sziszi Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 w jakim celu użyłeś mchu irlandzkiego? Weizenbock ma prawo być klarowny' date=' nie tak jak weizen[/quote'] a na podstawie czego tak uważasz?? czy komercyjne przykłady są klarowne ??(ja nie piłem) wg BJPC piwo nie jest klarowne, przecież weizenbock to bardziej ekstraktywny dunkelweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Aventinus podobno jest klarowny. Ale ja akurat robię kopię piwa które kiedyś mi zdobyło medal, i chcę skopiować wszystko w miarę dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka #126 - Weizen Lehr II Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 10 Kolor 8 EBC skład: bohemian pils 2.00 kg pszeniczny 2.20 kg karapils 0.15 kg zakwaszający 0.08 kg zacieranie: 17.5 litrów (50% RO) 42* - 90' // w 70' dodaję zakwaszający dekokcja 42*->68* [...] odbieram 8 litrów rzadkiego do fermentora w garnku zostaje 8.5L wody+ słody pogrzewam to do 70°C na 20' podgrzewam do 100*, gotuję 20' wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 68* [...] 68-67* - 15' //pH 5.6 71-72* - 60' //+ 3.5L wrzątku ->77* //+6 l wrzątku wysładzanie 8L wody 60* + 2 ml kwasu mlekowego gotowanie 70' lubelski '09 gr 3.9% 20g 60' //luzem 10' przed końcem 1/2 łyżeczki miętowej pasty do zębów (dla trwałego zmętnienia) to był, oczywiście, żart primaaprilisowy drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan, zadane bezpośrednio z piany z weizenbocka Kontynuuję ulepszanie tego przepisu, tym razem dodałem nieco karapils aby zobaczyć jaki to da efekt Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Przerwy trwają dwieście pięć minut ? Dodając czas podgrzewania osiągasz pewnie 240 minut, czyli cztery godziny. Ma to sens? Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Przerwy trwają dwieście pięć minut ? Chyba dodałeś czas dekokcji do czasu przerwy pozostałej części zacieru. Mi wyszło 165', w tym 90' to dekokcja a reszta zacieru czeka w 42°C. A dopiero później jest "standardowe" (no prawie) zacieranie: 15' + 60'. Jak dla mnie ma to sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor z pewnością to wyjaśni, ale wynika z tego, że odbiór dekoktu następuje po 90 minutach trzymania zacieru w 42 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Hmmm... ja to zrozumiałem jako: 42* - 90' // w 70' dodaję zakwaszającya w tym czasie: dekokcja 42*->68* Ale w sumie to faktycznie może być długa ferulikowa a dopiero potem dekokcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 W takim wypadku nie ma sensu przeprowadzać przerwy ferulikowej tylko na rzadkiej części zacieru, ponieważ kwas ten uwalniany jest ze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Tak, na poczatku 1.5 godziny przerwy ferulikowej, potem dopiero zaczynam dekokcję. Oczywiście nie siedzę w tym czasie cały czas nad garem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) 10' przed końcem 1/2 łyżeczki miętowej pasty do zębów (dla trwałego zmętnienia) Czy można dać zwykłej pasty niemiętowej lub elmex zielona i 1/3 dropsa miętowego ? Czy jednak taki dodatek spowoduje tylko opalizację lekką piwa a nie mętność trwałą i jak to wpłynie na smak po 3 miesiącach leżakowania? Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez kitaferia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie wywarzałbym już otwartych drzwi. To co opisał Coder, jest praktyką znaną od lat i praktykowaną głównie przez szwajcarskich piwowarów domowych. Koszt pasty nie jest na tyle duży, żeby kombinować a pasty starcza na ok 20 warek. A jak nie potrzebujemy do zmętnienia, zawsze możemy pastę wykorzystać aby wyczyścić... monety. Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka #127 - Guiness Piwo w stylu Dry Stout Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 40 Kolor 68 EBC skład: castle pale ale 2.00 kg jęczmień palony 0.41 kg karmelowy jasny 0.13 kg płatki jęczmienne 0.67 kg płatki owsiane 0.28 kg zakwaszający 0.05 kg zacieranie: (kranówka) najpierw w 10L wody gotuję płatki przez 10 min dolewam 5L kranówki, ~72°C, wrzucam słody jasne 67°C - 1h (10 minut przed końcem dodaję drobno zmielony jęczmień palony i 6g CaCO3) 72°C - 10' //dolewam 12L wody ->77°C wysładzanie 8L wody 72°C gotowanie 70' East Kent Goldings '09 gr 4.8% 31g 60' Aurora '08 gr 8% 20g 60' drożdże Wyeast Irish Ale ok. 150 ml dość starej gęstwy z IRA, obudzone 0.5L szybkiego startera Przepis z książki Clonebrews Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Warka #128 - In memoriam Lech Kaczyński Piwo w stylu Witbier Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 24.5L, przy wydajności 80% IBU 11 Kolor 7 EBC skład: pils bohemian weyermann 2.10 kg płatki pszenne 2.00 kg płatki owsiane 0.50 kg biscuit 0.10 kg cukier stołowy 0.25 kg zakwaszający 0.10 kg przyprawy: kminek 0.5 g kolendra indyjska 15g świeżo starta skórka z 5 dużych pomarańczy 70g zacieranie: (kranówka + 50% RO) Wymyśliłem taki tryb zacierania, żeby do mycia był tylko duży gar: najpierw kleikuję płatki w dużym garze: 12l wody + płatki, gotowane 20 min. ześrutowane słody są w fermentorze, zalewam je 5L wody i dodaję tyle dekoktu, żeby było 50°C (ok. 6L) 50* - 10' wlewam całość z fermetora do dużego gara, jest 62*, grzeję do 66* 66* -15' 70-72* - 60; ->77* (+8l rzątku) wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego 80% gotowanie 90' lublin '09 3.9% gr. 20g 60' lublin '09 4.0% sz. 15g 15' + cukier łyżka mąki (rozprowadzona zimną wodą) 10' połowa przypraw na 10' połowa przypraw na 3' drożdże Wyeast Witbier 150 ml gęstwy obudzone 1/2L świeżej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Powoli mogę kończyć sezon, piwniczka pełna, zrobię jeszcze 2-3 piwa, żeby zużyć gęstwy i zamykam browar na lato. No, chyba, że będę sie bardzo nudził. Dużo zrobiliśmy, ale jeszcze dużo zostało do zrobienia, zotały jeszcze do spróbowania style: Górna fermentacja Brown Porter Russian Imperial Stout Biere de Garde Belgian Golden Strong Ale Belgian Dark Strong Ale Barley Wine Kwaśne: Flanders Red Oud Bruin Dolna fermentacja Eisbock Style amerykańskie (wybór) American lager Classic American Pilsener California Common American Pale Ale American IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Coder, gratuluję Ci wypełnenia piwnicy. Staram sie o to od jakiegoś czasu, ale to chyba niemożliwe w moim przypadku. Imponujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Coder, gratuluję Ci wypełnenia piwnicy. Staram sie o to od jakiegoś czasu, ale to chyba niemożliwe w moim przypadku. Imponujące. Pewno masz za dużą piwnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No tak, moja piwniczka jest niezbyt duża 2*3, wchodzi tylko 5 regałów, niecały 1000 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No tak, moja piwniczka jest niezbyt duża 2*3, wchodzi tylko 5 regałów, niecały 1000 butelek. he he 1 tys. butli to 50 skrzynek Moja jest trochę większa (choć mam dostęp do 2) ale to nie ma znaczenia, wychodzi że muszę spożycie ograniczyć i to znacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No tak, moja piwniczka jest niezbyt duża 2*3, wchodzi tylko 5 regałów, niecały 1000 butelek. Czyli średnio niecałe 3 butelki na dzień przez rok. Całkiem nieźle Oczywiście nie uwzględniając uzupełniania na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Edit: staroć mi pokazało jako nowy post, kasuję Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka #129 - Ponury Stout Piwo w stylu Dry Stout Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 40 Kolor 75 EBC skład: castle pale ale 3.20 kg jęczmień palony 0.40 kg płatki jęczmienne 0.90 kg pale chocolate 0.20 kg zacieranie: (kranówka) najpierw w 12L wody gotuję płatki przez 5 min dolewam 7L kranówki, ~70°C, wrzucam słody jasne 64-5°C - 1h (10 minut przed końcem dodaję drobno zmielony jęczmień palony i 6g CaCO3) ->77°C //+8L wrzątku wysładzanie 8L wody 72°C gotowanie 70' East Kent Goldings '09 gr 4.8% 30g 60' Aurora '08 gr 8% 20g 60' drożdże Wyeast Irish Ale ok. 100 ml gęstwy z warki 127 Guiness Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Warka #130 - Weizen Lehr III Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 10 Kolor 8 EBC skład: bohemian pils 2.20 kg pszeniczny 1.57 kg żytni 0.67 kg //tyle miałem zakwaszający 0.10 kg zacieranie: 22 litry (50% RO) 44* - 30' dekokcja 44*->68* [...] odbieram 12 litrów rzadkiego do fermentora w garnku zostaje 10L wody+ słody pogrzewam to do 70°C na 15' podgrzewam do 100*, gotuję 15' //tu dodaję zakwaszający wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 64*, grzeję do 68* [...] 68-67* - 15' ->73* //+6 l wrzątku Na filtrację oczekuje 50', temperatura spada do 66* wysładzanie 8L wody 60* + 1 ml kwasu mlekowego gotowanie 70' lubelski '09 gr 3.9% 20g 60' //luzem drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan 150 ml gęstwy z Weizen Lehr II tym razem dodałem słod żytni aby zobaczyć jaki to da efekt w ogóle to głównie zrobiłem tą warkę dla zdjęć do artykułu o dekokcji. Dwie pierwsze przeniczki mi wyszły z dziwnymi aromatami (rozposzczalnikowe? fuzlowe?), bodaj czy mi drożdże nie zmutowały w tej mrożonce. Od przyszłego sezonu koniec z mrożonkami - tylko saszetki i gęstwy, nie warto ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 (edytowane) Warka #131 - Miodowy Wit Piwo w stylu Witbier/Miodowe Przewidywane OG: ~14 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 27L, przy wydajności 80% IBU 10 Kolor 7 EBC skład: pils bohemian weyermann 2.10 kg płatki pszenne 2.00 kg płatki owsiane 0.50 kg biscuit 0.10 kg miód 1 kg zakwaszający 0.10 kg przyprawy: kminek 0.5 g kolendra indyjska 15g świeżo starta skórka z 6 dużych pomarańczy 80g zacieranie: (kranówka + 50% RO) najpierw kleikuję płatki w dużym garze: 12l wody + płatki, gotowane 20 min. ześrutowane słody są w fermentorze, zalewam je 5L wody; do kleiku dolewam 3l kranówki aby go ochłodzic i rozrzedzić; potem dodaję tyle gorącego kleiku do śruty w fermentorze, żeby było 50°C (ok. 8L) 50* - 10' wlewam całość z fermetora do dużego gara, jest 62*, grzeję do 64* 64* -15' 70-72* - 60'; ->77* (+8l wrzątku) wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego 80% gotowanie 100' lublin '09 3.9% gr. 20g 85' lublin '09 4.0% sz. 15g 15' połowa przypraw na 10' połowa przypraw na 3' drożdże Wyeast Witbier 150 ml gęstwy warzone wczoraj; z myślą o konkursie w Parparach; taka miodowa wariacja witbierowa. Miód lipowy dodam do fermentacji cichej, opiszę później jak to zrobiłem. Edytowane 11 Maja 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 strasznie to skomplikowane przynajmniej dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 (edytowane) Z tym kleikowaniem w głównym kotle? Niby skomplikowane, ale bardzo upraszcza robotę. Można kleikować w małym garnku na kuchni, ale zwykle garnek jest za mały, kleik sie przypala, kipi, kuchnia się brudzi. Potem robiłem kleikowanie w kotle warzelnym (mam 2 gary na stanie - zacierny i warzelny), mogłem dać więcej wody, ale garnek był uświniony tym kleistym glutem, a musiałem to myć przed chmieleniem. Teraz jest super. Kleik jest w tylko głównym garze, gar jest strasznie brudny, ale nawet jak się trochę przyklei do dna, to przy zacieraniu enzymy to wyjedzą i gar nie jest trudniejszy do zmywania niż zwykle. Edytowane 11 Maja 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się