Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

IBU chyba nie ma tak dużej korelacji z chmielowością piwa jak się nam wydaje.

Ostatnio czytałem artykuł na temat zmiany sposobu chmielenia. Przeniesienie całości na ostatnie 20 minut gotowania. Co prawda ponoć ma to zwiększyć zużycie chmielu (co w naszym wypadku nie jest aż takim dużym problemem), przez co trzeba inaczej podejść do tego procesu, ale ponoć goryczka uzyskana w ten sposób ponoć ma być gładsza a aromat chmielu intensywny.

 

Generalnie dwa tygodnie temu uwarzyłem summer bittera w podobny sposób a wypity będzie 17 kwietnia. Dam znać jak wszedł :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doszedł mi nowy problem: wodociągi.

 

Przy śniadaniu zauważam, ze czasem herbata jest świetna, czasem marna. Starałem się to ograrnąć piwowarską metodą: kontrola temperatury, ilości, czasu zaparzania, ale bez sukcesu.

 

Wczoraj była świetna, dziś wyjątkowo marna, więc dla kontroli zrobiłem sobie drugą herbate z mineralki - i jest świetna! Czyli to wina wody, czasem im się pewnie dosypie więcej chloru czy czegoś tam innego i herbata wychodzi gorsza.

 

Piwo obawiam się , że też ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doszedł mi nowy problem: wodociągi.

 

Przy śniadaniu zauważam, ze czasem herbata jest świetna, czasem marna. Starałem się to ograrnąć piwowarską metodą: kontrola temperatury, ilości, czasu zaparzania, ale bez sukcesu.

 

Wczoraj była świetna, dziś wyjątkowo marna, więc dla kontroli zrobiłem sobie drugą herbate z mineralki - i jest świetna! Czyli to wina wody, czasem im się pewnie dosypie więcej chloru czy czegoś tam innego i herbata wychodzi gorsza.

 

Piwo obawiam się , że też ....

A z ciekawości Komorów ma wodociąg podpięty pod Wawe jak Pruszków ?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #187 - Żytnie

 

Piwo w stylu Roggenbier

Przewidywane OG: 13.6 Blg, FG: 4 Blg, vol: 24.5L, przy wydajności 85%

IBU 17 Kolor 25 EBC

 

skład:

pils castle 1.20 kg

żytni 2.50 kg

monach II 1.40 kg

caraminich II 0.45 kg

caraaroma 100g

 

zacieranie: (kranówka 27L)

+ 2 ml kwasu mlekowego 80%

 

40-42* - 2h

dekokcja 40->66*

65-66* - 30'

70-72* - 60'

->77*

 

na koniec zacierania pH=5.3

 

wysładzanie 8L wody 72°C + 1/2ml kwasu

 

gotowanie 70'

 

Mittelfruh '10 gr 5.2% 23g 60'

Mittelfruh '10 gr 5.2% 9g 15'

 

mech irlandzki 3g + 1/2g pożywki - 15'

 

drożdże Wyeast 3068 1L starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #188 - Kongresowe

 

Piwo w stylu Kölsch

Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 25 Kolor 7 EBC

 

skład:

weyermann pils klepiskowy 4.20 kg

wiedeński 0.25 kg

pszeniczny 0.25 kg

 

zacieranie (19L , 50% RO, + 3g gipsu + 3ml kwasu mlekowego 80%, 66°C)

61-62* - 30'

71-72* - 30'

->76* //+8l wrzątku pH na koniec - 5.4

 

gotowanie 90'

Mittelfruh '10 5.2% gr. 35 g 60' //mocny przełom

3g mchu +1/2g pożywki 15'

 

drożdże Wyeast Kölsh, ~150-200 ml gęstwy (ciężko zmierzyć) 11 dniowej

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #189 - Antex Wheat

 

Piwo w stylu Hefe Weizen

Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 9 Kolor 7 EBC

 

skład:

castle pils 1.50 kg

castle pszeniczny 3.00 kg

 

zacieranie (19L 90%RO + 2.5g CaCl2 + 3g gipsu + 2ml kwasu mlekowego 80%)

44* - 15'

55* - 15'

62* - 45'

71-72* - 30'

->76* // + 8L wody

 

gotowanie 90'

Lubelski '10 2.5% gr. 20 g 60'

3g mchu +1/2g pożywki 15'

 

drożdże Wyeast 3068 100ml gęstwy świeżej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak z filtracją przy tak drobnym śrutowaniu i dużym zasypie pszenicy?

Pszeniczny generalnie ma chyba trochę lepszą ekstraktywność. Przy udziale 66% to też może mieć już wpływ.

1,5°blg więcej - fajnie :beer: - od przybytku chyba głowa nie boli - rozcieńczysz i masz 5 butelek więcej. Chmielu powinno jeszcze starczyć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #190 - 3 zboża

 

Piwo w stylu Hefe Weizen

Przewidywane OG: 13 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 9 Kolor 7 EBC

 

skład:

castle pils 1.70 kg

castle pszeniczny 1.70 kg

żytni 0.50 kg

wiedeński 0.40 kg

carahell 0.10 kg

glukoza 0.15 kg

 

zacieranie (19L + 1g CaCl2 + 2g CaSO4 + 1ml kwasu mlekowego 80%)

40* - 30'

dekokcja 40->67*

67* - 30'

72* - 15'

->77* + 8L wody

// pH - 5.7

 

gotowanie 70'

Lubelski '10 3.5% gr. 20 g 60'

3g mchu +1/2g pożywki + glukoza 15'

 

drożdże Wyeast 3068 100 ml gęstwy 5 dniowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #191 - Fokker

 

Piwo w stylu Dubbel

Przewidywane OG: 15.5 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 22 Kolor 40 EBC

 

skład:

castle pils 4.00 kg

monach II 0.45 kg

aromatic 150 EBC 0.23 kg

caramunich II 0.23 kg

special B 0.23 kg

glukoza 0.23 kg

syrop Candi 0.34 kg (1 buteleczka 250 ml)

 

zacieranie: (kranówka 20L 67°C)

 

62-63°C - 20'

70-72°C - 35'

->75°C //+8l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu 80%

 

gotowanie 90'

 

Mittelfruh '10 gr 5.3% 33g 60'

glukoza + syrop + 3g mchu + 1/2g pozywki 15' przed końcem

 

brak przełomu

 

drożdże Wyeast Belgian Ardennes gęstwa ok. 50 ml

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś rozlałem Flanders Red po prawie roku fermentacji.

Smakuje więcej niż zadowalająco, nie ma powalającej octowości Roddenbacha, raczej jest winno-kwaskowe, z bogatym smakiem słodowym i obowiązkową końską derką. Przywiozę cały KEG do Żywca, będziecie mieli okazję spróbować.

 

I to już definitywny koniec sezonu, średnio udanego zresztą.

 

Edit: jeszcze zdjęcie, tuż przed rozlewem. Pellicle już zaczęlo się rozpadać na wysepki.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś rozlałem Flanders Red po prawie roku fermentacji.

Smakuje więcej niż zadowalająco, nie ma powalającej octowości Roddenbacha, raczej jest winno-kwaskowe, z bogatym smakiem słodowym i obowiązkową końską derką. Przywiozę cały KEG do Żywca, będziecie mieli okazję spróbować.

 

I to już definitywny koniec sezonu, średnio udanego zresztą.

 

Edit: jeszcze zdjęcie, tuż przed rozlewem. Pellicle już zaczęlo się rozpadać na wysepki.

Grzech takie piwo kegować i rozlać na jednej imprezie. Tyle zachodu, rok fermentacji i jeszcze rzucać perły przed wieprze (bez urazy, to z Biblii) - bo na pewno będą też przypadkowi "degustatorzy", którzy go nie docenią. Ja bym to zabutelkował (i to w małe butelki) i miał na kilka lat do rozdawania, degustowania, częstowania. A nuż wpadnie taka kategoria jak FRA. :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Boję się przechowywać to piwo, podobno ono żyje i fermentuje cały czas, żeby to przerwać trzeba by je przechowywać w chłodzie. Obawiam się, że może mi się zaoctowac już po letnim sezonie.

 

Mój roczny Orval (Złota dolina) już robi takie fontanny, ze w butelce zostaje ze 2 cm płynu.

 

Zresztą godniejszych gardeł niż w Żywcu nie znajdę. Najwyżej będę trzymał pod stołem i polewał tylko wtajemniczonym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.