coder Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 3g mchu +1/2g pożywki 20' Mech do pszenicy' date=' czy to Ctrl+C i Ctrl+V? [/quote'] Tak, nie widzę przeciwskazań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 IBU chyba nie ma tak dużej korelacji z chmielowością piwa jak się nam wydaje. Ostatnio czytałem artykuł na temat zmiany sposobu chmielenia. Przeniesienie całości na ostatnie 20 minut gotowania. Co prawda ponoć ma to zwiększyć zużycie chmielu (co w naszym wypadku nie jest aż takim dużym problemem), przez co trzeba inaczej podejść do tego procesu, ale ponoć goryczka uzyskana w ten sposób ponoć ma być gładsza a aromat chmielu intensywny. Generalnie dwa tygodnie temu uwarzyłem summer bittera w podobny sposób a wypity będzie 17 kwietnia. Dam znać jak wszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Doszedł mi nowy problem: wodociągi. Przy śniadaniu zauważam, ze czasem herbata jest świetna, czasem marna. Starałem się to ograrnąć piwowarską metodą: kontrola temperatury, ilości, czasu zaparzania, ale bez sukcesu. Wczoraj była świetna, dziś wyjątkowo marna, więc dla kontroli zrobiłem sobie drugą herbate z mineralki - i jest świetna! Czyli to wina wody, czasem im się pewnie dosypie więcej chloru czy czegoś tam innego i herbata wychodzi gorsza. Piwo obawiam się , że też .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Doszedł mi nowy problem: wodociągi. Przy śniadaniu zauważam, ze czasem herbata jest świetna, czasem marna. Starałem się to ograrnąć piwowarską metodą: kontrola temperatury, ilości, czasu zaparzania, ale bez sukcesu. Wczoraj była świetna, dziś wyjątkowo marna, więc dla kontroli zrobiłem sobie drugą herbate z mineralki - i jest świetna! Czyli to wina wody, czasem im się pewnie dosypie więcej chloru czy czegoś tam innego i herbata wychodzi gorsza. Piwo obawiam się , że też .... A z ciekawości Komorów ma wodociąg podpięty pod Wawe jak Pruszków ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 A z ciekawości Komorów ma wodociąg podpięty pod Wawe jak Pruszków ? Nie, mamy własne ujęcie głębinowe, więc nie ma problemu sezonowości wody w rzece, przełączania na inne źródła itp. Tylko czynnik ludzki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 A badałeś sobie wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 A badałeś sobie wodę? Nie ma sensu, sytuacja zmienia się z dnia na dzień. Muszę wyczekać, aż woda będzie dobra i nałapię cały gar. Albo zacznę profilaktycznie filtrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Warka #187 - Żytnie Piwo w stylu Roggenbier Przewidywane OG: 13.6 Blg, FG: 4 Blg, vol: 24.5L, przy wydajności 85% IBU 17 Kolor 25 EBC skład: pils castle 1.20 kg żytni 2.50 kg monach II 1.40 kg caraminich II 0.45 kg caraaroma 100g zacieranie: (kranówka 27L) + 2 ml kwasu mlekowego 80% 40-42* - 2h dekokcja 40->66* 65-66* - 30' 70-72* - 60' ->77* na koniec zacierania pH=5.3 wysładzanie 8L wody 72°C + 1/2ml kwasu gotowanie 70' Mittelfruh '10 gr 5.2% 23g 60' Mittelfruh '10 gr 5.2% 9g 15' mech irlandzki 3g + 1/2g pożywki - 15' drożdże Wyeast 3068 1L starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Masz coder zdrowie i chyba b. dużo butelek do tak częstego warzenia Ten kwasior to tak z przyzwyczajenia dałeś czy celowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Masz coder zdrowie i chyba b. dużo butelek do tak częstego warzenia Ten kwasior to tak z przyzwyczajenia dałeś czy celowo? Staram się celować w pH 5.3-5.4 w kotle. A to już ostatnie warki w sezonie, coraz mniej przyjemnie się warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jak poszła filtracja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 2h , bez pośpiechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka #188 - Kongresowe Piwo w stylu Kölsch Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 25 Kolor 7 EBC skład: weyermann pils klepiskowy 4.20 kg wiedeński 0.25 kg pszeniczny 0.25 kg zacieranie (19L , 50% RO, + 3g gipsu + 3ml kwasu mlekowego 80%, 66°C) 61-62* - 30' 71-72* - 30' ->76* //+8l wrzątku pH na koniec - 5.4 gotowanie 90' Mittelfruh '10 5.2% gr. 35 g 60' //mocny przełom 3g mchu +1/2g pożywki 15' drożdże Wyeast Kölsh, ~150-200 ml gęstwy (ciężko zmierzyć) 11 dniowej Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Warka #189 - Antex Wheat Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 9 Kolor 7 EBC skład: castle pils 1.50 kg castle pszeniczny 3.00 kg zacieranie (19L 90%RO + 2.5g CaCl2 + 3g gipsu + 2ml kwasu mlekowego 80%) 44* - 15' 55* - 15' 62* - 45' 71-72* - 30' ->76* // + 8L wody gotowanie 90' Lubelski '10 2.5% gr. 20 g 60' 3g mchu +1/2g pożywki 15' drożdże Wyeast 3068 100ml gęstwy świeżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Przekonałem się, jak bardzo na wydajność wpływa grubość śrutowania. W ostatnim piwie miałem większość słodu pszeniczego, który śrutuję drobno - prawię na mąkę, i wydajność podskoczyła o niespodziewane 10% - 1.5Blg za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 A jak z filtracją przy tak drobnym śrutowaniu i dużym zasypie pszenicy? Pszeniczny generalnie ma chyba trochę lepszą ekstraktywność. Przy udziale 66% to też może mieć już wpływ. 1,5°blg więcej - fajnie - od przybytku chyba głowa nie boli - rozcieńczysz i masz 5 butelek więcej. Chmielu powinno jeszcze starczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Filtracja bez problemów, przełom ładny. Może naprawdę przerwa białkowa coś pomaga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Warka #190 - 3 zboża Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 13 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 9 Kolor 7 EBC skład: castle pils 1.70 kg castle pszeniczny 1.70 kg żytni 0.50 kg wiedeński 0.40 kg carahell 0.10 kg glukoza 0.15 kg zacieranie (19L + 1g CaCl2 + 2g CaSO4 + 1ml kwasu mlekowego 80%) 40* - 30' dekokcja 40->67* 67* - 30' 72* - 15' ->77* + 8L wody // pH - 5.7 gotowanie 70' Lubelski '10 3.5% gr. 20 g 60' 3g mchu +1/2g pożywki + glukoza 15' drożdże Wyeast 3068 100 ml gęstwy 5 dniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Warka #191 - Fokker Piwo w stylu Dubbel Przewidywane OG: 15.5 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 22 Kolor 40 EBC skład: castle pils 4.00 kg monach II 0.45 kg aromatic 150 EBC 0.23 kg caramunich II 0.23 kg special B 0.23 kg glukoza 0.23 kg syrop Candi 0.34 kg (1 buteleczka 250 ml) zacieranie: (kranówka 20L 67°C) 62-63°C - 20' 70-72°C - 35' ->75°C //+8l wrzątku wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu 80% gotowanie 90' Mittelfruh '10 gr 5.3% 33g 60' glukoza + syrop + 3g mchu + 1/2g pozywki 15' przed końcem brak przełomu drożdże Wyeast Belgian Ardennes gęstwa ok. 50 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Dziś rozlałem Flanders Red po prawie roku fermentacji. Smakuje więcej niż zadowalająco, nie ma powalającej octowości Roddenbacha, raczej jest winno-kwaskowe, z bogatym smakiem słodowym i obowiązkową końską derką. Przywiozę cały KEG do Żywca, będziecie mieli okazję spróbować. I to już definitywny koniec sezonu, średnio udanego zresztą. Edit: jeszcze zdjęcie, tuż przed rozlewem. Pellicle już zaczęlo się rozpadać na wysepki. Edytowane 9 Czerwca 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Dziś rozlałem Flanders Red [ciach] Przywiozę cały KEG do Żywca, będziecie mieli okazję spróbować. Oj będzie się działo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Dziś rozlałem Flanders Red po prawie roku fermentacji. Smakuje więcej niż zadowalająco, nie ma powalającej octowości Roddenbacha, raczej jest winno-kwaskowe, z bogatym smakiem słodowym i obowiązkową końską derką. Przywiozę cały KEG do Żywca, będziecie mieli okazję spróbować. I to już definitywny koniec sezonu, średnio udanego zresztą. Edit: jeszcze zdjęcie, tuż przed rozlewem. Pellicle już zaczęlo się rozpadać na wysepki. Grzech takie piwo kegować i rozlać na jednej imprezie. Tyle zachodu, rok fermentacji i jeszcze rzucać perły przed wieprze (bez urazy, to z Biblii) - bo na pewno będą też przypadkowi "degustatorzy", którzy go nie docenią. Ja bym to zabutelkował (i to w małe butelki) i miał na kilka lat do rozdawania, degustowania, częstowania. A nuż wpadnie taka kategoria jak FRA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgadzam się z przedmówcą. Sporo czasu i pracy kosztowało Cie to piwo coder. Chętnie się piszę na malutką buteleczkę lub mini kufelek w Żywcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Boję się przechowywać to piwo, podobno ono żyje i fermentuje cały czas, żeby to przerwać trzeba by je przechowywać w chłodzie. Obawiam się, że może mi się zaoctowac już po letnim sezonie. Mój roczny Orval (Złota dolina) już robi takie fontanny, ze w butelce zostaje ze 2 cm płynu. Zresztą godniejszych gardeł niż w Żywcu nie znajdę. Najwyżej będę trzymał pod stołem i polewał tylko wtajemniczonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Jeśli tak to proszę o małą podstoliczną degustację i będę się cieszyć tak samo jak z audiencji u bieloka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się