Jump to content

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"


Recommended Posts

Cześć :)

 

Warki 133 i 134 zabutelkowane. Pomimo odfermentowania obu warek do 3,5 blg obie słodkie w odbiorze. Czuć wędzonkę, więc jestem zadowolony :)

W sumie 70 l piwa :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

# 135 Pszeniczne

 

Słody:

2500 - pilzneński

2500 - pszeniczny przygotowywany 2 dni wcześniej wg. wątku https://www.piwo.org/forums/topic/27170-zapieczony-pieczony-sódł-bdobre-pszenne/

Dokładnie słód zalany 2 l wody wstawiony do piekarnika o temperaturze 150°C, mieszany co pół godziny, garnek z pokrywką. Po 1h pokrywka ściągnięta i obniżona temperatura do 135°C na pól godziny. Po ostygnięciu garnek trafił na dwa dni do lodówki, w dniu warzenia dolane do niego 2 l wrzątku celem podniesienia temperatury.

 

Chmiel:

Tradition - 25g

 

Drożdże:

Gwoździe i banany rozruszane w 1l starterze przez dwa dni.

 

Zacieranie:

60-62°C - 40'

70-72°C - 30'

78°C - przelane do kadzi filtracyjnej. Wysładzanie do objętości 32l 10,5 blg

 

Chmielenie 1h, całości chmielu na ten czas, dolane 2 l wrzątku w czasie warzenia.

Schładzanie woda z mauzera do temperatury 27°C, następnie przepięcie węży do wiaderka z chłodniejsza wodą wg. watku: https://www.piwo.org/forums/topic/26424-chłodzenie-brzeczki-latem-przy-pomocy-pompki-zanurzeniowej/. Zeszło do 18°C, napowietrzone blenderem, dodane drożdże i do lodówki.

Na chwilę obecną zimny start, czyli temperatura brzeczki 15,5°C.

 

Nie mierzyłem gęstości ani objętości, na wszelki wypadek wlałem to do beczki 60l.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Warka # 136 Dyniowe

 

Słody:
4000 - pilzneński
4000 - pale ale
1000 - pszeniczny
900 - brown
1000 -special b 
150 - czekoladowy

 

Chmiele:
80 g - Willamette
60 g - EKG

 

Dodatki:
zapiekana dynia, 5kg dyni hokkaido, cukier trzcinowy 40g, cynamon ~20g, goździk ~10g
500 g - łuska ryżowa
mech irlandzki

Zacieranie na bryta 80', w 20' zacierania dodana dynia, wody było 33,5l. Podniesienie temperatury do 78°C i przeniesienie zacieru do kadzi filtracyjnej, wyścielonej wcześniej namoczona łuską ryżową. Filtracja bez szału, ale poszło jakoś. Wysłodzone do objętości 56l.

Chmielenie 60'
0' - Willamette
45' - mech irlandzki
60' - EKG

Brzeczka schłodzona do 20°C, zrobiony whirpool, po następnych 15', zlane do beczki 60l, napowietrzone i dodana paczka US05, podłączony termostat i grzałka opaskowa. Termostat ustawiony na 16°C. Dziś rano widziałem pierwsze delikatne oznaki fermentacji.
 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cześć.

 

Warka #136 zabutelkowana z dodatkiem 250 g cukru. W butelki poszło 42l piwa. Może się zdąży nagazować na Halloween.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Warka #137 Chmielowo i pierznie :)

 

Zasyp:

9000g - ale

2000g - płatki owsiane

2000g - płatki orkiszowe

 

Chmielenie:

50g - Hallertauer

40 - dziki chmiel

 

dodatki:

20g  - pieprz kolorowy

70g - pieprz czarny

 

 

Zacieranie w 30l wody, płatki wcześniej lekko ześrutowane i zalane 10l wrzątku:

52°C - 10' sam słód

62-64°C - 40' całość zasypu

70-72°C - 40'

78°C - wygrzew, przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej, 15' na ułożenie i wysładzanie do objętości 72l, z użyciem 50l wody do wysładzania. Brzeczka podzielona na dwie cześci:

 

A. Pieprznie

Chmielenie 60"

0'- 25g Hallertauer, 50g pieprzu kolorowego

40' - 50 pieprzu młotkowanego z kolendrą 

60' - Hallertauer i wyłączenie palnika

 

B. Chmielnie

 

Chmielenie 60':

0' - chmiel dziki 40g

 

 

Warka A zaszczepiona redydrowanymi T58, które jednak nie ruszyły po rechydracji, rozsypane US-05 na powierzchni brzeczki.

Warka B zaszczepiona 200 ml gęstwy w34/70.

Obie cześci miały po ok 25 l o gęstości 12,5 blg

Edited by bielok
Link to comment
Share on other sites

Czołem.

5 godzin temu, bielok napisał:

40' - 50 pieprzu młotkowanego z kolendrą 

Nigdzie  nie widzę ile poszło kolendry. Nie obawiasz się, że pieprz w tych minutach odda ostrość/pikantność?

 

5 godzin temu, bielok napisał:

40 - dziki chmiel

Testowałeś wcześniej, czy pierwsze podejście ?

 

Ogólnie trzymam kciuki, bo lubię takie eksperymanta !  :) Powodzenia !

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

8 minut temu, Joosto napisał:

Czołem.

Nigdzie  nie widzę ile poszło kolendry. Nie obawiasz się, że pieprz w tych minutach odda ostrość/pikantność?

 

Testowałeś wcześniej, czy pierwsze podejście ?

 

Ogólnie trzymam kciuki, bo lubię takie eksperymanta !  :) Powodzenia !

 

 

To była gotowa mieszanka, więc nie powiem ci ile procentowo było w niej pieprzu/kolendry.

Jeśli chodzi o chmiel to testowaliśmy goryczkę na bieżąco. Chmiel zebrany nad rzeka Brennica w Brennej :) No i liczymy na piwo w stylu "eurolager" :)

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

# 138 Witek

 

Zasyp:

5000 g - pszenica

6000 g - słód ale

400 g - płatki owsiane

 

Chmiel i inne :

43 g - fuggles

60 g - sazz

60 g - curacao

20 g - kolendra

20 g pieprz cytrynowy

 

 

Pszenica i płatki skleikowane w 68°C wody o objetości 20l w czasie 20min, dolanie 10 l zimnej wody i wsypanie słodu:

20' - 55°C

65' - 62-65°C

10' - 78°C i przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej, filtracja i wysłądzanie do objętosci 65l

 

Chmielenie 70'

0' - fuggles

60' - sazz

65' - reszta dodatków

 

Do fermentora poszło ok 50 - 55l brzeczki o gęstości 12 blg. Zadane drożdżami danstar belle saison wysypanymi na pianę.

Pierwsze dwie doby utrzymana temperatura 18°C, dziś podniosłem na 19°C.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

# 139 Jasne

 

Czyszczenie magazynu :)

 

Słody:

4300 - pilzneński

3400 - żytni

2200 - wędzony

 

Chmiele:

57 g - fuggles

40g - sazz

 

Zacieranie w 35l wody:

50-53°C - 20'

62-64°C - 30'

72°C - 20"

78°C - przelanie do kadzi, filtracja i wysładzanie do objętości 64l.

 

Chmielenie 60":

0' - fuggles

Sazz wsypany po obniżeniu temperatury do 80°C chłodnicą. Następnie brzeczka się chłodziła samoistnie przez noc. Na następny dzień  rozlane do dwóch frementorów po 26l, każde wiadro zaszczepione paczką s-33. Temperatury fermentacji nie znam :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Wygląda na to że po jednej dobie fermentacja zacznie zwalniać .....e808d26f735c62cd21f5e402548994e9.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Czyszczenie magazynu, ciemne #140

 

Słody:

Ześrutowane bóg wie kiedy i bóg wie co - 6 kg

 

Chmiele:

Zula 2019 - 50g

Saaz 2016 - 50g

 

drożdże:

k-97

 

Zacieranie w 26 l wody:

65°C - 120"

podniesienie temperatury do 78°C, spuszczenie całej brzeczki, wysładzanie 10 L wody przez 20' w obiegu zamkniętym.

 

Chmielenie:

zula 60'

saaz dodany w temperaturze 80°C

 

Do fermentora poszło 25l brzeczki o gęstości 14,5 blg, po schłodzeniu do 19°C, dodane drożdże.

Edited by bielok
Link to comment
Share on other sites

CZeść.

#140

Odfermentowało do 3 blg, wiadro wstawione do lodówki, celem schłodzenia i sklarowania.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Warka #141 rozruch :)

 

Mała warka, uwarzona w garnku 12l na rozruch Vossów.

 

słody:

2700 g - mieszanka nieznana  (dużo słodów ciemnych)

300 g - pszenica

 

chmiel:

40 g - ksiażecy 
 

drożdże :

kveik voss lallemand jedna saszetka

 

 

Zacieranie na bryta w 67°C w 9 l wody przez czas ok 60'. Następnie podgrzane do 78°C i przelane do worka filtracyjnego + dolewka 5 l wody tej samej temperatury.

 

Chmielenie:

20g ksiażecy na 60'

20g ksiażęcy na 0"

Schłodzone do 31°C, przelane 4x pomiędzy wiadrami celem napowietrzenia, drożdże rozsypane na pianę. Po poł godzinie zamieszane.
Uzyskałem 9L 14 blg, doleje 1l wody żeby rozcieńczyć. A może dwa ;)

Link to comment
Share on other sites

Cześć ;)

 

Z racji psiej kupy zostałem poderwany na nogi o 3:30 rano ;) więc była chwilka na zrobienie roztworu cukrowego 10 blg i dodanie go do fermentującej już brzeczki, podłączyłem też brewpiless i grzałkę opaskową na wiadro żeby vossy nie zmarzły :) na chwile obecną w wiadrze 29°C.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.