bielok Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) A ja pograć z Krzysiem w babimgtona czy jak się to tam pisze Badminton, względnie kometka. Edytowane 15 Lipca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Zacieranie ma lenia w tem 89-69 °C Czy na pewno w takiej temperaturze zacierałeś??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Uzyskałem 20 l 13,5 blg, coć czuje ze zdrowo przegiąłem z chmieleniem tego ale. Palnuje jeszcze dolać 2 l przegotowaniej wody co by uzyskac nieco lżejsze piwo. Nie ma przegięć w chmieleniu, zakładając alfa dla marynki 8,4 raz dla lubelskiego 4,8 otrzymujemy wg. Ragera IBU 50,7 wb Tensetha 40,2. Ja osobiście kieruje się wyliczeniami wg Ragera o ile liczę IBU. Ogólnie nachmielenie pasuje do stylu wpisuję się w American Ale i w IPA a, że Twoje Polskie to szacun tylko. Polską pszeniczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 ... Pobrałem więc próbki, #15 zeszła po 3 tygodniach burzliwej na 3blg ...Zdecydwoałem że #15 postoi jeszcze tydzień może dwa i pójdzie prosto do butelek, ... Jeśli mogę coś wtrącić, przelej #15 na cichą to nie zima a może skwaśnieć sam osad nad piwem i będzie kłopot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Jeśli mogę coś wtrącić, przelej #15 na cichą to nie zima a może skwaśnieć sam osad nad piwem i będzie kłopot. A ja właśnie w lecie zrezygnowałem w ogóle z przelewania na cichą, z tego samego powodu - unikanie infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Jeśli mogę coś wtrącić' date=' przelej #15 na cichą to nie zima a może skwaśnieć sam osad nad piwem i będzie kłopot.[/quote']A ja właśnie w lecie zrezygnowałem w ogóle z przelewania na cichą, z tego samego powodu - unikanie infekcji Jeśli możesz uściślij ile trwa fermentacja burzliwa u Ciebie. Myślę, że nie 5 tygodni ani nawet 3, stawiam na 10 max 14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Mimo wszystko ja jestem za fermentacją cichą. Górniak miesiąc na burzliwej to może być trochę przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 14 dni to raczej minimum - musi się zdążyć sklarować. Stardard to 3, czasem 4 tygodnie. Lagery czasem dłużej. Trudno powiedzieć, czy to robi piwu dobrze, czy nie, w USA bardzo chwalą ta metodę i stosuję ja testowo cały ten sezon. Na pewno poprawiło się dofermentowanie moich piw. Nie ma też kwestii diacetylu czy aldehydu, po tym względem są czyste. Mam problemy z pianą, zapewne właśnie z tego powodu. Czy łapią jakieś smaczki od osadu czy autolizy - trudno wykluczyć; w konkursach nie zrobiły furory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Cześć Postanowiłem ze ta warka jakby eksperymentalnie pozostanie 4 tygodnie na burzliwej z której trafi do butelkowania ... zzas zweryfikuje czy ta decyzja była słuszna. Napisz proszę w jakiej temperaturze fermentujesz to kluczowe jest , 4 tygodnie powinno wytrzymać, kontroluj zapach (najlepiej bez otwierania ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się