Pieron Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 I tak trzymać, przynajmniej będzie zdrowa konkurencja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Taa, szarpię się z tymi stylami, zmieniam słody, chmiele, technologie, ale na razie nie powstało nic nadającego się do wysłania. Mam jednak nadzieję, ze nabrałem trochę doświadczenia i w końcu coś wybitnego mi wyjdzie. Na razie w tym sezonie zrobiłem jedno świetne piwo - ale jak na złość jest to American lager Ale nawet mojej żonie smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Na razie w tym sezonie zrobiłem jedno świetne piwo - ale jak na złość jest to American lager Ale nawet mojej żonie smakuje. To dobrze. Mojej prawie nic nie smakuje (ponoś). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Na razie w tym sezonie zrobiłem jedno świetne piwo - ale jak na złość jest to American lager Ale nawet mojej żonie smakuje. To dobrze. Mojej prawie nic nie smakuje (ponoś). To ja moją lepiej wyedukowałem. Jak ma pić coś koncernowego to się krzywi a chwali sobie domowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 to moje dziewczę lubi nawet kwasy. Spija moje kwasiżury nawet bez dolewki soku i jeszcze jej smakują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Miłość jest ślepa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Chłopaki dajcie receptę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 skład: maris otter pale 4.15 kg jęczmień palony 85g Robiłem bardzo bardzo podobnego. Niestety ja z mojego nie jestem zadowolony Mam nadzieję że Twoje będzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Chłopaki dajcie receptę. Na kwasy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 4 litry brzeczki przedniej mocno gotowane osobno w celu lepszej karmelizacji Ciekaw jestem efektu, szczególnie biorąc pod uwagę że to było tylko 4 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 4 litry brzeczki przedniej mocno gotowane osobno w celu lepszej karmelizacji Ciekaw jestem efektu' date=' szczególnie biorąc pod uwagę że to było tylko 4 litry.[/quote'] Karmelizacja maltozy zaczyna się w temp. 180°C (http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm). Może zatem zachodzić tylko na ściankach kotła przy bardzo intensywnym ogrzewaniu i to raczej przedniej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Tak naprawdę karmelizacja w kotle to nie jest technicznie karmelizacja, rozcieńczenie cukru jest o wiele za duże i temperatura za niska; ale efekt smakowy jest podobno zbliżony tzn. powstają posmaki karmelowe. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 4 litry brzeczki przedniej mocno gotowane osobno w celu lepszej karmelizacji Ciekaw jestem efektu' date=' szczególnie biorąc pod uwagę że to było tylko 4 litry.[/quote'] Karmelizacja maltozy zaczyna się w temp. 180°C (http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm). Może zatem zachodzić tylko na ściankach kotła przy bardzo intensywnym ogrzewaniu i to raczej przedniej brzeczki Dlatego jestem ciekaw efektu - wątpię, żeby udało się osiągnąć taką temperaturę nawet tak małej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Tak naprawdę karmelizacja w kotle to nie jest technicznie karmelizacja, rozcieńczenie cukru jest o wiele za duże i temperatura za niska; ale efekt smakowy jest podobno zbliżony tzn. powstają posmaki karmelowe. Skoro są jej efekty to musi zachodzić tyle, że w bardzo cienkiej warstwie przyściennej (może się nawet przecież przypalić). Duże stężenie brzeczki pozwala osiągnąć szybciej efekt (większa lepkość cieczy) czyli dobrze rozbiłeś z ta karmelizacją brzeczki przedniej. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Cos słyszałem piąte przez dziesiąte, ze to nie karmelizacja tylko intensywne reakcje Maillarda, które przypadkowo dają taki efekt smakowy, ale nie jestem do końca pewnien co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Warka #170 - Egzorcysta Piwo w stylu Belgian Golden Strong Ale (Duvel) Przewidywane OG: 17.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 29 Kolor 7 EBC skład: pils castle 5.00 kg glukoza 1.00 kg //zamierzam dodać dopiero w połowie fermentacji zacieranie: (kranówka + 50% RO 20L 66°C) + 5ml kwasu mlekowego 80% +2g CaCl2 61-62°C - 30' //pH=5.0, przedobrzyłem z zakwaszaniem; próba + 71-73°C - 60' //próba - po 15' ->76°C //+7l wrzątku wysładzanie 8L wody 72°C gotowanie 100' //OG bez cukru = 13.5 Blg Lubelski '10 gr 3.5% 65g 90' mech irlandzki - 3g + 1/2g pożywki - 15' drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale, starter 1L na brzeczce 6 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Warka #170 - Egzorcysta Rozumiem, że efekt opętania degustator dostanie w gratisie, po spożyciu Edytowane 12 Stycznia 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Nie, idea jest taka, że przegoni wszystkie inne Diabły. Na konkursie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Warka #170 - Egzorcysta Bardzo podoba mi się ta nazwa Spokojnie mogłoby się tak nazywać pierwsze komercyjne polskie piwo w tym stylu. Zresztą kto wie, wszystko przed Tobą coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Warka #171 - The Rock of the Raven Piwo w stylu Scottish 70/- Przewidywane OG: 9.8 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 13 Kolor 29 EBC skład: maris otter pale 3.10 kg monachijski II 0.23 kg caraamber 0.45 kg melanoidynowy 40EBC 0.23 kg crystal 120 0.11 kg //własnoręcznie uprażony z karmelowego jasnego, 1h20' w 120* pale chocolate 85 g zacieranie: (13L kranówka, 3ml kwasu 80%, 74°C) 68* - 30' //próba + 72-3* - 60' //+7l wody, ciemne słody 15' przed końcem ->76* //+7L wody; pH na koniec zacierania 5.3 gotowanie 70' Perle PL'10 6% gr 16g 60' //+2L wody 4g mchu +1/2g pożywki 15' drożdże Wyeast American Ale 110 ml gęstwy 2 dniowej Edytowane 15 Stycznia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 No tośmy dziś uwarzyli to samo, Piotrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Widziałem, chetnie bym porównał rezultaty. Ja idę teraz w kierunku ograniczania paloności a powiększania słodkości, chyba jest przyjemniejsze w odbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Widziałem, chetnie bym porównał rezultaty. Ja idę teraz w kierunku ograniczania paloności a powiększania słodkości, chyba jest przyjemniejsze w odbiorze. Widzę, właśnie. Twój zasyp jest bardzo, że się tak wyrażę, rozbudowany. Ja starałem się trzymać wytycznych BJCP. Zobaczę co wyjdzie. A co do porównania, to myślę, że okazja będzie na zlocie. Piwo ma trafić do KEGa ale część też do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Warka #172 - Bitburger Piwo w stylu Niemiecki Pils Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 29 Kolor 7 EBC skład: pils castle 2.00 kg pils bohemian 2.25 kg carapils 150g monach II 150g zacieranie: (23L kranówka + 50% RO+ 3ml kwasu ml 80%+ 2g CaSO4) 61-63°C - 35' //próba - 65-66* - 15' 71-73°C - 45' //+4l wody, pH na koniec zacierania 5.5 ->76°C wysładzanie 8L wody 50°C + 1ml kwasu gotowanie 90' Perle PL '10 gr 6% 32g 60' Perle PL '10 gr 6% 14g 15' Lubelski '10 gr 3.5% 7g 10' Lubelski '10 gr 3.5% 7g 5' //pół na pół z resztką Hallertau Tradition mech irlandzki - 3g + 1/2g pożywki - 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager 200 ml świeżej gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Warka #172 - Bitburger Piwo w stylu Niemiecki Pils IBU 29 Słabo, słabo!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się