vojtol Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Chmielenie na zimno BC IPA: Edytowane 7 Stycznia 2014 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 160 g na zimno to mi się podoba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) 160 g na zimno to mi się podoba! W końcu to Imperial 20°, należy mu się! (no i 30 litrów) Edytowane 7 Stycznia 2014 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zostałem poławiaczem chmielu... Już cztery razy wyławiałem chmiel z fermentora po chmieleniu na zimno BC IPA, a on ciągle wypływa... . Po kilku godzinach od połowu piwo pokrywa się piękną, gęstą, zieloną rzęsą chmielową i zabawa zaczyna się od nowa. Plusem jest niesamowity zapach towarzyszący tej czynności . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Wystaw piwo na zewnątrz na 24-48h, prawie wszystko opadnie. vojtol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Wystaw piwo na zewnątrz na 24-48h, prawie wszystko opadnie. Teraz trochę za zimno, mały mróz się zrobił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Teraz trochę za zimno, mały mróz się zrobił... Nie jest to problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zaiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nie jest to problemem No to spróbujemy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Wystaw piwo na zewnątrz na 24-48h, prawie wszystko opadnie. Dzięki, podziałało, po dobie na balkonie chmiel znikł zupełnie z powierzchni. Lagerować dalej czy już wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Pewnie, ale dobrze by było oddzielić od chmielu - czyli lagerowanie już "czystego" piwa. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pewnie, ale dobrze by było oddzielić od chmielu - czyli lagerowanie już "czystego" piwa. Tak zrobiłem, chmiel się pięknie odfiltrował Jeszcze z dobę potrzymam i butelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) 15.4° Plato | 27 IBU | 60 EBC | 23 l 21.Asfalt czyli Peat Monster Prawdziwa bestia, zawiera więcej torfu niż Pies Baskervillów Zasyp: Słód whisky 4 kg | wędzony (Castle) 2 kg | Carafa I 0,3 kg | Caraaroma 0,22 kg | czekoladowy pszeniczny 0,2 kg Chmielenie: EKG 40 g | El Dorado 4 g; 60 min Drożdże: US-05 Dodatki: 6 g chlorku wapnia | 20 g kwasu cytrynowego | płatki dębowe, 50 g na cichą Tym razem filtracja w normie a nawet ponad. Ze wszystkim wyrobiłem się w cztery godziny a w międzyczasie rozlałem BC IPA do butelek. W dużym garze (50 l) komfort pracy jest znacznie większy oraz szybciej gotuje się na dwóch palnikach. Zacierane na słodko, ostatecznie zeszło do 7° Plato, w czasie cichej dwa razy dodawałem drożdże zaniepokojony słabym odfermentowaniem (Danstar Nothingham i Saflager S-34/70). Na „trzeciej” fermentacji lagerowane na balkonie przez dwa tygodnie. Butelkowałem po 50 dniach od uwarzenia. Edytowane 18 Marca 2014 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 22. Witomińskie Białe White IPA/Belgian IPA 15.8° Plato | 46 IBU Słody: Pilzneński 4 kg, płatki pszenne 2.8 kg, płatki żytnie 0.8 kg Chmielenie: Waimea 20 g (60 min), Waimea 15 g (hop stand 70 min), Wakatu 15 g (hop stand 70 min), Wakatu 50 g (na zimno), Waimea 30 g (na zimno) Drożdże: Safbrew S-33 Dodatki: Kolendra mielona 30 g (hop stand 70 min), Curacao 40 g (hop stand 70 min), skórka z 1 cytryny (hop stand 70 min) Modyfikacja wody: Gips piwowarski 10 g, chlorek wapnia 2 g, kwas cytrynowy 24 g Miało być 32 litry 13°,a wyszło 25.5 litra 15.8° Plato. Też dobrze. Filtracja tradycyjnie 4 godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) 23. Gryczane Braggot 17° Plato | 26 IBU Pale ale 3kg | Miód gryczany (30 min) 2,5 kg | Carabelge 0,4 kg | Wędzony 0,3 kg | Palony jęczmień 70 g | Saaz 50 g | Gęstwa S-33 Wszystko poszło tak sprawnie, że uwinąłem się w 4 i pół godziny. Piwo warzone na zamówienie znajomego, który koniecznie chciał mieć „miodowe”... Zobaczymy co z tego wyjdzie i jak będzie smakować, może nawet kiedyś powtórzę, w wesji z przyprawami jako Braggot Świąteczny? Uzyskałem 23 l i 17° Plato, mierzyłem w 20 l i 19° Plato, ale dobre i to. Co dziwne BS2 pokazuje mi wydajność 150%, a wg. mnie powinno być pomiędzy 75% a 80%. Edytowane 27 Marca 2014 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Dziś nachmieliłem i nakolendrowałem Witomińskie na zimno: 60 g Wakatu, 40 g Citra, 20 g Cascade, 10 g kolendry. FG: 5,7° Plato. Bałem się dodać kolendrę wprost, więc zalałem w kieliszku wódą — za to za karę wpadł mi do fermentora pojemnik z Cascadem, szybko go wyłowiłem ręką, nie zdążył zatonąć... Mam nadzieję, że nic złego się z tego nie przyplącze, piwo powinno mieć teraz około 5,5% alk. Gryczany Braggot przez dwa dni fermentacji zszedł z 17° do 5° Plato. Piana znikła już zupełnie. Edytowane 28 Marca 2014 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Właśnie się pije się ostatnią butelkę „Irysa”, Irlandzkiego Red Ale, 511 dni od butelkowania. Zero wad, zero miodu, leciutka paloność, nie przegazowane, bardzo pijalne. Szkoda, że więcej nie ma... Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 24. Peater 12.5° Plato | 34 IBU | Other Smoked Beer Miało być coś innego, wyszedł Peater. Dlaczego tak a nie inaczej, opisałem tutaj. Zasyp: 5 kg słód whisky; 1 kg pale ale; Chmiel: Waimea (16,9%) na 60 min; Drożdże: Gęstwa S-04 (2. pokolenie); Zacierałem na średnio, 66-67° C, uzyskałem około 29 litrów. Wydajność zacierania 79%, ogólna 85% (wg. BS2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 25. Baltic Monster BarleyWine | 28.4° Plato | 106 IBU | 47 EBC Zasyp: pale ale 7.5 kg; pszeniczny 1 kg; wiedeński 1 kg; carabohemian 1 kg; abbey malt 1 kg; miód 0.7 kg; carabelge 0.6 kg; caraamber 0.3 kg Chmielenie: Waimea 40 g (80 min); El Dorado 55 g (80 min); Drożdże: s-04 (gęstwa + 1 paczka) Słody zajęły prawie cały gar 30 l A zacier prawie cały gar 50 l Zapach przy zacieraniu........! Świeżo upieczony, chrupiący chlebek razowy... Filtracja poszła ekspresowo, ku mojemu zdziwieniu, gotowanie około 90 min, w fermentorze wylądowało 20.5 l brzeczki. Wydajność słabiutka, 70%, zapewne dlatego, że woda do wysładzania to tylko 7 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Reszty nie wysladzales osobno na drugie piwo z wysłodzin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Nie chciało mi się bawić jeszcze w wysładzanie wysłodzin, wydłużyło by to cały proces nadmiernie, a korzyść niewielka... Za to dziś wulkan w fermentorze. Jestem w pracy, więc wiem to tylko z relacji przerażonej małżonki, która walczy z plagą w domu... A piany ciągle przybywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 No i z 20,5 l ostało się tylko 18... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) 24. Peater zabutelkowany — 27,25 l [ 39x0,5; 8x0,33; 3x1; 1x0,75; 1x0,66; 2x0,33 PET ] Zapach i smak torfowy — słaby, pomimo 83% udziału słodu whisky w zasypie... Nie wiem czy ten słód traci swoje „torfowe” właściwości z czasem, czy mój był jakiś inny. Edytowane 22 Maja 2014 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Przelałem na cichą Bałtyckiego Potwora (znowu ubył kolejny litr), zjechał do 9,1° Plato, co oznacza, że drożdże wyprodukowały 11,7% alkoholu, co z kolei może oznaczać, że na tym fermentacja się zakończy. Nigdy nie warzyłem tak mocnego piwa, nie wiem ile są w stanie wytrzymać S-04... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Wg moich obliczeń, mogłyby jeszcze do 6 dojechać, ale wynik jest jak najbardziej satysfakcjonujący dla dwójki konsumentów z Podkarpacia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się