bielok Posted February 18, 2009 Share Posted February 18, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 18, 2009 Author Share Posted February 18, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 19, 2009 Author Share Posted February 19, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 19, 2009 Author Share Posted February 19, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 5, 2009 Author Share Posted March 5, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 No popatrz, słyszałem o takim zagrożeniu: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=718687&postcount=91 ale pierwszy raz widzę w praktyce. Wszystkie robaczki na pewno zabiłeś w gotowaniu, ale jeżeli już zdążyły zakwasić piwo, to marnie to widzę. Kwaskowate marcowe Ew. możesz je zmienić na piwo owocowe, ale to zobaczymy po fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Zawsze planuje sobie czas na zrobienie warki od zacierania do zadania drożdży. Dodatkowo pierwsze 15l. przy filtracji wlewam do kotła i zaczynam grzać. Zanim przefiltruje się następne 10-15l. to w kotle już zaczyna wrzeć, dolewam pozostałą część brzeczki i gotuję. W ten sposób oszczędzam na czasie i gazie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Nie pochwalam zostawiania chmielenia na następny dzień, ale znam parę osób które tak z powodzeniem robią i wydaje mi się, że problemem nie było samo zostawienie brzeczki, a to, że po filtracji brzeczka nie została zagotowana. Przegotowując zabijamy całe to niechciane towarzystwo i spokojnie powinna wytrzymać kilkanaście godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Jak szaleć to szaleć. Jak zaczniesz coś robić to rób to do końca. Licho nie śpi, a bakterie tym bardziej. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 13, 2009 Author Share Posted March 13, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 No to widzę że seria nieszczęść sprzętowych się rozszerza . Bardziej przypisuję to pełni księżyca niż okolicą piątku 13. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Niech żyją prowizorki:smilies: Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Butla nie przystosowana do napojów gazowanych i pękła. Miała prawo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Butla nie przystosowana do napojów gazowanych i pękła. Miała prawo. Przecież on jej nie zamykał szczelnie. Musiała mieć pęknięcie. To samo miałem z nówka nie śmiganym fermentorem z BA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 ...butla stała przez 3 dni napełniona NaOH w celu dezyfekcji i nie ciekła, prawdopodonie uszkodziłem ją stawiając na coś ostrego (wkręt, śrubka) w piwnicy. A może to właśnie przez NaOH? Zbyt długi kontakt żrącej substancji z plastikiem butli ją osłabił i wystarczyło że postawiłeś na czymś twardym i pękła? Mi jakiś czas temu rozwalił się plastik przy kraniku i stawiam że to przez to, że zbyt długo stał w fermentorze w atmosferze chloru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 24, 2009 Author Share Posted March 24, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 Bielok, napisz prosze jak dajesz radę z myciem takiej butli po wodzie. Po fermentacji zawsze mi zostaje osad po chmielu ( tak sądzę, taki żywiczny mocno trzymający powierzchni), dość trudny do zmycia. Czy nastawienie NaOH to rozpuszcza? Czego można by jeszcze użyć do mycia takich butli ( może to wygodniejsze od fermentorów?)? pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 24, 2009 Author Share Posted March 24, 2009 (edited) wykasowane Edited May 4, 2011 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now