bielok Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 SKOŚNOOKI to warka czy TY? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Cześć Mam zamówienie od kolegi na bardzo mocne jasne piwo na wieczór kawalerski. Do maja zdążę zrobić tylko górniaka. Kolega chciałby max.% jak się da może być i 10 i żeby było w smaku słodowe z małą goryczką. Do zasypu dał bym 5kg pilzneńskiego 0,25 Carapilsa 0,5kg Caramunich dla smaku słodowego 0,5 płatków dla lepszej piany. Aby dostac ten duży % muszę mieć °Blg ponad 20. Czy można poprawić °Blg pod koniec chmielenia dodając cukier czy lepiej zwiększyc zasyp? Zwracam się do Ciebie bo czytałem na twoim blogu że masz takie doświadczenia. I jeszcze jedno pytanie S04 czyS33 będą lepsze. Nigdy nie robiłem na tych drugich. Dziękuję za sugestie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Trochę mało mi rozjaśniłeś. Dlaczego US 05?One daja specyficzny posmak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Cześć.To bardzo pracowite drożdże. I bardzo neutralne w smaku. S33 nigdy nie stosowałem US-04 to typowe ale i one moim zdaniem dają specyficzny zapach, mogą także nie odfermentować brzeczki. Z takich tytanów pracy poleciłbym jeszcze Danstar Notthingam. Jeśli masz już drożdże któreś z tych co wymieniłeś polecam zrobienie sporego startera żeby odfermntować brzeczkę 20°Blg. Masz na myśli US 05 a nie 04.Dzięki za podpowiedź.A tak przy okazji stara fota ma lepszy klimat... Cześć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Kompot zrób z cienkim, a nie z wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Robię czasami jasne na górnych bardzo mocno chmielone( 40g goryczkowego, 60g aromatycznego plus pół tabletki chmielowej). Pod koniec burzliwej piwo było za mało gorzkie. Odlałem litr piwa dodałem 10g goryczkowego i gotowałem przez 15 minut, wystudziłem i dolałem do fermentatora. Po dwóch dniach zlałem normalnie na cichą.Organoleptyczna goryczka była dużo większa. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 cześć jak długo fermentował ci stout owsiany trochę się martwię o swojego 2 dni i zero piany czyżby już koniec burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 tak zrobię zmierzę blg ciekawość mnie zżera ale nigdy nie zlewam na cichą może kiedyś zacznę ale teraz boje się zarazić piwko a te jest na roczek córeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Jak się sprawowała nowa chemia? Witamy w klubie clo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 a jak tam piwka na California Lager ? u mnie piwko przed butelkowaniem smakuje bardzo delikatnie °Blg na poziomie 3 a jest bardzo wodniste, goryczka też bardzo delikatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Chciałem tu podziękować Markowi33 za butelki, oraz Jkocurkowi i Jejskiemu za łopatologiczne szkolenie z zakresu obsługi CLO2 dzięki Wam nieco usprawniłem proces butelkowania. Drobiazg, my tak po prostu lubimy pomagać (przynajmniej ja ) ClO2 to jest naprawdę dobry środek. Boje się czy aby nie za dobry na to by nie stosować przy nim żadnych zabezpieczeń. Zastanawiam się po każdym warzeniu/butelkowaniu czy nie byłoby lepiej pracować w rękawicach gumowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się