Kasanga Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. pozdrawiam Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode. Edit: źle zacytowałem poprawione Edytowane 14 Stycznia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode. Potwierdzam, piłem rocznego i takiej przyjemnej cytrynki jaka była, to nie zapomnę Moim zdaniem Wit lepiej smakuje, jak jest wyleżakowany. Edit: leszcz007, poprawione Edytowane 14 Stycznia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Dzięki Panowie, to forum i użytkownicy to skarb więc chronić za wszelką cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ja zwykle robię Wita "do szybkiego wypicia" co nie zmienia faktu, że zawsze kila butelek się gdzieś zawieruszy i wypijam je po kilku miesiącach. Spostrzeżenia: - aromat się ładnie utrzymuje - piwo mniej kacogenne niż świeże - niestety wszystkie były prze gazowane p.s. @vettis popraw proszę cytację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Też piłem Wita na szybko, ale zdecydowanie lepszy jest wyleżakowany, min. 3 miechy. Nic się z nim złego nie dzieje, wręcz przeciwnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 2-letni jaki znalazłem u Teścia zmienił się trochę, ale nie na gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 miło się to czyta a słody do mnie już idą i będzie witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Dzisiaj robiłem swojego pierwszego Wita na drożdżach s-33 według poniższego przepisu https://docs.google.com/file/d/0B_FDg7a8jemoZ3QtUVdNcGQ2UDA/edit wyszło 20,5 L / 14,5 Blg lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 14,5 Blg zamierzone to było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 https://docs.google....VdNcGQ2UDA/edit fajny przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Według przepisu powinno wyjść 13 Blg mi natomiast wyszło 14,5 chyba przez długie wysładzanie. Wita warzyłem wczoraj start o 6 a koniec ok 13, bardzo długo trwała filtracja. Użyłem filtra z oplotu do tej pory nie miałem problemów z filtracją przez niego, do dzisiaj filtracja trwała ok 2 godz, może trwała by jeszcze dłużej jeśli bym nie mieszał brzeczki. Wydaje mi się że przyczyną jest spora zawartość słodu pszenicznego ( brak łuski ),dużo kaszy i płatków. Jeszcze co zauważyłem to mała ilość uzyskanego filtratu. Słody wraz z skleikowaną kaszą wrzuciłem do 15 L wody .......... do wysładzania użyłem również 15 L wody. W efekcie końcowym uzyskałem 20.5 L brzeczki o gęstości 14,5 Blg . Wysłodziny były dość wilgotne, następna sprawa podczas chmielenia granulat wrzuciłem luzem do gara i napotkałem problem przy odfiltrowaniu, chyba było za dożo chmielu bo filtr z oplotu zatykał się w efekcie końcowym zostało ok 2 L brei której nie można było odfiltrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 W moim po pół roku wyraźnie zanika kolendra, a wybija się bardziej pomarańcza/cytrusowość (nie wiem czy sama z siebie czy po prostu jest bardziej wyczuwalna przez zanik kolendry). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się