cml Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Staram się co 3 tygodnie uwarzyć 1 piwo - czasem dwa za jednym razem :beer:.Tutaj będę zapisywał receptury oraz wyniki degustacji piw, które uda nam się zrobić. Postaram się pisać jedną odpowiedź na jedno piwo.Zacznę od pierwszej warki uwarzonej wg własnej receptury - poprzednie mimo, że też mniej lub bardziej udane nie uważam za w pełni "nasze" gdyż były robione z brewkitów (początki) lub z zestawów słodów (homebrewing, piwodziej) a więc i wg czyjejś receptury.Piwa są mniej lub bardziej w jakimś stylu - czasem są to bezstylowce ale raczej luźno podchodzę do wytycznych BJCP. Tymniemniej postaram się pisać przy każdym w jakim kierunku podążam.Zdrówko Edytowane 19 Września 2016 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) #10 American IPA 13 - 1 gru 2012 Receptura: 4,5kg pale ale 0,25kg cara aroma Chmiel Iunga 15g (granulat) Chmiel Centennial 30g (granulat) Chmiel Cascade 50g (granulat) Drożdże US-05 Zacieranie jednotemperaturowe: 60' - 68st Gotowanie 60': 60' - Iunga 15g 15' - Centennial 30g 02' - Cascade 10g Fermentacja: 8 dni burzliwa, 7 dni cicha - dorzucone 40g Cascade na zimno do fermentacji cichej Butelkowanie: ~3blg refermentacja 150g cukru na 19l warki - 15 gru 2012 Klarowane grawitacyjnie. Oczekiwania: słodkie piwo z dużym aromatem chmielowym - ekspryment bo zwykle chyba (?) są wytrawne Degustacja: 1 miesiąc po butelkowaniu: wyraźny aromat chmielowy z goryczką na końcu - piana wysoka, mocno nagazowane ale już bez strzału przy otwieraniu - powstał balans między słodyczą a chmielowym aromatem i jest super - piana szybko opadła Daje w głowę - myślę, że może mieć koło 6alc. Mimo sytości piwo jest bardzo pijalne Problemy: chmieliny z cichej mimo filtracji przez gazę przy przelewaniu do rozlewu są w piwie w postaci zawiesiny, która opada powoli na dno - piwo jest mgliste. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Sorry za oftop ale Dokuro nie był czasem bohaterem Yattaman'a? Spokoju mi to nie daje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Sorry za oftop ale Dokuro nie był czasem bohaterem Yattaman'a? Spokoju mi to nie daje? To był BOSS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Sorry za oftop ale Dokuro nie był czasem bohaterem Yattaman'a? Spokoju mi to nie daje? nie do końca bohater - to był tajemniczy kamień, który banda Drombo miała znaleźć na zlecenie złego masterminda - Dokurobeia przy pomocy kamienia Dokuro Dokurobei chciał znaleźć największe na ziemi złoża złota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) #12 Pseudopils 11,5 #11 Blond Ale 14 Receptura: 5kg pilsneńskiego 1kg vienna 1kg munich 50g płatki jęczmienne 50g słodu zakwaszającego Zacieranie: 62st - 30' 72st - 45' 78st - mashout Filtracja na raty: 15l - brzeczka na pilsa 11,5blg 25l - brzeczka na blonda 14blg Pils - gotowanie: 15g cascade 60' 10g lubelski 10' Blond - gotowanie: 30g centennial 60' 20g centennial 5' Fermentacja blond: 11 dni burzliwa, 9 dni cicha (20st) - US-05 (20l) Fermentacja pils: 11 dni burzliwa, 16 dni cicha (10st), leżakowanie 15 dni (-2st/3st) - S-23 (10l) Butelkowanie blond: ~3blg refermentacja 110g cukru na 19l warki Butelkowanie pils: ~2blg refermentacja 60g cukru na 10l warki Klarowane grawitacyjnie. Problemy: podwójny proces warzenia i chłodzenia jest nie tylko czasochłonny ale i męczy - chyba ostani raz tak warzyliśmy, płatki miały trochę podnieść stabilność piany - może za mała ilość Degustacja #12 pseudopils: za słabo nachmielone - w zasadzie wyszedł z tego ciekawy napój zbożowy gdyż S-23 ze swoimi owocowymi nutami źle współgrają z dosyć słodkim (zacieranie) lagerem. Piana szybko opada - feler do poprawy. Następnym razem spróbujemy zacierać od temp 45st i użyć CaraPils Degustacja #11 blond ale: piwo bez charakteru - dobrze pijalne ale nie urywa jaj ani smakiem ani aromatem chmielowym (zabrakło chmielenia na zimno). Piana znika równie szybko jak w dolniaku. Gorycz nie zostaje na języku. Ogólnie ekperyment z podwójnym warzeniem uważam za nieudany Prawdopodobnie nie powtórzymy żadnego z tych piw. Może zacieranie na wytrawnie byłby lepsze bo bardziej by pasowało do pilsa + dobrze nachmielone ale wytrawne z chmieleniem na zimno mogłoby być strzałem w 10. Edytowane 1 Maja 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) #13 Belgian Ale 13blg Receptura: 3,5kg pale ale 0,5kg cara red 0,3kg abbey 0,2kg carabelge 0,05kg płatki jęczmienne http://hopville.com/recipe/1672604 Zacieranie: 64st - 20' 72st - 45' 78st - mashout Filtracja: 27l na raty Gotowanie: 33g east kent goldings 50' 30g styrian goldings 15' Fermentacja: 8 dni burzliwa, 20 dni cicha ~4blg (20st) - Belgian Ardennes (3522) (21l) Butelkowanie blond: ~2blg refermentacja 150g cukru na 21l warki, 2 tygodnie w 20st aby drożdże nagazowały piwo Klarowane grawitacyjnie. Edytowane 27 Lutego 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) #14 Łajka 11blg Receptura: 2kg pale ale 0,25kg cara aroma 0,25kg cukier muscovado 0,2kg carabelge http://hopville.com/recipe/1677826 Zacieranie: jednotemperaturowe: 68st przez 60min Filtracja: 15l na raty Gotowanie: 15g cascade 60' - 8,6AA Fermentacja: 18 dni burzliwa, 4blg cicha - S-23 (10l) Butelkowanie: 25 lutego 2013 - 3blg Refermentacja: 102g suchego ekstraktu słodowego Klarowane grawitacyjnie. Edytowane 27 Lutego 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) #15 BSA Zimowe 20blg Receptura: 5kg pilzneńskiego 0,6kg cara belge 0,5kg cukier kandyzowany 0,25kg carared 0,1kg cukier biały http://hopville.com/recipe/1679080 luźno wzorowane na: BSA by dori Zacieranie: 64st - 30min 72st - 40min Filtracja: 22l na raty Gotowanie: 70min: 45g x 14AA Magnum, cukry 20min: 20g x 4,1AA Styrian, 10g curacao, 10g kolendry 01min: 20g x 4,1AA Styrian, 10g curacao, 10g kolendry Chmielenie na zimno (3dni przed rozlewem): 20g Styrian, 10g NZ Pacific Jade Fermentacja: 14 dni burzliwa, 10 dni cicha 2blg - Belgian Ardennes (3522) 2nd (21l) Butelkowanie: 24 lutego 2013 - 2blg Refermentacja: wyszło przegazowane 20 butelek: glukoza 45g (w tym 4 z chipsami dębowymi, 4 z podwójną ilością chipsów dębowych) 12 butelek: cukier trzcinowy 28g 8 butelek: suchy ekstrakt słodowy WES 19g zgodnie z kalkulatorem: http://hbd.org/cgi-b...ml?15861429#tag desired volumes of CO2: 2 Klarowane grawitacyjnie. Edytowane 14 Października 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Fajny pomysł z podawaniem typu szkła na etykiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 super etykiety! szczególnie te z psami.. powodzenia w warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) #16 NZ Jasne Ale Hopbit 15,4blg Receptura: 6kg pilzneńskiego http://hopville.com/recipe/1679080 wersja Full Aroma Hops z chmielem Pacific Jade Zacieranie: wg Full Aroma Hops Filtracja: 25l na raty Gotowanie: 90min: 25g x 14AA Magnum 45min: 10g x 14,3AA Pacific Jade 10min: 15g x 14,3AA Pacific Jade 01min: 10g x 14,3AA Pacific Jade Chmielenie na zimno (7dni przed rozlewem): 20g x 14,3AA Pacific Jade Fermentacja: 7 dni burzliwa, 14 dni cicha 3blg - S-04 (22,5l) Butelkowanie: 9 marca 2013 - 2blg Refermentacja: 150g glukozy Klarowane grawitacyjnie oraz przy użyciu torebek t-sac. Poprawki: nie używać chmielu NZ Pacific Jade - zbyt mało wyrazisty, dodać ~300g CaraPils/płatków na poprawę piany, zacieranie jednotemp. Edytowane 1 Maja 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 super etykiety! szczególnie te z psami.. powodzenia w warzeniu nie dziękuję i nawzajem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) #17 American Brown Ale 13,5blg Receptura: 3.1kg pilsneńskiego 0.5kg brown malt 0.5kg strzegom karmelowy 150 (caramunich II/III) 0.4kg melanoidin malt 0.1kg carapils 80g strzegom czekolada 1200 (carafa II) http://hopville.com/recipe/1684169 przeróbka Bell's Best Brown Zacieranie: 45min 68st + 4g gipsu Filtracja: 22l na raty Gotowanie 70min: 60min: 20g x 8,6AA Cascade 60min: 10g x 11,1AA Iunga 15min: 15g x 4,6AA Fuggles + mech irlandzki 02min: 10g x 4,6AA Fuggles Chmielenie na zimno (3dni przed rozlewem): 20g x 4,6AA Fuggles 10g x 10AA Centennial Fermentacja: 7 dni burzliwa, 7 dni cicha 5blg - US-05 (20l) Butelkowanie: 21 marca 2013 - 4blg - nie dodawać płatków dębowych do butelek! Refermentacja: 115g glukozy na 17,5 litra (po 2 miesiącach przegazowane - celować w dolną granicę stylu) Klarowane grawitacyjnie oraz przy użyciu torebek t-sac. Pierwsz wrażenia - bardzo podobne do Black Hope z AleBrowaru - następnym razem użyję 40g czekoladowego bo niestety nie jest to brąz - może trochę sie rozjaśni jak postoi ale na pewno nie jest to 40EBC Edytowane 27 Maja 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Fajna etykieta Własna praca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Fajna etykieta Własna praca? tak - dziewczyna projektuje/rysuje Edytowane 30 Marca 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hap Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Wrzucam jeszcze pomysl "piwko na prezent" a raczej "celebracja pojedynczej buteleczki". Część może się już stukać palcem w czoło, bo to jedna butelczyna, a takie w przyrodzie nie powinny występować. Bywalo tak wsrod moich znajomych ze nie koniecznie komus smakuje piwo inne niz jasne pelne ale chetnie tego innego sprobuje - jedna buteleczka sprawdza sie znakomicie. Koszt takiej zabawy zamknal sie chyba w 10zl (nie pamietam ile kosztuje srebrny mazak - mozna go zastapic korektorem albo kreda, ktora pozniej trzeba utrwalic lakierem do wlosow, albo bardziej profesjonalnie fiksatywą). Na pudelko wybralam za gruba tekturke - najlepsza bylaby chyba 2mm, ale nie mialam czasu jej szukac - pomalowalam ja czarnym akrylem za pomoca malego walka. Gdyby ktos byl zainteresowany to mam szablon na pudelko idealne na butelke 0,5 - wysle zainteresowanym na maila . Zdrówko! Usiu i elroy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) #18 Long Johnson - American Wheat 14blg Receptura: 2.75kg pilsneński 1,8kg pszeniczny jasny 0,35kg wiedeński 0,25kg carapils 0,1kg carared (do poprawy - piwo jest żółte a miało być pomarańczowe - następnym razem 150g carared) http://hopville.com/recipe/1693629 lekka przeróbka klona Bell's Oberon Zacieranie: 60min 66st + 4g gipsu Filtracja: 20l na raty Gotowanie 70min: 60min: 30g Lubelski 25min: 30g Lubelski 15min: 20g Lubelski Chmielenie na zimno: 20g Mosaic (7dni przed rozlewem) 20g Citra (3dni przed rozlewem) Fermentacja: 7 dni burzliwa, 7 dni cicha - US-05 Butelkowanie: 20 kwietnia 2013 - 2blg Refermentacja: 18,5L - 113g glukozy Klarowane grawitacyjnie oraz przy użyciu torebek t-sac. Degustacja: genialne piwo na lato! - jeszcze sie nie nagazowało odpowiednio bo dopiero tydzień stoi ale będzie super - w przyszłości wrzucę foto szklanicy Edytowane 19 Maja 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Gratulacje zdobycia I miejsca w konkursie etykiet we Wrocławiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Gratulacje dla dziewczyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Gratulacje dla dziewczyny Gratulacje zdobycia I miejsca w konkursie etykiet we Wrocławiu serdeczne dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 (edytowane) #19 Taka suka 11blg Receptura: Pils 3.3kg Abbey 0.7kg Carapils 0.2kg Cararoma 0.1kg Melanoidin 0.1kg http://www.brewtoad....es/19-taka-suka Zacieranie: 64st 20min + 4g gipsu 72st 45min Gotowanie 70min: 60min: 20g Magnum (zmienić na inny) 20min: 20g Cascade szyszki 2min: 20g Cascade szyszki Chmielenie na zimno: 50g Cascade szyszki (3dni przed rozlewem) Fermentacja: 7 dni burzliwa, 9 dni cicha - Belgian Adrennes Refermentacja: 20L - 130g glukozy (niestety nie wymieszała się odpowiednio co doprowadziło do 1 granatu a reszta butelek się nie nagazowała) Będzie powtórka ale jako 16blg na słodko - granulat zamiast szyszek Edytowane 22 Czerwca 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) #20 Ry(e)jówka 12blg Receptura: Pils 2.5kg Płatki żytnie błysk. 2kg Vienna 0.66kg Carared 0.15kg Jęczmień prażony 0.1kg http://www.brewtoad....ipes/20-rye-ipa Zacieranie: 66st 60min jęczmień prażony wrzucony przed filtracją Gotowanie 70min: 70min: 18g Magnum (zmienić na inny) 15min: 20g EKG 5min: 20g EKG 1min: 10g Styrian Chmielenie na zimno: 22g EKG (3dni przed rozlewem) Fermentacja: 12 dni burzliwa, 10 dni cicha - US-05 (wymiana na inne może s04) Refermentacja: 23L - 148g glukozy Piwo zaczyna się powoli układać chociaż na początku dominował posmak drożdzowy. Taki ziemisty szorstki posmak zaczyna wychodzić na pierwszy plan - ale magnum znowu wszystko popsuł Edytowane 10 Lipca 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) #21 Francuski piesek 10 blg - pszenica belgijska Receptura: Pils 1.5kg Pszniczny 1.5kg Płatki pszeniczne błysk 0.8kg Owies płatki błysk 0.15kg Munich II 0.1kg http://www.brewtoad....witold-pierwszy Zacieranie: 52st 10min 64st 40min 72st 40min 78st 10min Gotowanie 70min: 70min Brewers gold 5,4 AA 25g 2min Pieprz 2g 2min Kminek 5g 2min Kolendra 10g 2min Starta skórka 1 cytryny 2min Starta skórka 1 pomarańczy Fermentacja: 7 dni burzliwa, 23 dni cicha - WY 3724 Refermentacja: 23L - 160g glukozy Po tygodniu piwo świetnie się nadaje do picia - lekkie - bez zobowiązań - pełnia doznań na języku mimo 10blg pełne w smaku i zapachu jednocześnie pijalne i nie nudzi - chyba 3724 to będą moje drożdżęta na czasy letnich upałów - świetnie sobie radzą w nawet przy 28st w mieszkaniu Edytowane 5 Lipca 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) #22 Long jean 14blg - pszenica belgijska 2 Receptura: Pils 3.5kg Pszniczny 1.7kg Munich II 0.5kg Carapils 0.25kg Caraaroma 0.1kg http://www.brewtoad....ng-johnson-belg Zacieranie: 66st 60min 78st 10min Gotowanie 60min: 60min Iunga 21g 11aa 15min Centennial 10g 10,5aa 02min Fuggle 20g 4.6aa na 7dni Mosaic 20g - na zimno Fermentacja: 8 dni burzliwa, 15 dni cicha - WY 3724 Refermentacja: 25L - 148g glukozy Piwo jeszcze chwilę potrzebuje ale już świetnie się pije - gorycz na poziomie - mosaica trochę za mało aby zdominować zapach ale jest wyczuwalny Edytowane 5 Lipca 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się