Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

w jakim celu użyłeś mchu irlandzkiego?

Weizenbock ma prawo być klarowny' date=' nie tak jak weizen[/quote']

a na podstawie czego tak uważasz??

czy komercyjne przykłady są klarowne ??(ja nie piłem)

wg BJPC piwo nie jest klarowne, przecież weizenbock to bardziej ekstraktywny dunkelweizen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #126 - Weizen Lehr II

 

Piwo w stylu Hefe Weizen

Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 10 Kolor 8 EBC

 

skład:

bohemian pils 2.00 kg

pszeniczny 2.20 kg

karapils 0.15 kg

zakwaszający 0.08 kg

 

zacieranie: 17.5 litrów (50% RO)

 

42* - 90' // w 70' dodaję zakwaszający

dekokcja 42*->68*

[...]

odbieram 8 litrów rzadkiego do fermentora

w garnku zostaje 8.5L wody+ słody

pogrzewam to do 70°C na 20'

podgrzewam do 100*, gotuję 20'

wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 68*

[...]

68-67* - 15' //pH 5.6

71-72* - 60' //+ 3.5L wrzątku

->77* //+6 l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 60* + 2 ml kwasu mlekowego

 

gotowanie 70'

 

lubelski '09 gr 3.9% 20g 60' //luzem

10' przed końcem 1/2 łyżeczki miętowej pasty do zębów (dla trwałego zmętnienia) to był, oczywiście, żart primaaprilisowy

 

drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan, zadane bezpośrednio z piany z weizenbocka

 

Kontynuuję ulepszanie tego przepisu, tym razem dodałem nieco karapils aby zobaczyć jaki to da efekt

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przerwy trwają dwieście pięć minut ?

Chyba dodałeś czas dekokcji do czasu przerwy pozostałej części zacieru. :smilies:

Mi wyszło 165', w tym 90' to dekokcja a reszta zacieru czeka w 42°C.

A dopiero później jest "standardowe" (no prawie) zacieranie: 15' + 60'. Jak dla mnie ma to sens. :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10' przed końcem 1/2 łyżeczki miętowej pasty do zębów (dla trwałego zmętnienia)

Czy można dać zwykłej pasty niemiętowej lub elmex zielona i 1/3 dropsa miętowego ? Czy jednak taki dodatek spowoduje tylko opalizację lekką piwa a nie mętność trwałą i jak to wpłynie na smak po 3 miesiącach leżakowania?

Edytowane przez kitaferia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wywarzałbym już otwartych drzwi. To co opisał Coder, jest praktyką znaną od lat i praktykowaną głównie przez szwajcarskich piwowarów domowych. Koszt pasty nie jest na tyle duży, żeby kombinować a pasty starcza na ok 20 warek. A jak nie potrzebujemy do zmętnienia, zawsze możemy pastę wykorzystać aby wyczyścić... monety.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #127 - Guiness

 

Piwo w stylu Dry Stout

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 40 Kolor 68 EBC

 

skład:

castle pale ale 2.00 kg

jęczmień palony 0.41 kg

karmelowy jasny 0.13 kg

płatki jęczmienne 0.67 kg

płatki owsiane 0.28 kg

zakwaszający 0.05 kg

 

zacieranie: (kranówka)

 

najpierw w 10L wody gotuję płatki przez 10 min

dolewam 5L kranówki, ~72°C, wrzucam słody jasne

 

67°C - 1h (10 minut przed końcem dodaję drobno zmielony jęczmień palony i 6g CaCO3)

72°C - 10' //dolewam 12L wody

->77°C

 

wysładzanie 8L wody 72°C

 

gotowanie 70'

 

East Kent Goldings '09 gr 4.8% 31g 60'

Aurora '08 gr 8% 20g 60'

 

drożdże Wyeast Irish Ale ok. 150 ml dość starej gęstwy z IRA, obudzone 0.5L szybkiego startera

 

Przepis z książki Clonebrews

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #128 - In memoriam Lech Kaczyński

 

Piwo w stylu Witbier

Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 24.5L, przy wydajności 80%

IBU 11 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils bohemian weyermann 2.10 kg

płatki pszenne 2.00 kg

płatki owsiane 0.50 kg

biscuit 0.10 kg

cukier stołowy 0.25 kg

zakwaszający 0.10 kg

 

przyprawy:

kminek 0.5 g

kolendra indyjska 15g

świeżo starta skórka z 5 dużych pomarańczy 70g

 

zacieranie: (kranówka + 50% RO)

Wymyśliłem taki tryb zacierania, żeby do mycia był tylko duży gar:

najpierw kleikuję płatki w dużym garze: 12l wody + płatki, gotowane 20 min.

ześrutowane słody są w fermentorze, zalewam je 5L wody i dodaję tyle dekoktu, żeby było 50°C (ok. 6L)

50* - 10'

wlewam całość z fermetora do dużego gara, jest 62*, grzeję do 66*

66* -15'

70-72* - 60;

->77* (+8l rzątku)

 

wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego 80%

 

gotowanie 90'

lublin '09 3.9% gr. 20g 60'

lublin '09 4.0% sz. 15g 15' + cukier

łyżka mąki (rozprowadzona zimną wodą) 10'

połowa przypraw na 10'

połowa przypraw na 3'

 

drożdże Wyeast Witbier

150 ml gęstwy obudzone 1/2L świeżej brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli mogę kończyć sezon, piwniczka pełna, zrobię jeszcze 2-3 piwa, żeby zużyć gęstwy i zamykam browar na lato. No, chyba, że będę sie bardzo nudził.

 

Dużo zrobiliśmy, ale jeszcze dużo zostało do zrobienia, zotały jeszcze do spróbowania style:

 

Górna fermentacja

Brown Porter

Russian Imperial Stout

Biere de Garde

Belgian Golden Strong Ale

Belgian Dark Strong Ale

Barley Wine

 

Kwaśne:

Flanders Red

Oud Bruin

 

Dolna fermentacja

Eisbock

 

Style amerykańskie (wybór)

American lager

Classic American Pilsener

California Common

American Pale Ale

American IPA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, moja piwniczka jest niezbyt duża 2*3, wchodzi tylko 5 regałów, niecały 1000 butelek.

he he 1 tys. butli to 50 skrzynek :) Moja jest trochę większa (choć mam dostęp do 2) ale to nie ma znaczenia, wychodzi że muszę spożycie ograniczyć i to znacznie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, moja piwniczka jest niezbyt duża 2*3, wchodzi tylko 5 regałów, niecały 1000 butelek.

Czyli średnio niecałe 3 butelki na dzień przez rok. Całkiem nieźle :) Oczywiście nie uwzględniając uzupełniania na bieżąco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #129 - Ponury Stout

 

Piwo w stylu Dry Stout

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 40 Kolor 75 EBC

 

skład:

castle pale ale 3.20 kg

jęczmień palony 0.40 kg

płatki jęczmienne 0.90 kg

pale chocolate 0.20 kg

 

zacieranie: (kranówka)

 

najpierw w 12L wody gotuję płatki przez 5 min

dolewam 7L kranówki, ~70°C, wrzucam słody jasne

 

64-5°C - 1h (10 minut przed końcem dodaję drobno zmielony jęczmień palony i 6g CaCO3)

->77°C //+8L wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72°C

 

gotowanie 70'

 

East Kent Goldings '09 gr 4.8% 30g 60'

Aurora '08 gr 8% 20g 60'

 

drożdże Wyeast Irish Ale ok. 100 ml gęstwy z warki 127 Guiness

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #130 - Weizen Lehr III

 

Piwo w stylu Hefe Weizen

Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 10 Kolor 8 EBC

 

skład:

bohemian pils 2.20 kg

pszeniczny 1.57 kg

żytni 0.67 kg //tyle miałem

zakwaszający 0.10 kg

 

zacieranie: 22 litry (50% RO)

 

44* - 30'

dekokcja 44*->68*

[...]

odbieram 12 litrów rzadkiego do fermentora

w garnku zostaje 10L wody+ słody

pogrzewam to do 70°C na 15'

podgrzewam do 100*, gotuję 15' //tu dodaję zakwaszający

wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 64*, grzeję do 68*

[...]

68-67* - 15'

->73* //+6 l wrzątku

 

Na filtrację oczekuje 50', temperatura spada do 66*

 

wysładzanie 8L wody 60* + 1 ml kwasu mlekowego

 

gotowanie 70'

 

lubelski '09 gr 3.9% 20g 60' //luzem

drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan 150 ml gęstwy z Weizen Lehr II

 

tym razem dodałem słod żytni aby zobaczyć jaki to da efekt

 

w ogóle to głównie zrobiłem tą warkę dla zdjęć do artykułu o dekokcji.

Dwie pierwsze przeniczki mi wyszły z dziwnymi aromatami (rozposzczalnikowe? fuzlowe?), bodaj czy mi drożdże nie zmutowały w tej mrożonce. Od przyszłego sezonu koniec z mrożonkami - tylko saszetki i gęstwy, nie warto ryzykować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #131 - Miodowy Wit

 

Piwo w stylu Witbier/Miodowe

Przewidywane OG: ~14 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 27L, przy wydajności 80%

IBU 10 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils bohemian weyermann 2.10 kg

płatki pszenne 2.00 kg

płatki owsiane 0.50 kg

biscuit 0.10 kg

miód 1 kg

zakwaszający 0.10 kg

 

przyprawy:

kminek 0.5 g

kolendra indyjska 15g

świeżo starta skórka z 6 dużych pomarańczy 80g

 

zacieranie: (kranówka + 50% RO)

najpierw kleikuję płatki w dużym garze: 12l wody + płatki, gotowane 20 min.

ześrutowane słody są w fermentorze, zalewam je 5L wody; do kleiku dolewam 3l kranówki aby go ochłodzic i rozrzedzić; potem dodaję tyle gorącego kleiku do śruty w fermentorze, żeby było 50°C (ok. 8L)

50* - 10'

wlewam całość z fermetora do dużego gara, jest 62*, grzeję do 64*

64* -15'

70-72* - 60';

->77* (+8l wrzątku)

 

wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego 80%

 

gotowanie 100'

lublin '09 3.9% gr. 20g 85'

lublin '09 4.0% sz. 15g 15'

połowa przypraw na 10'

połowa przypraw na 3'

 

drożdże Wyeast Witbier

150 ml gęstwy

 

warzone wczoraj; z myślą o konkursie w Parparach; taka miodowa wariacja witbierowa.

Miód lipowy dodam do fermentacji cichej, opiszę później jak to zrobiłem.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym kleikowaniem w głównym kotle? Niby skomplikowane, ale bardzo upraszcza robotę.

 

Można kleikować w małym garnku na kuchni, ale zwykle garnek jest za mały, kleik sie przypala, kipi, kuchnia się brudzi.

 

Potem robiłem kleikowanie w kotle warzelnym (mam 2 gary na stanie - zacierny i warzelny), mogłem dać więcej wody, ale garnek był uświniony tym kleistym glutem, a musiałem to myć przed chmieleniem.

 

Teraz jest super. Kleik jest w tylko głównym garze, gar jest strasznie brudny, ale nawet jak się trochę przyklei do dna, to przy zacieraniu enzymy to wyjedzą i gar nie jest trudniejszy do zmywania niż zwykle.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.