pero Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ostatnio zastanawiałem się czy jest jakieś piwo, które można uwarzyć i które planuje się wypić za np 10 czy 15 lat. Takie piwo na specjalną okazję Pytanie czy jest taki rodzaj piwa które po pierwsze się nie popsuje, a po drugie nie będzie tracić na smaku a nawet lepiej jakby zyskiwało. Nie znalazłem nigdzie informacji czy piwo można przechowywać tak długo i czy ma to jakiś sens (tak jak to jest w przypadku win). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) np. Porter tutaj początek cyklu: http://blog.kopyra.com/index.php/2013/01/10/lezakowanie-porterow/ Ogólnie im więcej alkoholu, tym dłużej można przetrzymywać. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Porter'y, RIS'y, barley wine, old ale, etc im mocniejsze i bardziej ekstraktywne, tym ciekawsze na starość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Porter'y, RIS'y, barley wine, old ale, etc im mocniejsze i bardziej ekstraktywne, tym ciekawsze na starość. I nie ma ryzyka, że piwko się popsuje po kilku latach ? W końcu tego typu piwa komercyjne mają datę ważności. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Alkohol konserwuje, cukier konserwuje, a jak jeszcze refermentacja w butelce to może leżeć i leżeć. Bierz pod uwagę piwa powyżej 20°Blg i najlepiej ciemne, one się ładnie starzeją. Struś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Nie ma, musisz tylko zadbać o dobre warunki przechowywania, tzn. piwniczka, lodówka /ciemno i zimno/ Piwo na pewno będzie ewoluować i nie będzie tym samym które będziesz pił zaraz po uwarzeniu. Popularne ostatnio są portery pępkowe, koledzy robili z okazji narodzin potomka, a konsumpcja na osiemnastkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Nie ma. Najstarsze ale jakie zostało wypite przez jednego z autorów w XIX wieku miało 25 lat. Są też informacje o piwie typu Anniversary Ale, które warzono właśnie na urodziny potomka, a otwierano na jego/jej ślub-i z opisów wynika,że były doskonałe. Data ważności jest dla biurokracji. W "Almie" często jest masa piw na promocji, bo są po dacie-jakiekolwiek nie kupiłem, zawsze było dobre. Belgijskie piwa możesz przechowywać dziesięciolecia. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Popularne ostatnio są portery pępkowe, koledzy robili z okazji narodzin potomka, a konsumpcja na osiemnastkę. Ot i sedno sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Popularne ostatnio są portery pępkowe, koledzy robili z okazji narodzin potomka, a konsumpcja na osiemnastkę. Ot i sedno sprawy Tak coś czułem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 szkoda że wcześniej nie wpadłem na to, że można warzyć piwo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Popularne ostatnio są portery pępkowe, koledzy robili z okazji narodzin potomka, a konsumpcja na osiemnastkę. Ot i sedno sprawy Tak coś czułem A więc do dzieła My tu gadu gadu a chińczyków przybywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 szkoda że wcześniej nie wpadłem na to, że można warzyć piwo.... niestety ale z zamierzchłych czasów mam jeszcze wina i tzw szampany z czasów zaręczyn z LP (będą już miały tak ponad 20 lat) jednego wypiliśmy na chrzest mojej córy i było niezłe miało wtedy 15 lat, no i mam jeszcze dwie weselne flaszki 10letnie, które czekają na swoja kolej, ale żadnego piwa pępkowego. Ale jak się trochę wprawie to też nawarze coś na zaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Sprawa się ma trochę jak z winami, tak na prawdę większość nie nadaje się do dłuższego leżakowania. Jak na tak długi czas, to po "staropolsku" dodałbym do takiej butelki z 30g spirytusu, aby być pewnym, że za 18 trunek będzie pijalny, a tak jak moi przedmówcy zdecydowałbym się przede wszystkim na RIS, który byłby w dniu butelkowania przechmielony na około 20%. Ale szczerze wątpię, że takie piwo po takim czasie będzie niesamowite. Piwo zawojowało świat, bo można było je pić bardzo szybko W tym przypadku zdecydowałbym się jednak na wino albo jeszcze coś bardziej mocnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Sprawa się ma trochę jak z winami, tak na prawdę większość nie nadaje się do dłuższego leżakowania. Możesz rozwinąć? A wina wzmacniane, tokaje, rioja, amarone czy chociażby taki moscatel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 szkoda że wcześniej nie wpadłem na to, że można warzyć piwo.... niestety ale z zamierzchłych czasów mam jeszcze wina i tzw szampany z czasów zaręczyn z LP (będą już miały tak ponad 20 lat) jednego wypiliśmy na chrzest mojej córy i było niezłe miało wtedy 15 lat, no i mam jeszcze dwie weselne flaszki 10letnie, które czekają na swoja kolej, ale żadnego piwa pępkowego. Ale jak się trochę wprawie to też nawarze coś na zaś ale nic straconego - przede mną komunia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) uwarz "komunijne" wypijesz na bierzmowanie Edytowane 16 Stycznia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 u mnie za trzy lata, ale uwarzę coś wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Możesz rozwinąć? A wina wzmacniane, tokaje, rioja, amarone czy chociażby taki moscatel? Wina, które wymieniłeś (poza moscatel, bo o tym nie wiem zbyt wiele) można bardzo długo leżakować, ale w drewnie. Już w połowie XX w. udowodniono, że wina deserowe w szkle nie zyskują na bukiecie, a poprzez (bardzo) powolne utlenienie więcej tracą, niż zyskują. A niemieckiego wina długo dojrzewające, to już zupełnie śmiech na sali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 A w butelkach to Twoim zdaniem ile przetrwają? O niemieckich nie mówiłem nic, więc nie rozumiem kwestii-jutro idę na degustację niemieckich i austriackich, to będę wiedział jak tam z nimi jest. Ale np. Eiswein czy QmP Riesling to nie w kij dmuchał, mimo wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Bogi ja rozumiem i doceniam Twoją pasję ale wszędzie wino i wino ... aż głowa boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Niekoniecznie wino, o destylacji piwa też już gadaliśmy . A mnie interesują opinie innych, ze względu na to, że mam parę ciekawych butelek w piwnicy, no i opinie się różnią (choć w tych winach nie stwierdzam jakichś rażących zmian na nie, a co jakiś czas jakieś ciekawsze otwieram). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ja Ci nie pomogę, niestety monotematyczny jestem i ubogi w kewsti innego alkoholu. A na forum winiarskim nie chcą pogadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Na forum ja już rozmawiałem, z moim znajomym sommelier'em też, ale chciałbym poznać argumenty kolegi karczmarza, bo może są jakieś nowe doniesienie, o którym nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ale np. Eiswein czy QmP Riesling to nie w kij dmuchał, mimo wszystko. To są świetne gatunki win, ale przeznaczone do spożycia w ciągu 2 lat od butelkowania (jeśli butelkuje je winnica na etykiecie jest Gutsabfullung). A choćby Acolon, to najczęściej są aromatyzowane sproszkowanym ekstraktem dębiny, co jest powszechnie znane i akceptowane. Tyle wiem. Pogadajmy zatem o piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Ale te wina to nie tokaje, które można przechowywać długie, długie lata i wierz mi, tylko idą ku dobremu, a nawet lepszemu. I właśnie wina tokajskie jako wzór długowieczności dla piw przywołał Sroczyński. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się