Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

Taa, szarpię się z tymi stylami, zmieniam słody, chmiele, technologie, ale na razie nie powstało nic nadającego się do wysłania. Mam jednak nadzieję, ze nabrałem trochę doświadczenia i w końcu coś wybitnego mi wyjdzie.

 

Na razie w tym sezonie zrobiłem jedno świetne piwo - ale jak na złość jest to American lager :) Ale nawet mojej żonie smakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na razie w tym sezonie zrobiłem jedno świetne piwo - ale jak na złość jest to American lager :cool: Ale nawet mojej żonie smakuje.

To dobrze. Mojej prawie nic nie smakuje (ponoś).

To ja moją lepiej wyedukowałem. Jak ma pić coś koncernowego to się krzywi ;) a chwali sobie domowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 litry brzeczki przedniej mocno gotowane osobno w celu lepszej karmelizacji

Ciekaw jestem efektu' date=' szczególnie biorąc pod uwagę że to było tylko 4 litry.[/quote']

Karmelizacja maltozy zaczyna się w temp. 180°C (http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm). Może zatem zachodzić tylko na ściankach kotła przy bardzo intensywnym ogrzewaniu i to raczej przedniej brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 litry brzeczki przedniej mocno gotowane osobno w celu lepszej karmelizacji

Ciekaw jestem efektu' date=' szczególnie biorąc pod uwagę że to było tylko 4 litry.[/quote']

Karmelizacja maltozy zaczyna się w temp. 180°C (http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm). Może zatem zachodzić tylko na ściankach kotła przy bardzo intensywnym ogrzewaniu i to raczej przedniej brzeczki

Dlatego jestem ciekaw efektu - wątpię, żeby udało się osiągnąć taką temperaturę nawet tak małej ilości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak naprawdę karmelizacja w kotle to nie jest technicznie karmelizacja, rozcieńczenie cukru jest o wiele za duże i temperatura za niska; ale efekt smakowy jest podobno zbliżony tzn. powstają posmaki karmelowe.

Skoro są jej efekty to musi zachodzić :monster: tyle, że w bardzo cienkiej warstwie przyściennej (może się nawet przecież przypalić). Duże stężenie brzeczki pozwala osiągnąć szybciej efekt (większa lepkość cieczy) czyli dobrze rozbiłeś z ta karmelizacją brzeczki przedniej.

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #170 - Egzorcysta

 

Piwo w stylu Belgian Golden Strong Ale (Duvel)

Przewidywane OG: 17.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 29 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils castle 5.00 kg

glukoza 1.00 kg //zamierzam dodać dopiero w połowie fermentacji

 

zacieranie: (kranówka + 50% RO 20L 66°C)

+ 5ml kwasu mlekowego 80% +2g CaCl2

 

61-62°C - 30' //pH=5.0, przedobrzyłem z zakwaszaniem; próba +

71-73°C - 60' //próba - po 15'

->76°C //+7l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72°C

 

gotowanie 100' //OG bez cukru = 13.5 Blg

 

Lubelski '10 gr 3.5% 65g 90'

 

mech irlandzki - 3g + 1/2g pożywki - 15'

 

drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale, starter 1L na brzeczce 6 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #171 - The Rock of the Raven

 

Piwo w stylu Scottish 70/-

Przewidywane OG: 9.8 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 13 Kolor 29 EBC

 

skład:

maris otter pale 3.10 kg

monachijski II 0.23 kg

caraamber 0.45 kg

melanoidynowy 40EBC 0.23 kg

crystal 120 0.11 kg //własnoręcznie uprażony z karmelowego jasnego, 1h20' w 120*

pale chocolate 85 g

 

zacieranie: (13L kranówka, 3ml kwasu 80%, 74°C)

68* - 30' //próba +

72-3* - 60' //+7l wody, ciemne słody 15' przed końcem

->76* //+7L wody; pH na koniec zacierania 5.3

 

gotowanie 70'

Perle PL'10 6% gr 16g 60' //+2L wody

 

4g mchu +1/2g pożywki 15'

 

drożdże Wyeast American Ale 110 ml gęstwy 2 dniowej

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałem, chetnie bym porównał rezultaty. Ja idę teraz w kierunku ograniczania paloności a powiększania słodkości, chyba jest przyjemniejsze w odbiorze.

Widzę, właśnie. Twój zasyp jest bardzo, że się tak wyrażę, rozbudowany. Ja starałem się trzymać wytycznych BJCP. Zobaczę co wyjdzie. A co do porównania, to myślę, że okazja będzie na zlocie. Piwo ma trafić do KEGa ale część też do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #172 - Bitburger

 

Piwo w stylu Niemiecki Pils

Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 29 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils castle 2.00 kg

pils bohemian 2.25 kg

carapils 150g

monach II 150g

 

zacieranie: (23L kranówka + 50% RO+ 3ml kwasu ml 80%+ 2g CaSO4)

 

61-63°C - 35' //próba -

65-66* - 15'

71-73°C - 45' //+4l wody, pH na koniec zacierania 5.5

->76°C

 

wysładzanie 8L wody 50°C + 1ml kwasu

 

gotowanie 90'

Perle PL '10 gr 6% 32g 60'

Perle PL '10 gr 6% 14g 15'

Lubelski '10 gr 3.5% 7g 10'

Lubelski '10 gr 3.5% 7g 5' //pół na pół z resztką Hallertau Tradition

 

mech irlandzki - 3g + 1/2g pożywki - 15'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager 200 ml świeżej gęstwy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.