo z blachy, albo ze sklejki - zobaczymy co będzie akurat pod ręką. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Fajny sprzęt, ale wygląda, że to gniotownik do zgniatania zboża na płatki. Ciekawe czy da się go zastosować do śrutowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Zobaczymy, regulacja szczeliny jest; zawsze mogę dorobić drugie koło zębata i zmienić przełożenie na różne od 1:1 - wtedy na pewno będę rozcierał ziarna a nie je zgniatał, ale zacznę od tego co już jest. Po testach zdam relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 A na tych walcach jest jakaś tarka, czy są gładkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 coś tam jest ale są zapieprzone ze ledwo co widać - jedno jest pewne do gładkości im daleko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Wczoraj tak na szybko i niespodziewanie WARKA #8 Pszeniczne 12°Blg 18,5litrów Składniki: 1,80kg słód pszeniczny 1,30kg słód pilzeński 0,50kg karmelowy 30 25g chmiel Lubelski gęstwa drożdżowa Weihenstephan Weizen - III pokolenie Zacieranie: Zasyp słodu pszenicznego do 42°C (ok. 7,50litrów wody) przerwa 40' w 40°C przerwa 20' w 63°C (dodatek 5,50 litra wody 100°C) przerwa 30' w 72°C Negatywna próba podgrzanie do 78°C i przerwa 30' wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 20 litrów Chmielenie: Gotowanie 70' 25g Lubelski 60' 3g mech irlandzki 10' Fermentacja: świeża gęstwa drożdżowa Weihenstephan Weizen - ok 40ml drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 16°C ruszyły po ok 2h od zaszczepienia - temperatura brzeczki podnoszona stopniowo do 18-19°C Burzliwa + cicha 22.03-02.04.2013r w temperaturze ok.18°C Blg zeszło do 4° Butelkowanie 02.04.2013 Wyszło 38x0,5l z dodatkiem 140g glukozy krystalicznej Temperatura rozlewu 20°C Edytowane 27 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Wielki szacun dla josefika za właściwe podejście do filtracji pszenicznych :beer: . Tym razem, zgodnie z jego radą, nie odpowietrzałem filtratora poprzez gwałtowne otworzenie i zamknięcie kranika; poczekałem cierpliwie koło kwadransa i ustawiłem bardzo mały przepływ co spowodowało, że złoże filtracyjne nie zbiło się i podczas filtracji miałem stały przepływ - filtracja i wysładzanie tym razem nie wymagały żadnych dodatkowych poczynań w postaci nacinania złoża czy jego dodatkowego mieszania w czasie wysładzania. podłączenie blow-off tube do WARKI#8 Hefeweizen było bardzo rozsądnym posunięciem po ostatnich ekscesach drożdży pszenicznych Weihenstephan WARKA#7 Dunkelweizen Blg zeszło do poziomu 5° - fermentor został przeniesiony do piwniczki do wyklarowania, rozważam także tym razem dodanie żelatyny; Prace z otrzymanym gniotownikiem także się posuwają; wszystkie elementy zostały już oczyszczone i całość, po pomalowaniu zostanie ponownie złożona i otrzyma nowy kosz zasypowy ze sklejki (brak zapasów blachy nadającej się do wykorzystania). Narazie pozostanę przy śrutowaniu ręcznym (ewentualnie wspomogę się mieszadłem do tynków), więc temat napędu mechanicznego zostaje odłożony na jakiś czas. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) WARKA#7 Dunkelweizen poszła do butelek - wyszło 29szt x 0,5. Temperatura butelkowania ok. 10°C z dodatkiem 105g glukozy krystalicznej do refermentacji. Otworzyłem dziś na próbę butelkę WARKA#3 Altbier - piwo w smaku niezłe, mocno goryczkowe, ale jeszcze prawie zupełnie nienagazowane; niestety trzeba czekać. Po dwóch tygodniach od zabutelkowania WARKA#4 Hefeweizen rewelacyjny, mam nadzieję, ze jego powtórka wyjdzie równie dobra. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) WARKA #9 Don Kichot Polskie ALE (planowane: 12°Blg 15,5litrów) Składniki: 2,10kg słód pilzeński 0,70kg słód monachijski I 0,10kg karmelowy 30 15g chmiel Marynka 30+15g chmiel Lubelski gęstwa drożdżowa 1007 German Ale (dzięki zach4r) Zacieranie: Zasyp słodów do 58°C (ok. 5,50litrów wody) przerwa 10' w 52°C przerwa 30' w 64°C (dodatek 2,5 litra wody 100°C) przerwa 40' w 72°C Negatywna próba (dodatek ok. 3litórw wody 100°C) podgrzanie do 78°C i przerwa 30' wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 17 litrów Chmielenie: Gotowanie 70' 20g Marynka 60' 15g Lubelski 20' 30g Marynka 5' 3g mech irlandzki 10' Fermentacja: świeża gęstwa drożdżowa 1007 German Ale - ok 70ml wyszło 18,5 litra 11,5Blg; gęstwa zadana do brzeczki o temperaturze ok. 19°C; fermentor przeniesiony do pomieszczenia o temperaturze 20°C Burzliwa 29.03-04.04.2013 w temperaturze 20°C Blg zeszło do 2° Cicha 04-13.04.2013 w temperaturze 4°C Butelkowanie Wyszło 18 litrów, czyli 34sztx0,5 w tym jeden PET oraz trzy bączki 0,33litra z dodatkiem 120g glukozy krystalicznej (temperatura rozlewu 6-7°C) Edytowane 27 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Sprawdziłem dziś poziom odfermentowania WARKA#8 Hefeweizen - zeszło z 12 do 4°Blg. Oczywiści nie obyło się bez próby postępów fermentacji - jestem bardzo zadowolony z wyników - nawet moja LP, którą do piwa to wołami, oświadczyła: "będę piła" Smak bardzo delikatny i zero posmaków drożdżowych; ponieważ bardziej smakuje mi "sprofanowana" czyli klarowna pszenica, postanowiłem przelać ją na cichą na kila dni i zobaczyć czy ma to jakikolwiek wpływ na smak i klarowność piwa. przed chwilą spróbowałem WARKI#7 Dunkelweizen - musi jeszcze poczekać na swoją kolej i jest jeszcze niewystarczająco nagazowany Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Podczas wczorajszego warzenia powstały kolejne dwie etykiety - dla WARKI#5 Sweet Werwolf i WARKI#7 Dunkelweizen Niestety WARKA#6 Kölsch ciągle "wisi" - warzenie zostało przesunięty na 07.04.2013. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) Drożdże German Ale z WARKA#9 Don Kichot Polskie Ale zapragnęły pozwiedzać okolicę, ale i tym razem to ja okazałem się cwańszy; blow-off tube na stałe zagościł w browarze Na Szlaku . Fermentacja burzliwa jest bardzo burzliwa, ze znacznymi ilościami piany uchodzącymi z fermentora przez podłączoną rurkę. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się