Skocz do zawartości

Browar „Vojtol”


vojtol

Rekomendowane odpowiedzi

browardomowyvojtol.png

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Spis Rzeczy

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

post-5019-0-72318200-1359651862_thumb.jpg Dziś warzy się warka 10. Dry Stout — „Czarna Perła II”

Docelowa wielkość warki 26~27 l, 11,5~12° Blg

 

Zasyp:

 

Pale Ale — 4 kg

Płatki jęczmienne — 1,2 kg

Palony jęczmień — 0,3 kg

Pszeniczny czekoladowy — 0,25 kg

Caraafa III — 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

65° C — 40 min

72° C — 30 min

76° C — 10 min

 

60 min — 80 g Fuggles

 

post-5019-0-07275900-1357814730_thumb.jpgpost-5019-0-04823800-1357824281_thumb.jpgpost-5019-0-08785200-1357843044_thumb.jpgpost-5019-0-93329700-1357843610_thumb.jpg

 

Uwarzyło się 24 l brzeczki o gęstości 13° blg (plus 3 l z wysładzania na starter), dolałem 2 l wody aby rozcieńczyć do 12° blg. Razem po schłodzeniu uzyskałem 28,5 l, około 11,5° blg. Efektywność wg. BeerSmith — 79 %

 

Rozlew »

post-5019-0-25366400-1361461116_thumb.png

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

post-5019-0-83828400-1358760036_thumb.jpg Warka 11. Witbier Orkiszowy, codename: „Biały Ork

12,5° Blg, ~27 l

 

Pilzneński 3,5 kg

Płatki orkiszowe błyskawiczne 2,4 kg

Fuggles 40 g (60 min)

Kolendra (Kamis) 15 g

Skórki cytrynowe (suszone Kotanyi) 15 g

Skórki pomarańczowe (suszone Kotanyi) 20 g

Drożdże Safale S-33

 

 

 

Zacieranie 90 min — 68/70° C

Z wysłodzin zabrałem 4 l (9° Blg), zagotowałem, schłodziłem i dodałem do uwodnionych uprzednio drożdży (pół paczki S-33). Warka wyszła trochę większa, około 28,5 l (ze starterem) i chudsza — 11,5-12° Blg.

 

 

post-5019-0-51552500-1358760797_thumb.jpgpost-5019-0-44485900-1358773337_thumb.jpgpost-5019-0-03696900-1358773339_thumb.jpgpost-5019-0-85845400-1358775063_thumb.jpgpost-5019-0-49816300-1358775065_thumb.jpg

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdańsk to piękna metropolia :)

 

Trójmiasto to nie tylko Gdańsk (choć sam jestem z Gdańska)... :)

 

skorzystam z okazji i dopytam macie w trójmieście jakiś sklepik piwowarski?( drożdże słody itp)

 

Nic nie wiem o takowym, choć niektórzy podobno kupują słody w MaltEurop.

Niestety nie dorobiłem się jeszcze śrutownika w moim browarze (ale sprawa jest w toku).

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skorzystam z okazji i dopytam macie w trójmieście jakiś sklepik piwowarski?( drożdże słody itp)

 

Chyba nic nie ma, ja wszystko kupuję w sieci :)

 

 

Co do klimatu, to widzę, że mieszkamy w tej samej „metropolii”

 

 

A w jakiej dzielnicy mieszkasz? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

post-5019-0-61098800-1359620750_thumb.png Warka 12.: „Smok” — Smoked/Robust Porter

 

3,5 kg Wędzony słód (Steinbach)

1,5 kg Pale Ale

0,9 kg Monachijski I

0,4 kg Płatki owsiane

0,3 kg Czekoladowy pszenny

0,3 kg Carafa III

0,25 kg Carared

0,15 kg Caraaroma

 

50 g Marynka, 60 min

32 g Palisade, 10 min

 

Safale S-04

 

10 g Gips piwowarski

 

Zacierałem w temperaturze 67/68° C przez 55 minut, 72° C przez 15 minut i mashout w 77° C.

Z wysładzania odebrałem 4,5 l (9,5° Blg) na starter. Do fermentora na chłodzenie „balkonowe” trafiło ok. 26 l.

 

post-5019-0-50691900-1359622634_thumb.jpg

 

 

...A tymczasem drożdże... post-5019-0-64719900-1359647739_thumb.jpg

 

post-5019-0-24546000-1359661173_thumb.jpg [20:40] 19° C, już prawie, prawie, jeszcze jeden stopień w dół... :)

 

post-5019-0-68007800-1359663997_thumb.jpg[21:26] No i cała warka w komplecie (ok. 29,5 l, 13,4° Blg). Fermentacja — czas START!

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo podobają mi się nazwy, zwłaszcza Smok i Bialy Ork. Wspólny mianownik tematyczny i fajna gra słów między nazwą a stylem piwa. Będę obserwował temat, czekam co dalej wymyślisz :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wspólny mianownik tematyczny i fajna gra słów między nazwą a stylem piwa. Będę obserwował temat, czekam co dalej wymyślisz :beer:

 

Staram się być kreatywny, ciekawe jak długo :)

Zaczęło się od „Bagnetu”, który był tak mocno goryczkowy, że wbijał się w gardło jak... bagnet :P

Kolega uwarzył podobne piwo, więc stwierdziłem, że to musi być rodzina, ochrzciłem go imieniem „Kastet” :)

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Degustacja „Bagnetu” po 189 dniach od uwarzenia.

 

To była moja pierwsza warka, „Prawdziwe Ale” z BA, na ekstrakcie, mocno podkręcona dodatkowym chmielem.

 

Po nalaniu tworzy się bardzo wysoka piana. Piwo idealnie klarowne, przynajmniej jego pierwsza część, potem miesza się z osadem drożdżowym z dna. Zapach kwiatowo-korzenny, goryczka średnia (w stronę słabszej). Przez pierwsze miesiące, Bagnet był praktycznie do wypicia tylko przeze mnie i nielicznych odpornych na jego bardzo mocną goryczkę. Smakował jak z dodatkiem płynu do mycia naczyń :). Teraz wszystkie niemiłe posmaki znikły, piwo pije się bardzo przyjemnie. Prawdopodobnie jest już trochę utlenione, ja jednak nie potrafię rozpoznać zapachu „mokrego kartonu”. Niestety pozostała już tylko jedna butelka litrowa w piwnicy...

 

„Bagnet” — degustacja po 180 dniach

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

„Biały Ork” po dwudziestu dniach fermentacji

 

Kolor ładny, podoba mi się, zapach lekko kolendrowy, raczej nie wyczuwam cytrusów (może dodać trochę Citry na zimno?). Smak bardziej kolendrowy niż zapach. Nie jest źle, ale bez rewelacji :)

Odfermentowało do 5° Blg, poczekam jeszcze tydzień.

 

„Biały Ork” 20 dni fermentacji

„Biały Ork” 20 dni fermentacji

„Biały Ork” 20 dni fermentacji

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

post-5019-0-96543500-1360430095_thumb.jpeg GrizzlyBeerAmericanBrownAle

 

Zasyp:

Pale Ale — 5 kg

Caraaroma — 0,55 kg

Carared — 0,45 kg

Płatki pszenne — 0,4 kg

Caraafa III — 0,1 kg

 

Cukier kandyzowany — 0,5 kg

Gips — 10 g

 

Chmiele:

 

 

Tomahawk — 26g (60 min)

Chinook — 16 g (30 min)

Amarillo — 20 g (1 min)

Amarillo — 25 g (na zimno)

Citra — 25 g (na zimno)

Cascade — 25 g (na zimno)

 

Safale US-05

 

Zacieranie: 60 min/65° C, 10 min/72° C, mashout 77° C

Warka około 29 l, 14,2° Blg

 

Dekantacja GrizzlyBeer po chmieleniu

 

No nie...! :) Już starter wykazuje oznaki niezwykłego ożywienia, aż się boję, co będzie gdy dodam TO do brzeczki...

MASAKRA :)

 

 

Butelkowanie »

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smok po 19 dniach fermentacji zjechał do 4,5° Blg, w smaku i zapachu mocne ognisko, to co lubię :). Przy okazji wydało się, że jeden z moich gęstościomierzy zawyża o jeden stopień. Dobrze, że refraktometr już do mnie jedzie z Hongkongu...

 

Biały Ork smakuje coraz lepiej, niżej już nie chce odfermentować, jutro do butelek!

Edytowane przez vojtol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.